facebook_page_plugin

Geológiai túra a Versendi-kőbányába

Szeptember 14-én, szombaton nyílt túra lesz a Baranyai-dombságban.


versendi kobanya

 Útvonal: Monyoródi elágazás - Sziebert-tanya - Versendi-kőbánya (működő) - Monyoród - Szőlő-hegy - Szederkény
Táv: 9 km.
Szintemelkedés: 120 m.
Találkozás: A Monyoródi elágazásnál 8.05-kor. (Pécsről a Távolsági Autóbusz-pályaudvar 2-es kocsiállásáról 7.30-kor indul a mohácsi busz.)
Hazatérés: Szederkényből a 13.22-es busszal, mely Pécsre érkezik 13.59-kor.
Túravezető: Biki Endre Gábor
Telefon: 06-30-452-4579


A túra 8.05-kor a Monyoródi elágazástól indul és a Sziebert-tanya érintésével érünk a működő Versendi-kőbányába, ahol bányamérnök vezetésével megtekintjük a termelés alatt álló bánya kőzeteit, rétegsorait, miközben geológiai ismertetést hallhatunk.

A bánya megtekintése után felmegyünk egy domb magaslatára, ahonnan egész közelinek látszik a Villányi-hegység és a Szársomlyó meredek hegycsúcsa. Innen Monyoród településre érünk be, ahol megnézzük a falu központjában álló római katolikus templomot. (Ezen a napon van a faluban a búcsú is.)

Monyoródon szép régi felújított parasztházakat láthatunk. Sajnos sok üresen áll, vagy csak nyáron lakják. Kis zsákfalu lévén jellemző a településre a folyamatos népességszám csökkenés, és az elnéptelenedés. Valamikor 600 lakosa is volt, ma már csak 190 körüli. Jól jellemzi a vidék pusztulását, hogy vasárnap már nem is megy be busz a faluba, szombaton is csak kettő, de hétköznap se sok.

Monyoródot egy szurdokúton a pincesor mellett hagyjuk el, majd a Szederkényi Szőlő-hegy érintésével érünk be Szederkénybe, ahol az önkormányzat épületénél 13.22-kor szállhatunk fel a Pécsváradról érkező buszra. (Szederkény központjából, a bolt megállótól gyakran indulnak buszjáratok Pécsre, így lehetőség van későbbi hazautazásra is.)