facebook_page_plugin

Útjelzővezetőket képeztek

Hosszas előkészületek után idén a paksi Demeter Egyesület turistaútjelző-vezetői tanfolyamot indított a dél-dunántúli érdeklődők számára. A képzés a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség, a Somogy Megyei Természetbarát Szövetség és a Tolna Megyei Természetbarát Szövetség felkérésére, a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) Turistaút Szakbizottság szakmai támogatásával zajlott májustól októberig.

jelzesfesto

 

A képzés a turistautak jelzésének kezelésével (fenntartásával, karbantartásával, létesítésével, megszüntetésével) foglalkozik, olyanok számára, akik elhivatottak e tevékenység folyamatos, kompetens, innovatív művelése mellett. A turistautak jelzése jelentős részben a festett útjelzések elhelyezésére, kivitelezésére irányul; mind meglévő útvonalak felújításánál (karbantartásánál), mind új útvonalak terepi kijelölésénél vagy jelzések megszüntetésénél.

A május 1-től október 8-ig tartó képzésen a pécsi Dráva TSE, a Pécsi Orvosegészségügyi Egyesület, a kaposvári Zöldpont Életmódklub, a Dél-Zselic TK, a paksi Demeter Egyesület, a Mecsek Egyesület, a kaposvári Meteor TE és a Navigátor Debreceni Túra Klub Egyesület tagjai vettek részt.

 

A terepi gyakorlások mentorai és az elméleti előadások egy részének előadói is az említett egyesületek önkéntesei voltak, a szakmai, azaz az útjelzővezetői szakismeretekről szóló előadásokat pedig az MTSZ Turistaút Szakbizottságának önkéntes tagjai vállalták.

 A vizsga mestermunkából, valamint írásbeli és gyakorlati részekből állt. Az utolsó megmérettetés 2023. október 8-án, a gyakorlati vizsgán zajlott. A vizsgázók az erdősmecskei Szent Demeter-templomtól az eszterpusztai templomromig gyalogolva változatos feladatokat teljesítettek: ellenőrzőpontok megkeresése, nyomvonal rögzítése, geotegelt fotók készítése, tájékozódási feladatok, meglévő jelzésfestés értékelése, jelzéselhelyezés, csomópont kialakítása.

 

 A dél-dunántúli tanfolyamot 12 vizsgázó teljesítette sikeres vizsgával, bizonyítványukat október 21-én veszik  át.

 

Jakab Éva tanfolyamszervező (Demeter Egyesület) beszámolója alapján