facebook_page_plugin

Kedves Vártúrások!

Március elején 21 fővel vágtunk neki a Baranyai Várak túramozgalom teljesítésének. Célunk a megyénkben található 5 romvár és 5 látogatható, épen maradt vár felkeresése volt, egy-egy hozzá vezető túra bejárásával.

A gyaloglások igazodtak a tavaszi szezon Mediterrános „felkészülő” túráihoz, azaz minden alkalommal hosszabb és szintesebb kihívások vártak ránk, közben készültek a váras hátterű csoportképek, a hosszabb túrák végén pedig cukrászdákban bandázhattunk a teljesítés örömére.

2024. március 2. és június 8. között összesen 130 km-t gyalogoltunk és 2600 m szintemelkedést küzdöttünk le a várak meghódítása érdekében. A programsorozat végén a teljesítés elismeréseként 15 túratárs veheti át a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség vártúrás jelvényét.

Szívből gratulálok mindenkinek, akik hétről-hétre velünk barangoltak a Mecseken, csúszkáltak esőben-sárban, bolyongtak ködben, hunyorogtak vakító napfényben, fürödtek a patakátkelések közben, botladoztak kidőlt fák között, kapaszkodtak sziklára, gurultak le domboldalon, kipróbálták az erdőmélyi források hűsítő vizét, és kilátókból bámulták a messzi tájakat, amerre újabb felfedezendő várak és bejárandó túraútvonalak várják...

Mert aki egyszer ráérzett a természetjárás ízére, az nem tud lemondani róla soha többé! Legyen nevezve akár „Vártúra Mozgalomnak”, netán „tavaszi felkészülő túráknak” vagy csupán kóborlásnak erdőn-mezőn-hegyen-völgyön át: a lényeg, hogy MAGA AZ ÚT A CÉL, melynek bejárásával az ember sokkal többet megtud a természetről és saját magáról, mint az összes természetfilmből, útikönyvből, és személyiségfejlesztő tréningből.

Kívánok az elkövetkező természetjáró gyalogtúráitokhoz erőt, kitartást, jó egészséget, vidámságot, és azt, hogy bármilyen körülmény adódik is, soha ne adjátok fel, mert ez olyan „függőség”, amely fizikailag és lelkileg is épít.

 

Pál Krisztina túravezető (Mediterrán Gyaloglóklub)