facebook_page_plugin

Turistaútfestések a Villányi-hegységben

kék jelzés

 

A tavaszi jó idő nem csak a rovarokat és a virágokat csalogatja elő, úgy látszik jó hatással van a jelzés festő túrázókra is! Mint minden évben 2001 óta ilyenkor előkerül a festékes doboz, ecset, hígító. A Tenkes körül ilyenkor megújulnak a turista utak jelzései. Az évek óta végzett munkának köszönhetően az elvégzendő festéseink be álltak egy viszonylag könnyen kezelhető 10-15km közötti útvonal hosszra.

 

 

A Dráva TSE és a Tenkes TE túrázói az idei tavaszon a következő útvonalakat festették újra:

 


• Kék sáv jelzés: a „lokátoros" műúttól a kék sáv kék kereszt elágazójáig. A megújult útvonal 3,34km.
• Sárga sáv jelzés: Máriagyűdi piros sávtól az Alsó-Avas zöld és sárga sávok elágazójáig. Az útvonal hossza: 5,98km.
• Zöld sáv jelzés: a sárga sávval fonódva az Alsó-Avastól a Bisse-szőlők autóbusz megállóig. A festett út hossza: 0,98km
• Sárga kereszt jelzés: Máriagyűd, református templom és a tisztás (kék sáv) között. Az útvonal hossza: 0,9km.
• Piros háromszög jelzés: a sárga kereszttel fonódva, a sziklás és a tisztás között. A festett szakasz 0,45km.


Ezeken a közel 12km-s újra festett utakon kívül a turista utak karbantartása is megtörtént, és kényelmesebben járhatóvá vált a kék sáv, gerinc ösvénye és a piros sáv Máriagyűdre levezető szakasza. A kék kereszt és a piros sáv jelzések egy-egy rövid szakaszán még vannak fák bedőlve, amik nem csak „átlépősek". Ezeket csak az erdészet munkatársai vághatják el, az ígéretek szerint ez is megtörténik a Tenkes teljesítménytúrára. Addig a már megtisztított, jól járható utakat használjuk, még ha pár méterrel többet is kell mennünk. Sok ismert és ismeretlen túrázóval, kirándulóval találkoztunk a munkáink során, akik mind dicsérték jelzésfestést végzők munkáját. A jelzések jól követhetők, ez volt az egyetemes vélemény! Szerencsére a két egyesület tagjainak, barátaiknak van kedve és az egyesületeknek pénze ezen feladatok végrehajtására!


A munkák mindig jó csapat építő helyek is, ahol beszélgetéseken össze lehet hangolni a következő időszak feladatait, túráit. A munkák során kóstolt finom Gyűdi borok, a szalonnasütés meg csak fokozza a hangulatot...
Mivel mindig van „eltűnt jelzés", ami általában a fával együtt a kályhában végzi, a túrák során tapasztalt jelzési hiányosságokat jelezzétek felénk (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), hogy az utánatok jövők már még jobb körülményeket találjanak!
Hívunk mindenkit, aki szeretné megismerni ennek a kis hegységnek a szépségét, jöjjön el, fedezze fel turista útjait! Ebben segíthet a „Dél-Baranya turistája" túramozgalom is!

atiKA