facebook_page_plugin

Téli zúzmarás túra

zuzmara2013. december. 15. vasárnap. Ködös reggelre ébredünk és a hőmérő mínusz három fokot mutat az épület falán.
A 34-es busznál sok kedves ismerős várakozik a buszra, hogy felvigyen bennünket a Mandulásba. Felfele haladva a hegyre a kanyarokban csodáljuk a fákra rakódott fehér jég kristályokat, melyet a hideg ragasztott az ágakra, bokrokra.
A Mandulásban Sipos Erzsike túra vezető tart ismertetőt, majd egy ifjú túrázót Gábort választ maga mellé túra vezetőnek.


Az út során egyik ámulatból a másikba esünk, olyan szép az erdő. A pirító gyökerek vörös nyakláncot akasztottak a fák, bokrok ágaira, a levelek széleit fehér üveggyöngyök díszítik amerre haladunk. A fehér mészköveket zöld mohák lepik, körülöttük megőszült fák sorakoznak némán.
Vidáman haladunk az ösvényeken és hallgatjuk a cinegék énekét, melyek az etetők körül repkednek. Messziről hollók recsegő hangja piszkít bele a szép harmóniába.
Fent a János kilátó tornyában szél borzolja hajunkat és hamar előkerül sapka, kesztyű a hátizsákokból. A köd részlegesen felszállt és messze a távolba látunk. Pirosra csípte a hideg a Sós-hegyi kilátó cserepeit, mely most jól mutat a sok fehér fa között.
A Kis-Tubesi kilátónál megállunk falatozni és előkerülnek a zsákokból a finomságok, melyekkel körbekínáljuk egymást.
A Rotary sétány emlék köveit elhagyva hamarosan a Kovács Szabó János lépcsőin lépkedünk felfelé.
A TV torony előtt fotózunk, amikor meglepetésünkre szállingózni kezd a hó. Szinte ujjongunk örömünkben!
A sípálya még zölden nyújtózkodik végig az irtáson, várja a vastag hótakarót, hogy síelők csússzanak sebesen rajta. Kőbe vájt sziklák között ereszkedünk le a Dömörkapuhoz. A BIOKOM szépen felújította a tűzrakót és mellé új padokat és asztalokat helyezett. Köszönjük szépen a szép új erdei bútorokat!
A Flóra pihenőre felmegyünk és a ködfüggönyön keresztül lenézünk a volt külfejtésre, ahol látni a zöldes bányató víztükrét. Ereszkedünk lefelé a volt vidámpark Keleti oldalánál. .
Mire a Tettyére érünk mindenki kellemesen elfáradt és boldogan köszöni meg Erzsikének ezt a szép és kellemes túrát.

Baumann József