facebook_page_plugin

Járványügyi szabályok

Érvényben lévő járványügyi szabályok a természetjárásban!

 

virusA 2020. november 11-én érvénybe lépett járványügyi korlátozások 2021. január 11-ig meghosszabbításra kerültek Magyarországon. Ennek kapcsán nemrégiben tájékoztattunk benneteket mindazokról a tudnivalókról és teendőkről, amelyek az egyéni túrázókra és a természetjáró tagszervezetekre vonatkoznak.

A 484/2020. (XI. 10.) számú Kormányrendelet 6. § (3). pontjának értelmezésében - miszerint szervezhető-e családi és baráti túrázás, kirándulás, miközben tilos bármiféle csoportosulás a nyílt (mint például erdő) és közterületeken? – az Operatív Törzshöz fordultunk segítségért.

Az Ügyeleti Központ vezetője tájékoztatása alapján a „kiránduló családok együtt nem csoportok, hanem állandó életközösségben élő emberek”, akik túrázhatnak és kirándulhatnak közösen.

 

Továbbra is kerülendő azonban a nagyobb csoportosulások kialakulása, tehát baráti, vagy alkalmilag találkozó, ismeretlen túrázók közös kirándulása. Ezért a természetjáró szervezetek által koordinált zárt vagy nyílt programok (túrák, kirándulások) szervezése továbbra is tilos!

 

Felelős természetjáróként továbbra is viseljetek lehetőleg mosható, textil maszkot azokon a frekventált helyeken, ahol sokan tartózkodnak egyszerre (például tömegközlekedés, üzlet), valamint a tízezer főnél nagyobb lélekszámú településen, a kijelölt közterületeken és a nyilvános helyeken.

 

Túrázás céljából a kijárási tilalom idején - este 8 óra és reggel 5 óra között – ne hagyjátok el a lakó-, a tartózkodási és szálláshelyeteket.

Arra kérjük tagszervezeteinket és a hazai természetjárók közösségét, hogy segítsünk egymásnak türelemmel, toleranciával áthidalni ezt a megpróbáltatásokkal járó időszakot az ünnepek alatt is. A fenti szabályok betartásával lehetőségeinkhez mérten töltsünk minél több időt a szabad levegőn, a természetben mozgással. Figyeljünk egymás és a saját egészségünkre!

 

A továbbiakban is tájékozódjunk hiteles forrásokból, ezért kövessétek a koronavirus.gov.hu-t és a Magyar Közlönyt, ahogy mi is tesszük.

 

Jó egészséget kívánunk! (forrás: http://mtsz.org/)