facebook_page_plugin

Új táblát kapott a Cserkész-forrás

cserkesz tabla

 

 

 Részlet az Ordas tanya naplójából:

 

2013. május. 02. csütörtök.

 

A Kőlyuk előtt lévő Cserkész-forrás tábláját vandálok néhány éve megrongálták. Az alumínium csövét akarták kivenni és pénzé tenni. Mivel stabilan be volt építve kudarcot vallottak, ezért a forrás tábláján álltak bosszút összetörték.

 

 

Természetjáró ismerősöm Bóday Miklós és segítőtársa Karsai József kőfaragó a harminc ezer forintértékű új forrástáblát elkészíttették, és díjmentesen átadták a Mecsek Egyesület Munka Osztályának, hogy építsék be a rongált tábla helyére.
A Mecsekerdő Zrt. terepjárója döcög befele velünk kőlyuk irányába a kellemes nyári melegben. A forráshoz érve lepakoljuk az anyagokat, cementet, homokot, szerszámokat és a nehéz vastag világos színű gránit forrástáblát. Hárman Jónás István, Nagy Balázs és jómagam gumicsizmát húzunk, mivel a vizes előtérben dolgozunk. Bóday Miklós és fia Barnabás bakancsban tisztítják meg a meder két partját az uszadék fáktól és a kimosott kövektől, melyek torlaszokat képeztek. Istvánnal a régi tábla kivésésén dolgozunk felváltva, Balázs kapával a vízelvezető árkot tisztítja mélyebbre, mert a sok hordalékkő feltöltötte a medret. Miklós és Barnabás is megizzad, mire rendet raknak a területen. Balázsnak is sikerélménye van, mivel a víz elfolyik a megtisztított mederben. Készen vagyunk a régi tábla kivésésével, beépítés előtt Balázs felmossa a forrás előterét, csak úgy ragyognak a mészkövek. Megkeverem a cementes anyagot, egy kiegyenlítő réteget viszek fel a kivésett felületre, majd egy vastagabb réteget teszek fel, melybe beleillesztem a nehéz táblát. Tompa ütésekkel egyenletesen elrendeződik a cementes anyag, kiszorulnak a légbuborékok és a felesleges ragasztó massza. A résekbe kisebb köveket dugva kikenem a tábla széle és a falazat közötti részt. Ezt a sima felületet néhány nap múlva erdei földel, bedörzsölöm, így két hónap múlva moharéteg telepszik meg és még szebben érvényesül az új tábla formája. A tábla írása még nem látható, mert a felületét leragasztottam a beépítés során keletkező, esetleges sérülések végett.
Letisztítjuk a szerszámokat, összepakoljuk a maradék cementet, homokot és kis kitérővel elmegyünk a Sziklás-forráshoz, hogy a szárazon rakott forrás köveit megigazítsuk, és a szükséges helyeken rögzítsük. A hóolvadáskor a normál vízhozam sokszorosa ömlik lefelé egy fölső üregből, ami a köveket meglazította, ledöntötte. Fél óra alatt végzünk, és szépen megjavítottuk a falazatot, az előtérből a víznek elfolyási lehetőséget biztosítottunk.
A Cserkész-forrásnál közben meghúzott a kötőanyag és le lehet venni a védő ragasztópapírt a homokfúvással megírt gránittábláról. A megszépült forrás köveire ülünk, és egy fotót készítünk az építő csapatról. Ismét szép a forrás, csak a jobb oldalán egy nagy vízmosás csúfítja el, melyet a hatalmas víztömeg hóolvadáskor kimosott. Évek óta ez történik, és jó lenne, ha az illetékesek szakszerűen elvégeznék az időszakosan feltörő hatalmas vízmennyiség elvezetésének problémáját.
Még készítünk néhány felvételt az újra szép forrásról bízva abban, hogy a mi életünkben kitart ez a tábla, és nem kell, hasonló okból javítani.
Szép zöld erdőben indulunk kifelé a virágokkal szegélyezett úton jóérzéssel szívünkben.
Köszönöm mindenkinek, akik a Cserkész-forrás megújításában részt vettek!

 

Baumann József forrásépítő

 

Képek: Baumann József, Nagy Balázs