facebook_page_plugin

A jégkorszakot is túlélte...

A jégkorszakot is túlélte a Mecsekben nyíló, különleges virág!

Szirmot bontott a világ legritkább bazsarózsája (Paeonia banatica)  a Mecsekben, amely Magyarországon 1982 óta fokozottan védett, természetvédelmi értéke jelenleg 250 000 forint. A növény legfontosabb élőhelyét a Baranya megyei Zengő gerincén találhatjuk meg, és minden bizonnyal ennek köszönhetően illetik a mecseki bazsarózsa névvel is.

Képek:  Keresztes-Nagy József


Botanikai kutatások szerint a világ egyik legritkább babarózsája a Mecsekben preglaciális idők reliktuma, tehát átvészelte a jégkorszak glaciális szakaszait is. A virág kárpát-medencei bennszülött (endemikus) faj, előzetes becslések szerint a Keleti-Mecsekben él a világállomány 90 százaléka.


A mediterrán elterjedésű bánáti bazsarózsa a Kárpát-medence déli részén vészelte át a jégkorszakot – mutatott rá kérdésünkre a Duna-Dráva Nemzeti Park. – Közben a megváltozott éghajlati viszonyokhoz alkalmazkodva átalakult, azaz bennszülött fajjá vált.

A bánáti bazsarózsa kárpát-medencei faj.  Előfordulási adatai Romániából (Bihar-hegység, Temes és az Alduna vidéke), Szerbiából (Deliblát-homokvidék), Horvátországból (Fruška Gora) és Magyarországról (Mecsek) ismertek. A bánáti bazsarózsa több helyen is a kipusztulás szélére jutott. A horvátországi Fruška Gorában az elmúlt évtizedekben halt ki, s a Delibláti-homokvidéken élő kisszámú populáció is a kihalás szélén áll.

 

Hazánkban csak a Keleti-Mecsekben él, populációi életerősek, és egyedei szaporodásra képesek; elsősorban déli lejtőkön, olykor hegygerinceken fordul elő. Ebből melegkedvelő jellegére lehet következtetni.

Régebben gyógyászati célra is gyűjtötték a bánáti bazsarózsát.

(szöveg forrás: origo)