facebook_page_plugin

XXXII. Természetjárók Napja

termeszetjarok napja

1989 óta rendezi meg a Magyar Természetjáró Szövetség (hosszú ideig Magyar Természetbarát Szövetség) a Természetjárók Napját. A helyszín - kevés kivétellel- a Pilis kedvelt kirándulóhelye, a magyar természetjárás bölcsőjének is tekinthető Dobogókő. (Az egyik kivételes helyszín éppen Pécs városa volt, amikor 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa cím birtokában hívtuk meg az ország természetjáróit, s rendeztük meg a Természetjárók Napját városunkban.)

1987-ben az MTSZ akkori elnöke, Peták István javasolta az önállósult szövetségnek, hogy legyen saját ünnepe. S hogy ünnepélyes tartalommal is megtöltsék a találkozót, kidolgozták a természetjárásban aktívan tevékenykedők elismerésére lehetőséget adó kitüntetési rendszert, amely kisebb változtatásokkal ma is él. Évente április 30-i határidővel bármely MTSZ tagszervezet felterjesztheti kiemelkedő munkát végző tagját elismerésekre (lásd MTSZ Kitüntetési Szabályzat). .Az elismerések átadása mindig ünnepi hangulatban történik Dobogókőn, a báró Eötvös Lorándról elnevezett turistaház előtti téren.

 

A köszöntőkön (MTSZ vezetősége, nemzeti parkok, erdészetek igazgatói) túl rendszeres szereplője az ünnepségnek Papp János színművész, aki maga is természetjáró, kéktúrázó. Személyes élményeiről mesél, s mindig előad egy verset is. Többnyire olyant, ami a természetről, természetjárásról szól. Idén Simonyi Imre Húsvét c. versét mondta el. (Ünneprontás szándéka nélkül jelzem, hogy azzal indokolta a versválasztást, hogy a két nappal ezelőtti, aranydiplomáját átvevő ünnepségen mondta el először a Színművészeti Egyetemen, de meggyőződése, hogy számunkra is közvetít értékes gondolatokat).

Idén - mint annyi más – ez az ünnepség is kicsit rendhagyó módon szerveződött. A részvételt előzetes regisztrációhoz kötötték. Fontos volt, hogy ne legyünk 500-nál többen. A máskor szorosan egymás mögé, mellé helyezett padok helyett most asztalokkal ritkították a rendezők a teret, s többnyire maszkot viselő emberek ülték körül azokat. Az is rendhagyó volt, hogy a 95 éves Thuróczy Lajos bácsi, az MTSZ Tiszteletbeli Elnöke nem volt jelen. Családja veszélyesnek minősítette számára a rendezvényt. Ugyancsak nem volt jelen Garancsi István, az MTSZ elnöke, aki szintén óvatosságból (hogy ne fertőzzön meg senkit) maradt távol.
Az már hagyományos volt, hogy az ünnepség déli 12 órakor, az erre a célra ide helyezett harang megkondulása után kezdődött a Himnusz közös éneklésével. No és az is hagyományos volt, hogy idén is volt baranyai kitüntetett. Nem is egy!

A Dráva Természetbarát Sport Egyesület elnökét, Jancsi Attilát szólították először. Ő Aranyjelvényes túravezető lett, s így tagja az Aranyjelvényes Túravezetők Klubjának. Gida Tibor a Czárán Gyula Emlékérmet, Romvári Tibor pedig a Természetjárás fejlesztéséért érdemérem ezüst fokozatát vehette át. Mindhárman több évtizede dolgoznak a baranyai természetjáró mozgalomban. Értékes tevékenységekben gazdag múltjuk mellett az aktuális feladatok ellátásában, a Dráva TSE programjának kialakításában, megvalósításában, a közösség programjának irányításában, szervezésében, a saját kulcsosházuk fejlesztésében, működtetésében, a dél-baranyai turistautak karbantartásában is példás helytállást mutatnak. A megyei szövetség is gazdagodik a jövőre megalakulása 25. évi jubileumát ünneplő egyesület tevékenysége nyomán. Találkozók szervezése, nyílt túrák vezetése, túravezető-képző tanfolyamokban, jelzésfestő vezető oktatásban való közreműködés, a megyei minősítési feladatok vállalása mind-mind javukra írható, gazdagító, példás cselekedet. Büszkék lehetünk rájuk!

Erre a napra félre tettük a munkát, letettük az ecseteket, a levelezés, beszámolók, jelentések gondját. Örültünk, hogy képviselhettük a baranyai természetjárókat a Természetjárók Napján. Az időjárás is tiszteletben tartotta az ünnepet. Ragyogó napsütésben, az alig színesedő erdőben sétáltunk, tekintettünk le a kilátóról, gyönyörködtünk a Duna-kanyar szépségeiben. Szép napot töltöttünk el Dobogókőn!

 

képek itt!

 

Tóth Klára