facebook_page_plugin

Természetbarátok klubja

A klub Túravezetők Klubja néven indult 1989-ben. Megálmodója és elindítója Lakatosné Novotny Sarolta (Sárika) volt azzal a céllal, hogy a túravezetők ismerjék, megismerjék egymást, túravezetési tapasztalataikat megoszthassák egymással, felfrissíthessék, bővíthessék terepi tájékozódási, növény- és állattani, kultúrtörténeti ismereteiket.

 

A klub emellett lehetőséget nyújt az új turistautak bemutatására, a gyalogos mellett a kerékpáros szakág programjainak megismerésére, párbeszédre és visszajelzésre a túravezetők és a nyílt túrákon résztvevő túrázók között, valamint a közösségi élet megélésére. Lakatosné Novotny Sarolta töretlen lendülettel és lelkesedéssel szervezte a klub sokszínű programját. Egy időszakos szünetelés után a klub vezetését 2010-ben Scheitler Adrienn vette át. Azért, hogy azok a lelkes és érdeklődő természetjárók is, akik ugyan nem túravezetők, bátran ellátogassanak a klubfoglalkozásokra, a klub neve 2013 januárjától Természetbarátok Klubjára változott.

 

A klub programjai nyitottak, az előadások minden érdeklődőnek szólnak, az azokon való részvétel ingyenes.

 


Scheitler Adrienn 2023-ig vezette a klubot, majd 2024-től egy újonnan szerveződött egyesület, a Mecseki Kóborlók Társasága vette át a programok szervezését. Új témák, területek bemutatásával igyekeznek változatossá tenni az összejöveteleket az érdeklődők számára. A tervek szerint a klubfoglalkozásokon változatos témák fognak szerepelni: élménybeszámolók, Baranya vármegye természeti értékei, az épített és a kulturális, történelmi örökségek bemutatása, valamint számos érdekes téma, pl. meteorológia, gyógynövény- és gombaismeret, a méhek világa, Pécs török kori emlékei, a siklósi vár megújulása, Pécsbánya története, a szigetvári várkapitány, a Zsolnayak élete és Pécsett betöltött szerepe, Sopianae késő római ókeresztény temetője a világörökség helyszíne, Jakab-hegy vaskori földvárának titkai, stb. Az előadások, látogatások – az előző évektől eltérően – nem minden esetben teremben kerülnek megrendezésre, hanem külső helyszíneken is.

 

Reméljük, hogy a kedd délutáni programokon egyre többen üdvözöljük majd egymást ismerősként. Sok szeretettel várunk mindenkit klubfoglalkozásainkra a hónapok második keddjén, délután 17-18 óra között a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség központjába: Pécs, Tímár u. 21. A klubfoglalkozások, előadások témájáról, illetve a külső helyszínekről és időpontokról a Mecsek Híradóban, ill. a BMTSZ honlapján az „Eseménynaptár” rovatban jelenik meg tájékoztatás.

 

 

turavezklub

 

 Részletes programját az eseménynaptár menüpotban lehet megtalálni!