facebook_page_plugin

Kis-Paplika-forrás

Abaligettől délkeletre található, a K+ jelzésen megközelíthető forrás. A helyi vízellátás céljaira foglalták. A vízmű kerítéssel körbezárta a területet, azon belül látható a már használaton kívüli vízműház. Tipikus karsztforrás, mely egykoron egy rövid patakos barlangból lépett a felszínre. Víztartó képződménye a középső triász mészkő, melynek egyik önálló részletét alkotja a forrás vízgyűjtője. Vízhozama 80-200 liter/perces értékek között változhat. Kőből és betonból épített forrás vasajtóval és kék színű fedlappal ellátva.

Az abaligeti üdülőterület kiépítése az 50-­es évek végen kezdődött. A hamar népszerűvé vált kirándulóhelyre való tekintettel biztosítani kellett a község es az üdülőterület ivóvízellátását. Az Abaligeti­barlang (Paplika) látogatottsága miatt annak forrása nem jöhetett számításba, ezért Vass Béla javaslatara a közeli Kispaplika­forrást vettek vizsgálat alá.

A szifonnal induló forrásbarlangba szivattyús vízszintsüllyesztéssel jutottak be. Kb. 30 méter után a kutatók útját újabb szifon állta, ennek leszívására már nem volt lehetőség, es a búvárkészülék használata sem hozott eredményt, így újabb, nagy mecseki barlangot nem sikerült feltárni.
A vízmű éveken át látta el a falut és az üdülőterületet. Ma már üzemen kívül van.

kispaplika forras

(Fotó: panoramio)