facebook_page_plugin

Természetjárók Napja

Természetjárók Napja - Dobogókő, 2019. szeptember 21.


Ez a rendezvény a 31. volt az 1989 óta évente megrendezettek sorában. Az ünnepi rendezvényt a rendszerváltás idején –hagyományteremtő szándékkal- szervezte meg először az akkor önállósult Magyar Természetbarát Szövetség elnöksége. „Korábban is léteztek a mozgalomnak ünnepei. Április 4-én a Vörös-kőn és november 7-én a Pilis-nyeregben találkozott a természetbarátok népes tábora. Ezeken az emléktúrákon adták át a kitüntetéseket, a megérdemelt túrázói minősítéseket és az Országos Kéktúra teljesítőinek jelvényeit is.


A természetvédelmi változások és ezen túrák politikai háttere miatt az 1987-ben önállósult Magyar Természetbarát Szövetségnek új ünnepi helyszínre és időpontra volt szüksége. 1989-ben a magyar turistaság kultikus helyének számító Dobogókőre esett a választás.”(MTSZ honlap)


Az ünnepi rendezvényeken a baranyai természetjárók is rendszerint részt vettek az elmúlt évtizedekben. Sőt megyei szövetségünk két alkalommal rendezője, szervezője is volt a Természetjárók Napjának.1991-ben a Mecsek Egyesület megalakulásának 100. évfordulója, 2010-ben pedig a Pécs Európai Kulturális Fővárosa cím elnyerése alkalmából hívta meg szövetségünk az ország természetjáróit Pécsre ünnepelni.


Az idei évben is volt okunk ünnepelni, hisz baranyai kitüntetett is volt az elismerést kapottak sorában.
A rendezvénynek nem csak az időpontja hagyományos, hanem a programja is. A Báró Eötvös Loránd menedékház előtti téren, a „negyedik harangkongatás” után, déli 12 órakor kezdődött az ünnepség a Himnusz hangjaival. Papp János vándor-színész felkonferáló beszéde, majd Petőfi Sándor Az Alföld című versének megszólaltatása után Tassy Márk, az MTSZ igazgatója köszöntötte a résztvevőket, s Garancsi István, az MTSZ elnöke üdvözletét is tolmácsolta, aki sportsérülése miatt nem tudott megjelenni. Thuróczy Lajos, az MTSZ tiszteletbeli elnöke, majd Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő igazgatója is szólt az egybegyűlt, szép számú természetjáróhoz. Az ünnepi program tartalmi része következett, a kitüntetések átadása. Nekünk, baranyai természetjáróknak is volt okunk „büszkélkedni”! 

Baumann József, a Mecsek Egyesület Munka Osztályának elnöke, a Dráva TSE tagja, szövetségünk munkáját mindig támogató, nagy tudású, igényes túravezetőnk, a mecseki források építője, gondozója, a technikai munkák jó szemű, szorgalmas kivitelezője, a természetjárók panteonja gondozója, krónikák, tudósítások szerzője, kiváló foto-dokumentáló ARANYJELVÉNYES TÚRAVEZETŐ lett.

 


Ezt a címet az MTSZ azon túravezetői kaphatják meg, akik kiemelkedően magas színvonalú és sokoldalú túravezetői tevékenységükkel követendő példaként állíthatók a magyar természetjáró közösség túravezetői elé. Az igényes, magas követelményeket támasztó pályázat minden feltételének megfelelt Baumann József munkássága, így nem lehetett kétség, hogy elnyeri a kitüntetést. Egyesülete és megyei szövetségünk egyaránt maximálisan támogatta pályázatát.


A Szózat közös éneklése után a résztvevők megkoszorúzták a régi turistaház falán lévő emléktáblát, majd a szép őszi napsütésben a bográcsokban rotyogó gulyásoké, szarvas pörkölteké lett a főszerep.
Nagyon szép napunk volt! Jó volt körbenézni a menedékház előtti tisztáson, a sok kedves ismerőst látni, üdvözölni, letekinteni a Dunára, a Vadálló kövek szirtjeire, az éppen csak színesedni kezdő erdőkre, geo-ládát keresni a meredek lejtőkön, sziklák között!
Baranyai küldöttségünkben a kitüntetett Baumann József kíséretében Baumann Ági, Szabó-Dalecker Ibolya és Tóth Klára mellett jelen volt Müller Nándi és Császár Zsuzsa is. A természetjárók érdeklődve forgatták és örömmel vásárolták Nándi barangolásra csábító, túraajánlatokat tartalmazó könyveit, fotóalbumait.


Hazafelé még sokat gyönyörködtünk a Budai-hegyek látványában, fővárosunk szombat délutáni fényeiben, de az autópályán már a tennivalók is szóba kerültek. A kakasdi Anna cukrászdában még kényeztettük magunkat egy kis házi krémessel, majd – már sötétedésben – hazatértünk. Baumann Józsinak szívből gratulálunk, további munkájához jó egészséget, támogatókat, segítő társakat kívánunk!

Tóth Klára