facebook_page_plugin

Két nap a Pilisben!

Kedves nyugdíjas túratársaim! Egy túraajánlatot szeretnék közreadni. Szeretnék kedvet csinálni távolabbi túracélpontokhoz is.
Sokan nem mernek belevágni, messze van, sokba kerül stb.

Ez a túra a Pilis ill a Visegrádi hegység legszebb ( egyben leglátogatottabb) helyeire visz el.

 

Az egész környék egy drónos felvételen így néz ki:

 

 

Első nap, a reggeli Pécs-Budapesti vonattal majd Budapesten két metróvonallal és Budapest (Újpest városkapu buszállomás) autóbusszal Dömösig kell utazni. 10:01-re már Dömösön a templomnál lehetünk. (utazási terv itt)


Innen kezdődik a túra. Dömösön a buszmegálló mellett van élelmiszer bolt, ahol az esetleg itthon maradt készletet lehet bővíteni. A templomtól indul a turistaút három sáv (piros, sárga, zöld) jelzésű út. Útközben meg lehet nézni a Szentfa kápolnát és lehet tízóraizni a Kaincz forrás melletti padoknál. Itt el lehet dönteni, hogy a Rám szakadék (zöld sáv) vagy a Lukács árok (sárga sáv) felé induljunk el Dobogókő felé. A Rám szakadék vadregényesebb, izgalmasabb. Aki esetleg már járt a Szlovák Paradicsom völgyeibe, hasonló kistestvér. Vannak benne létrák, kapaszkodók, de kis odafigyeléssel simán leküzdhetők.

 


A Lukács árok egy szélesebb, hatalmas völgy, ezen kényelmesebben, bár kevésbé látványosan lehet elindulni. Mindkét jelzés a Rám szakadék felső végén találkozik és innen a sárga sávon kell felfelé elindulni a Téry útig ( piros sáv) innen már egyszerűen csak fel kell sétálni Dobogókőre.


Dobogókőn többféle szállás is van, ott a turistaház vagy a jurta szállás, de van magánháznál is szállás. Vacsorát sem érdemes cipelni mert a hegyen több lehetőség is van rá.


Azt, hogy milyen kilátás van fentről azt a mellékelt fényképeken érdemes megnézni. Az út itt látható, bár benne van az én külön köröm a Lukács árok felé (geoláda) kb 12 km igaz van benne rendesen szint (800 m).


Másnap egy megint izgalmas túrát ajánlok lefelé! Útvonal: Dobogókő-Király kút - Prédikálószék - Vadálló kövek és le Dömösre. Végig a piros háromszög jelzésen!
Ezen a túrán lényegesen kevesebbet kell felfelé menni, de azért a Prédikálószék-ig fel kell menni (szint 250m).


A Prédikálószéken kilátó van, ahonnan az egész Dunakanyar belátható. Ilyen kilátás nem sok van az országban. Már ezért is érdemes elmenni. A kilátótól lefelé figyelmeztető táblák vannak, hogy csak gyakorlott túrázok menjenek a vadálló kövek felé. De szerintem ez sem olyan veszélyes, mint írják. Óvatosan, szépen lassan odafigyelve meg lehet csinálni. Idő van rá bőven mert az egész napi túra "csak" 12 km. És nagyrészt lefelé! Térképen így néz ki.


Délután kettőre kényelmesen le lehet érni és onnan a hazautazás busszal egész Pécsig. (utazási terv itt) Természetesen a menetrendeket csak tájékoztatásra adtam, el lehet térni. Sok lehetőség van, ki-ki hogyan túrázik!

 A túrázáshoz térképet is mellékelek!


Miután a közlekedés ingyenes, így csak a szállás (ill. ha van vacsora) kerül pénzbe. A túrát célszerű hétközben tervezni, könnyebb szállást találni, kevesebb a turista!  Ezt ki kell próbálni!

 

A túrát ajánlotta: Nagy Balázs és felesége Teri és ahogy mi láttuk ( első nap   második nap )