facebook_page_plugin

Bányatavak, források Vasas körül


kovesteto kilato

„Beugró” túravezetőként hívok mindenkit a szombati – Vasasi bányatavak címmel meghirdetett - túrára! Az útvonalat Bíró Gábor tervezte, de munkahelyi elfoglaltsága miatt szombaton nem tud velünk tartani. Mivel a túrát a „Hét túra-Tizennégy forrás” című pályázati sorozatunkba is bevettük, így elhagyni nem lehet, belevágunk! Gábor az útvonal első harmadának bejárását segítette (ez a része ismeretlen volt számomra), s örömmel választom én is a vasasi temető melletti útról való indulást. A völgyből felérve, szép körpanorámát nyújtó úton haladva hosszan gyönyörködhetünk a Zengő, Hármas-hegy, a Szársomlyó, a Villányi-hegység látványában, sőt még a Papuk is halványan mutatja jelenlétét a távolban.

 


Így szeptember elején még az is eszembe jutott, hogy akár bányász emléktúrának is kinevezhetnénk a szombati programot, mert utunk során megcsodálhatjuk az egykori fonolitbánya udvarát, elhaladunk a vasasi külfejtés mellett, ránézhetünk a lejtakna befalazott bejáratára, s bányatavakat is rejt a vidék. A Köves-tetői kilátóról messze nézhetünk, s hosszan gyalogolhatunk a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán is. A források, amelyeket felkereshetünk a túrán: Hársas-forrás, Hármas-bükk-forrás, Kincskereső forrás, Andorlaki-forrás.

 

 

 


Az útvonal: Vasas - Hosszú-parrag – Hársas-tető – fonolit bánya – Köves-tető kilátó – Hársas-forrás – Andorlaki–tó – lőtér – Vasas


Táv: 17km, szint: 310m


A 14-es számú autóbusz főpályaudvar előtti megállójában találkozunk 7.45-kor. ( Maszkot ne felejtsetek el hozni! ) A 7.50-kor induló autóbuszra az Árkádnál 7.55-kor, a Mohácsi útnál 8.01-kor , a Budai állomáson 8.05-kor lehet felszállni. A Bethlen Gábor utcai megállónál leszállva kezdjük gyalogos túránkat.


Az út során sok látnivaló akad. Elidőzhetünk a fonolit bányában, a kilátónál, a forrásoknál, a tavaknál, így a várható hazaérkezés a késő délutáni órákra (16.00-17.00 óra?) tehető. Az időjárási előrejelzések is kedvezőek, így semmi akadálya, hogy a természetben töltsük ezt a napot!


Várunk mindenkit szeretettel!

 

Tóth Klára túravezető