facebook_page_plugin

Bezár az Abaligeti-barlang

 

December 22-től zárva tart az Abaligeti-barlang

 

abaligeti barlang

A közeljövőben megkezdődik az Abaligeti-barlang, valamint a Tettyei Mésztufa-barlang világításrendszerének korszerűsítése, továbbá a szükséges helyeken kőzetállékonysági vizsgálatokat és kőzet-megerősítési munkákat végeznek el a KEHOP-4.1.0-15-2016-00005 számú projekt keretében. Az Abaligeti-barlangban monitoring rendszer is kiépül, amely a barlangi patakot, a barlang levegőjét, valamint a kőzetek mozgását fogja figyelni.

A világításkorszerűsítés keretében a jelenlegi eszközöket LED-es világítótestek váltják fel, amelyek azon kívül, hogy energiatakarékosabbá teszik a rendszert, a kisebb hőkibocsátással és a fényszennyezés mérséklésével hozzájárulnak a barlangok élővilágának megőrzéséhez is. A monitoring rendszer kiépítése révén az Abaligeti-barlang és környezetének fizikai tulajdonságairól és élővilágáról informálódhatnak a látogatók.

 

A kivitelezési munkák zavartalan elvégzése érdekében az Abaligeti-barlang 2016. december 22-től, a Tettyei Mésztufa-barlang pedig 2017. február 1-jétől várhatóan 2017. május 11-ig zárva tart.

Amennyiben a munkavégzés a tervezettnél hamarabb megvalósul, a barlangok megnyitása ezen időpont előtt is megtörténhet.

A Denevérmúzeum a nyitvatartási rend szerint fogadja a látogatókat.

(forrás:ddnp.hu)