facebook_page_plugin

Turisták farsangi bálja

Mikor tudtuk meg egymásról, hogy a természetjáráson kívül nagyon szeretünk táncolni is?

 

farsang1Tavaly, a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség által rendezett Dél-Dunántúli Regionális Természetbarát Találkozó eseményeként zajlott turista bálon, szeptember utolsó napjának éjjelén, Szaporcán.

Élő zene, felszabadult érzések, rendkívül jó hangulat és tánc, sok tánc önfeledten megélt pillanata inspiráltak bennünket. Körben, párban, szoknyában, nadrágban, papucsban, túrabakancsban roptuk. Még akkor hajnalban feltettük a kérdést: hol lesz alkalmunk ezt újra megélni? Hamar ki is kerekedett a válasz.

Legközelebb egy farsangi mulatság a legideálisabb alkalom, nem akármilyen, turistáknak való: túrával ráhangoló. Teltek-múltak a hetek, hónapok és az ötletgazda a város legújabb természetjáró egyesülete a Mecseki Barangolók Társaságának lelkes csapta hamar meg is szervezte 2024. február 3-ra. Az nem volt kétséges, hogy kiterjed a Dél-Dunántúli régióra, hiszen meglehetősen jó baráti kapcsolatot ápolnak a vármegyék természetjárói.

 

Hosszas tervezés, előkészítés, online és szórólapos meghívásoknak köszönhetően végül közel 60 fő vett részt a télűző rendezvényen.
A helyválasztás sem volt véletlenszerű. A régióban legutóbb lebonyolításra került túravezető képzés záróvizsgájának helyszínéül már kipróbáltuk a Pécsbányai Közösségi Házat. Ideális helyszín, hiszen távol a város zaja, közel hozzá az erdő és helytörténetileg is nagy jelentőséggel bír az egykori virágzó bányásztelepülés. Az épület elrendezése és berendezése ideális volt az esemény lebonyolítására. A rendezők korán reggel érkeztek és serényen díszítették, rendezték a termet, táncpróbát tartottak, közben csak úgy táncolgattak ráhangolódva az estére.


Az első, már a túrára érkező vendégek fél három körül gyülekeztek. A túrán 15 és 16 óra között lehetett indulni. Rónaky Gizi segített összeállítani egy a településrészt körbejáró, annak minden nevesebb épületét felkereső útvonalat. 6 csapatban, 18 fő, vett részt és teljesítette a távot. Egyedi kitűzőt kapott minden teljesítő.


18 órától a három vármegyéből érkező vendégek nagy örömmel köszöntötték egymást. Szinte kivétel nélkül minden jelenlévő felöltött magára valamiféle jelmezt. Aki netán mégsem készült, annak Miklovich Csilla (PTKK) által hozott több bőröndnyi jelmezből volt lehetősége válogatni kedvére valót. A felöltött maskarák, no és a köszöntő italok hatására a megnyitóra már mindannyian szerepbe kerültünk. Különösen jól mutattak a csoportosan, egymáshoz öltözők. Már egyik-másik vendég felismerése is derűs perceket szerzett sokunknak.


A bált Schóber Józsi (BMTSZ elnök) és Szuhán-Glass Bea (MBTE elnök, szervező) nyitották meg. Nem nyújtották hosszúra, hiszen az „éhes vándorok” már nagyon várták a vacsorát. A feltálalt pincepörköltnek nagy sikere volt, úgy mint, a forraltbornak és a sok-sok édes és sós süteményféleségnek, melyeket szorgos kezek készítettek.
A táncra való feltáplálást követően csapatjátékra invitáltak a szervezők. A hat csapat résztvevőinek különféle játékos, érzékeket és ügyességet igénybe vevő vetélkedőben volt része. Mindenkiből előbújhatott a gyermeki énje ez időre és ha vérre menő küzdelem nem is volt, de a hangulat a tetőfokára hágott.


A Mecseki Barangolók Társaságának tagjai meglepetés nyitótánccal hívogatták a parkettra a bálozókat. Ezt követően sokunk örömére megkezdődött a mulatság táncos része. Ugyan a talpalávalót nem élő zene biztosította, de Dj-nk nagyon figyelt a hangulat fokozásra. Mindeközben tombola árusítás is folyt, hiszen rengeteg felajánlás érkezett. Zsűrizés helyett lehetőség adódott a tetszetős jelmezt viselő személyekre szavazást leadni. Így egy kisebb szünet ideje alatt tombola sorsoláson, ha kis piros hangszórót nem is, de sok különféle, értékes nyereményt vehettek át a szerencsések. A közönség tetszését a jelmezverseny során pedig az Éjkirálynő és a Mecseki tünde nyerték el.

farsang2


Aztán folytatódott a zenés táncos, télűző mulatság. Ropta a kicsi, a nagy, az Artúr és az Indián. Vidáman csörögtünk, lötyögtünk, roptuk a táncot, ráztuk is és bugiztunk is. A fiúk a lányokkal táncoltak „hajnalig”. Aztán egyszer csak kezdődött a vége, már nem volt több kívánságszám. Ám a zene elhallkultával sem tudunk szétszéledni és csak úgy hazaindulni. Újra jött a kérdés: legközelebb mikor tudják a fiúk megtáncoltatni a lányokat? Talán van már ötlet is?!
 
Hát így zajlott ez a mi turistabálunk. Köszönet a csodálatos rendező elvnek, amiért összehozott minket! Jöhet a tavasz,  további remek programmal, természetjárással!


Both Viki
(Dráva TSE, Mecseki Barangolók Társasága)