facebook_page_plugin

Tájékoztatás!

covid19

 

2020. november 11-én 0:00-kor érvénybe lépett hazánkban a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) számú Kormányrendelet.

Az egyelőre 2020. december 11-ig érvényben lévő korlátozások nemcsak a Magyar Természetjáró Szövetséget, hanem tagszervezeteinek tevékenységét, valamint a kirándulókat és túrázókat is érintik. Ezért összegyűjtöttük a természetjárás szempontjából legfontosabb tudnivalókat.

 

 

 

Túrázhatunk-e és ha igen, akkor azt mikor és hogyan?

 

A kérdés első részére egyértelmű választ ad a rendelet 4.§ (2). bekezdése, amely szerint a gyaloglás szabadidős sporttevékenység, amelyet nyilvános helyen –tehát erőn, mezőn- egyedül nyugodtan végezhetünk.

Hivatkozás a rendelet 4. § (2). bekezdésére: „a közterületen, a nyilvános helyen, illetve a szabadtéri sportpályákon az egyéni szabadidős sporttevékenység –különösen futás, gyaloglás, kerékpározás – gyakorlása megengedett.„

 

A túrázás során különösen figyeljünk arra, hogy

 

viseljünk maszkot azokon a frekventált helyeken, ahol sokan tartózkodnak egyszerre (például tömegközlekedés), valamint a tízezer főnél nagyobb lakosságú település belterületén a kijelölt közterületeken és nyilvános helyeken.
Hivatkozás a rendelet 1. § (1) bekezdésére: „a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles a) a tömegközlekedési eszközön, b) a 10 000 főnél nagyobb lakónépességű település belterületén a települési önkormányzat által kijelölt közterületen, illetve nyilvános helyen...”

a kijárási tilalomra vonatkozó előírásokat tartsuk be. Este 8 óra és reggel 5 óra között tilos minden lakó-, tartózkodási és szálláshelyen kívül történő tartózkodás (például vadkempingezés)!
Hivatkozás a rendelet 3 §. (1) bekezdésére: „este 8 óra és reggel 5 óra között – e rendeletben meghatározott kivétellel – mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni”.

turistaként szabadidő eltöltése céljából nem tartózkodhatunk szálláshelyen.
Hivatkozás a rendelet 10. §. (1) és (3) bekezdésére: „A szálláshelyen – e rendelet szerinti kivétellel – tilos tartózkodni. A szálláshelyen az üzleti, gazdasági, továbbá oktatási tevékenység céljából érkező személyek tartózkodása megengedett."

 

Szervezhetünk-e csoportos túrákat?

 

A kormányrendelet értelmében nem szervezhetünk sporteseményeket (például túraverseny, teljesítménytúra) és egyesületi rendezvényeket (pl. emléktúra, munkatúra, programsorozat, tábor stb.) sem, továbbá tilos nyilvános helyen csoportosulni, rendezvényt szervezni, azaz erdőn, mezőn sem túrázhatunk szervezetten, csoportosan!

Hivatkozás a rendelet 5. § (1) - (2). bekezdéseire: „Tilos – a 6. § szerinti kivétellel – rendezvényt, valamint gyűlést szervezni, illetve tartani ...rendezvény helyszínén – a 6. § szerinti kivétellel – a rendezvény helyszínétől függetlenül tilos tartózkodni. Gyűlés helyszínén tartózkodni tilos”.

A 6. §. (3) pontja a családi események és magánrendezvények tudnivalóiról tájékoztat bennünket. Az abban foglaltak alapján jogosan tehetjük fel a kérdést: szervezhetünk-e 10 főnél nem nagyobb családi vagy baráti kirándulásokat? Az egyértelmű válasz megadásában a jogalkotó segítségét kértük az Operatív Törzsön keresztül. Az állásfoglalás megérkezéséről és tartalmáról tájékoztatni fogunk benneteket.

Hivatkozás a rendelet 6. § (3). bekezdésére: „A családi esemény vagy a magánrendezvény – a házasságkötés és a temetés kivételével – abban az esetben tartható meg, ha azon az egy időben jelenlévők száma nem haladja meg a tíz főt.”

 

Intézkedéseink a rendelet tükrében

 

Ahogy már utaltunk rá, a kormányrendelet 4. § (1), és 5. § (1-2) pontjai egyértelműen tiltják a rendezvényszervezést és a közterületen, illetve nyilvános helyen történő csoportosulást. Ehhez különösebb magyarázatot nem kell fűzni, hiszen sajnos egyértelmű, hogy a vészhelyzet visszavonásáig semmilyen szervezett túrát nem lehet rendezni.

Ezzel összefüggésben az idei Rendezvénytámogatás ügymenete felfüggesztésre került 2020. november 11-től a korlátozó intézkedések visszavonásáig. Minden, 2020. november 10-ig sikeresen megvalósított nyertes pályázat természetesen elszámolható. Kérdés esetén keressetek minket a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ímélcímen.

A 2020-as jelzésfestés pályázatban az ellenőrzések során feltárt hibák és az előírt javítások megvalósítási határideje a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. küldött írásban történő egyeztetés alapján meghosszabbíthatók.

Ugyancsak 2020. november 11-től a folyamatban lévő természetjáró minősítések határidejét annyi nappal hosszabbítjuk meg, ameddig a vészhelyzet tart. Kérdés esetén keressetek minket a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ímélcímen.

Aktuálisan futó tanfolyamok és vizsgák kizárólag online módon, illetve távoktatásban végezhetők és szervezhetők. Kérdés esetén keressetek minket az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ímélcímen.

 

Az előttünk álló időszak

 

Az éjfélkor életbe lépett kormányrendelet intézkedései jelentősen átrendezik, esetenként felborítják életünket. Ezért arra kérjük tagszervezeteinket és a hazai természetjárók közösségét, hogy segítsünk egymásnak türelemmel, toleranciával áthidalni a megpróbáltatásokkal járó heteket. Figyeljünk egymás és a saját egészségünkre, tartsuk meg a szükséges távolságot egymástól és lehetőség szerint használjunk mosható, textilből készült maszkot!

 

A továbbiakban is tájékozódjunk hiteles forrásokból, ezért figyeljétek a koronavirus.gov.hu-t és a Magyar Közlönyt, ahogy mi is tesszük.

 

Vigyázzunk egymásra, jó egészséget kívánunk!

 

Forrás: MTSZ Országos Központ