facebook_page_plugin

A Tértörő-forrás felújítása

tertoro forras

 

Hosszú Csipkerózsika-álmából felébresztettük a Mórágy közelében található Tértörő-forrást. A régi térképeken Cserfa-forrásnak tüntették fel.
A Gemenc Zrt. Bátaszéki Erdészete kérésére végezzük a munkát. A forrás nem látszik a magasra nőtt cserjéktől, csalánoktól, pedig közel, az erdészeti úthoz csak négy méterre található.

Varga Jenő, Baumann József és egy önkéntes, Sándor állt neki a forrás felújításának. Legelőször Jenő damilos fűnyíróval tisztítja meg a terepet, mi Sanyival a közelben a nagyobb gránit köveket pakoljuk össze, melyeket később majd felhasználunk a munkánkhoz. A bozót levágásával sokkal barátságosabb lett a környék, láthatóvá vált a forrás előtti szép völgy és egy korhadt asztal, padokkal. Az eredeti ülepítő medence törött műanyagcsövébe beletoldjuk a szükséges hiányzó darabot és a forrással összekötjük. Néhány másodperc múlva már az eredeti csövén csorog ki a forrásvíz. Pár perc elteltével meg is kóstoljuk a jó ízű vizet. Megmérve két liter most a hozama percenként és 13,6 fokos. A kiásott árkot betemetjük, elrendezzük a terepet és kerékvetőnek nagy köveket helyezünk el. Kialakítjuk a forrás előterét és vízelvezető árkot ásunk a völgy irányába. A lecsorgó víz alá egy jókora követ helyezünk a földbe mélyítve, hogy a tócsa kialakulását elkerüljük. Köréje zúzott követ terítettünk, melynek széleit cementes habarccsal rögzítünk. Amíg Jenő és Sanyi a tereprendezéssel és a szerszámok elmosásával foglalatoskodik, addig én nekiállok a forrástábla felújításának. Drótkefe, csiszolóvászon és egyéb szerszámok segítségével viszonylag hamar előtűntek a jól látható betűk és a tölgyfalevél a makkal. Síkba csiszolás után alapos lemosás következik. Szerencsére a Nap éppen erősen tűz a táblára, és hamar megszárad, hogy festeni tudjuk. Jenővel közösen festjük a betűk között mélyített részeket feketére, hogy a fehér márvány betűk kiemelkedjenek. Fél óra sem telik el, és készen vagyunk a festéssel. Sajnos ahhoz tovább kellene várni, hogy teljesen megszáradjon a festék, és ismét síkba csiszolhassam a kő felszínét, hogy a festési egyenetlenségek, apró megfolyások eltűnjenek. Ezt a legközelebbi túránkon majd elvégezzük, ha erre jövünk barátainkkal. Fotókat készítünk az elvégzett munkáról, még egyszer körbenézünk, minden rendben van-e, majd a terepjáróba ülve elindulunk Bátaapáti felé az erdészeti úton.
Baumann József forrásépítő