facebook_page_plugin

Húsvét hétfői vigasság....

Húsvét hétfői vigasság a Baranyai-dombságban

2013. április 1-én Húsvét hétfőn - két esős nap között - Borjádról indult el az a 25 fős csapat, mely sok mindent bevállalva érkezett meg Bólyra az Emmauszra.

Gyönyörű szép erdőkön át vezetett az utunk, ahol sok szép virágot láthattunk, pl. galambvirágot, odvas keltikét, ibolyát, csillagvirágot, illatos hunyort, bogláros szellőrózsát, madársóskát. Igazi tavaszi idő köszöntött be, délután már a hőmérséklet +13 fok körül alakult. (Az eddigiekhez képest ez már csúcs!)

A Herendi-erdőben az egyik nyiladék mellett terítve láttunk medvehagymát, mellyel tele is tömtük a szendvicseket. Voltak nagyon sáros szakaszok is, például a Herendi-erdő és a Töttösi-erdő között, ahol szántáson az egykori Marótfalu helyén mentünk át, de többnyire kényelmes erdei talajon túrázhattunk. Szerencsére mindenki az időjárásnak megfelelően öltözött (sokan gumicsizmát húztak), így nem volt gond a terepen.

Töttösnél egy kutya is hozzánk szegődött, ő végig kísért egészen Borjádig. Sokak örömére folyton kihajtotta az erdőből a vadakat (őzeket és nyulakat) a léniákra, így gyakran megcsodálhattuk az erdő vadállományát is. A Herendi-vadászház után az erdészeti úton egy legyengült egerészölyvet találtunk. Értesítettük a Duna-Dráva Nemzeti Park illetékesét az esetről, de az egyetlen elérhető tájegységileg illetékes kollégától is azt a választ kaptuk, hogy Húsvét hétfőn mindenki szabadnapos, így nem jönnek ki ezért az egy estért. Így sajnos a madarat otthagyva indultunk tovább Borjád felé.

Az erdőből kiérve szaporáztuk lépteinket, így szerencsére elértük a korábbi buszt, mellyel Bólyig utaztunk, ahol megnéztük az Húsvét Hétfői népszokást, az Emmauszt. A Roth pincében megtekintettük a közel 500 m hosszúságú pincerendszert (több elágazásos mellékággal teszi ki ezt a hosszúságot), majd az emeleti fogadóegységben kóstolhattuk a finom borokat, és ropogtathattuk a finom frissen sült sóskiflit. Fehér és vörös bort is kóstolhattunk, de többségük nem erről a tájegységről származott, hanem Villány térségéből, mivel a családnak Villányban is van szőlészete. Egy bár hosszú, de kellemes és vidám túrát töltöttünk el a Baranyai-dombságban.

 

Köszönöm, hogy a hetek óta tartó rossz idő, és a folyamatos esőzések után ennyien eljöttetek.

 

Képek itt

 

Biki Endre