facebook_page_plugin

A bélyegzőhelyekről

patacsi mezo pecset

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség elnökségi tagjainak munkamegosztásában az én feladatom a túramozgalmak bélyegzőhelyeinek gondozása, az ott elhelyezett dobozokba a ragasztható matricák elhelyezése, pótlása

Ezek a matricák a túramozgalmak teljesítésének igazolására szolgálnak. Beragasztva az igazolófüzetekbe azt bizonyítják, hogy a túrázó jelen volt az adott helyen. Az országos mozgalmak bélyegzőhelyein nem „nyalókák” vannak, hanem igazi bélyegzők.Baranyában a RPDDK és a DDP pecsételőhelyein ezek a bélyegzők vannak kitéve.

Sajnos az elmúlt években elkezdődött (és sajnos ma is folytatódik) a bélyegzők szándékos rongálása. Igyekszem a rongálás után minél előbb pótolni ezeket, de van két hely, ahol egyszerűen nem győzöm. A két ominózus bélyegzőhely a DDP Szentkúti Erdészháznál ,és a RPDDK Patacsi-mezőn elhelyezett bélyegzője. ( Ez utóbbit egy év alatt négy alkalommal pótoltam.)


Valószínűleg egy közelben lakó, és rendszeresen arra járó ember teszi ezt. Nem gondol arra, hogy sokan több száz kilométert gyalogolnak azért, hogy az adott helyen igazolják a túra teljesítését.


Egyszerűen nem értem, ha gondja van a bélyegzővel, vagy az azt használókkal, miért nem mer a szemünkbe nézni és elmondani a gondjait. Ez a cselekedet rosszindulatú, primitív emberre utal. Az ilyen ember nem való az erdőbe!


Azt már nem is mondom, hogy a károkozás mértéke ma már meghaladja az egyszerű szabálysértést, és ennek az egésznek a büntetőjogi felelőssége is felmerül.

Nem szoktam másokat feljelentésre biztatni, de most kérek minden erdőjárót, túrázót, hogy fokozottan figyeljen erre a jelenségre, és ha bármit észlel, jelezze a honlap alján lévő email címre. Megpróbálok technikai segítséget is kihelyezni, hátha sikerül kideríteni a rongáló személyét.

 

Köszönöm: Nagy Balázs ( mint rendszeres használó)