facebook_page_plugin

In memoriam

Balogh István (1945-2011)


baloghistv

Ismét búcsúznunk kell: augusztusban váratlanul elhunyt Balogh István, szövetségünk egykori technikai vezetője, a Dél-Zselic Természetbarát Klub újjászervezője és volt elnöke.
Pista barátunk az 1990-es évek elején lett a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség tagja, majd néhány évig a technikai munkák felelőse volt. Vele kezdtük el a Közép- és Nyugati-Mecsek turistaút jelzéseinek felújítását, ő tanított engem is a jelzés­festés "fortélyaira". Szerette a Mecseket, de kiváltképp a Zselic déli lankáit. 1995-ben az ő kezdeményezésére vettük át a Dél-Zselic Természetbarát Klub vezetését szigetvári társainktól (akik hosszú évek működése után az egyesületet fel akarták számolni), és kezdtük gondozni a terecsenyi Zrínyi kulcsosházat, amelyet felújítottunk, és azóta is folyamatosan működtetünk. Ezzel egy időben kezdtük el felújítani a Dél-Zselic turista útvonalait. Újra jelzett utak vezettek Sasrétre, melynek környékén az 1980-as években - "elvtársi vadászatok miatt" - a természetjárókat a területről gyakorlatilag kitiltották. Pista közreműködött az új zselici turista útvonalak kialakításában, a jelzések fel­fes­té­sé­ben, és a Zselic turistatérkép lektorálásában is. Vele dolgoztuk át, és hirdettük meg újból a "Dél-Zselic Turistája" jelvényszerző túramozgalmat. Az egykori "Zselic 30" tel­jesít­mény­túrát az ő ötlete és terei alapján alakítottuk át "Papi pipa" túrává, melynek eddigi valamennyi jelvényét - 17 évig - ő tervezte.
Munkája közben elszólította. Miskolcra költözött, de a szíve visszahúzta. Így több év után, nyugdíjba vonulva visszaköltözött Baranyába, és egy Pécshez közeli kis faluban élt. Nem szerette a nyilvánosságot, az erdőt is leginkább egyedül szerette járni. Jól ismerte a növényeket, a gombákat (vizsgázott gombaszakértő is volt), és ezeket az ismereteit megosztotta velünk is.
A halála előtti napon még együtt terveztük a 2011. évi "Papi pipa" teljesítménytúrát. Más­nap kaptam a hihetetlen hírt: Pista eltávozott közülünk. Váratlan halála mind­annyiun­kat megdöbbentett.
Ég veled, Pista! Emléked megőrizzük!