facebook_page_plugin

Komló közeli források 3. túrabeszámoló.

komlo kozeli

 

2022. augusztus 27.-én Komlón a Petőfi téren 8 órakor volt a találkozó,( ígéretünk szerint bevártuk a Pécsről érkező túratársakat). Az útvonal átbeszélése után 8-an elindultunk a Mecsek-hegység és a Baranyai-Hegyhát délnyugati határterületén elhelyezkedő ismert és kevésbé ismert pontjait felfűző gyalogtúrára.

 

 

Kistájakról bővebben:

Túravezető társammal, Ujfalusi Mátéval már több túrát is vezettünk közösen, egymást támogatva nyújtunk rövid információkat a látnivalókról, kiegészítve humoros történetekkel...

Petőfi tértől a KBSK focipálya mellett a régi pécsi országúton a piros kereszt turistajelzésen haladtunk. Határtetőnél, előzetes egyeztetés alapján várt már minket a 9-ik túratárs.

A hely nevének egyik eredete mely szerint határi tető az egykori Szerb megszállás határvonalnak köszönheti nevét...
Máté rögtön egy másik eredetet mesél nekünk. Ezen a helyen egy jó csizmadia dolgozott. A régi időkben az emberek nem zárták otthonaik ajtaját, távollétükben a seprűt keresztbe tették az ajtó előtt, tudatva, hogy nincs otthon senki. A mi csizmadiánk munkaeszközét rakta ki az ablakba eleinte, de azt nem könnyen vették észre, ezért az ajtó feletti tetőre rakta fel bőr bökőjét, egy nyeles vastag tűt, amit "ár"-nak hívnak, méghozzá az egész készletét, mely hat darabból állt.
Így lett a hely neve hat ár tető...
Még mielőtt maradandóan átírnánk a múltunkat, kijelentem, ez volt a humoros rész!

Mánfán a haranglábnál újabb csoportképet készítettünk, majd kis pihenő a Sarlós Boldogasszony szobornál. Mánfáról kiérve a piros kereszt jelzésről letérve a 66-os főút Baranya-csatorna hídján átkelve zöld övezetben haladtunk a templom felé.

Sokat látogatott Árpád-kori műemléknél pár perc pihenő után ismét a piros kereszt jelzésen haladtunk.


Erzsébet útra felérve elmentünk a Jószerencsét-forráshoz, majd a vadászháznál alaposan kipihentük magunkat. Előkerültek a szendvicsek és egyéb édességek.
Tovább haladva a Melegmányi-forrásnál és a Mésztufa-lépcsőknél is időztünk pár percet.
Következő pont az Anyák-kútja, annak bő vízhozama pillanatok alatt megüresedett kulacsainkat teletöltötte, tovább haladva a Melegmányi-barlang után elértük a kék kör és piros kereszt jelzésű utak csomópontját. Tripammer-fa és Kánya-forrást összekötő kék kör jelzésű úton észak felé mind magasabbra haladva értünk vissza a Mésztufa-lépcsők vonalába és onnan nyugat felé haladtunk Nagy-Mély-völgy irányába. Kánya-forrásnál, utunk legtávolabbi pontját elérve egy alapos pihenőt tartottunk. Maradék elemózsiát elfogyasztottuk, pihentünk, körbejártuk a környéket, benéztünk a "kőfülkébe" is.
A falevelek egyre hangosabban jelezték, hogy esik az eső, amikor a sűrű lombozaton keresztül bőrünkön is megtapasztaltuk, előkerültek az esőkabátok. A piros sávjelzésen elindultunk Kőlyuk irányába, természetesen fokozatos figyelemmel lépkedtünk, mert az út csúszóssá vált.


Kőlyuki barlanghoz érve már elállt az eső, itt újabb csoportkép készült, Máté jóvoltából teljes létszámban néztünk a kamerába. Tavak felé haladva felmerült az ötlet, hogy közel van a Kőfejtő-kút - 300 méter -, menjünk be a völgybe és nézzük meg.
Gyors körbe kérdezés után, mivel az ötletet mindenki támogatta így 3-4 perc alatt el is értük a sziklafal alatti forrást, ahol pár fotót készítettünk, majd visszatértünk a tervezett útra, azaz mégsem,


...ha lúd, akkor legyen kövér.


A Kecske-hátra vezető zöld kör csomópontnál, túravezetők felvetettük a kaland szakasz beiktatását, a tavak bal partjánál a haladást. Ellenvetés nélkül el is indultunk az út és csapás nélküli patak partján... Csak pár tíz métert kellett megtenni, de megérte.


Kicsit később, erdészeti úton haladva értünk ki az étterem parkolójához ahol átbeszéltük, hogy a Pécs felől érkező túratársainknak ez a buszmegálló egy ideális kilépési pont. Főleg azért is mert csak pár percet kellett várni a Pécs irányába közlekedő járatra. Elköszöntünk egymástól és így már csak öten folytattuk utunkat Cserma felé. A gerincen ismét eleredt az eső... Talán 10 percet ha intenzíven esett. Élmény volt látni a határvonalat, hogy Komlón süt a nap, míg Orfű felett esik az eső.
Végcél közelsége és a fáradtság hiánya okán egyik túratársunk felvetette a csapadékvíz által kialakított homokkő sziklafal közelségét a Varga-hegy lábánál, mely gyerekkorunk egyik fő kiránduló helye volt. Ismét egy kis kitérő pár fotó erejéig.


Tervezett úton a gerincen lévő szekérúton nyoma sincs sárnak, így jó ütembe haladunk Gyöngy-kút irányába. Csordogáló vízhozamát megcsodáljuk és folytatjuk utunkat, a KBSK pálya mellett elhaladva elérjük indulási pontunkat a Petőfi teret.
Itt kis pihenés közben átbeszéljük a nap látnivalóit, fáradtsági szintünket, majd elindulunk hazafelé, várva következő túra lehetőséget, melyet Ujfalusi Máté fog megtervezni.


Nekem jól esett, sikerült kikapcsolódnom, váljék egészségünkre.Bízok benne, hogy a résztvevők is hasonló élménnyel tértek haza.

A túra:
- hossza: 23,95km
- ideje: 8:20, ebből pihenő, 2:10
- szintemelkedése: 596m.

.. és a legvégén a túrán készült fényképek itt!

 

Természetbarát üdvözlettel, Müller János és Ujfalusi Máté