facebook_page_plugin

Elkészült a kereszt a kápolnához

2014. június 3. kedd. Csibi Gergelynével és Ágival sétálunk a Véméndi Szent-kút felé. A napokban elkészült a kápolna keresztje, melyet most építünk be a kápolna falazatába. A keskeny, ma már jelzett turistaúton haladunk lefelé a szűk völgyben, szerszámokkal a Szerb kápolnához. Összeszerelem a kis gépet és hamarosan az ütve fúrógép zaja töri meg a csendet a völgyben egy kis időre, amíg a kápolna falazatába egy lyukat mélyítünk, majd cementes habarccsal beépítjük a szép keresztet. Ezzel befejeződött, amit három éve megálmodtunk. Sokan felkeresik az emlékhelyet, geoládát is helyeztek a forrás környékére, ami további embereket csábít le a völgybe.


Előzmény: 2012. március elsején egy meredek oldalban fákba kapaszkodva jutottunk le először a kápolna romjaihoz, amiből csak a homokkő ajtókeretek látszottak. Máriától hallottunk a kápolna alatt lévő kis forrásról, ami felkeltette érdeklődésünket. A kövek alól víz csörgedezett.Hogy lássuk honnan, félrepakoltuk a falmaradványokat és láthatóvá vált a boltíves kis merítős kút. Tetszett a hely és a forrás, megígértem Máriának, hogy a forrást, és ha lesznek segítőink, akkor a kis kápolnát is láthatóvá tesszük.
2013. november ötödikén elkezdtük a kápolna és a  forrás felújítását a Mecsekerdő Zrt. Pécsváradi erdészetével és a Mecsek Egyesület Munka osztályával. November végére elkészültünk a munkákkal, álltak a kápolna falai, és elkészült a teljesen felújított kifolyós forrás.
2013. december másodikán beépítettük a kápolna falazatába a plexivel védett ikont, ami még szebbé tette a belső teret. A forrásból folyamatosan csörgedezett a tiszta ivóvíz.
2012. március elsején Csibi Gergelyné Mária nem csak ezt a forrást mutatta meg nekünk, hanem a faluban még néhányat. Elsétált velünk a pár kilométerre lévő Dömörkapuhoz, hogy megmutassa a valaha volt kis település romjait. Gyermekkori élményeiről mesélt, hogy innen gyalog sétáltak az iskolába, boltokba társaival. A volt településhez közel, a fák között megmutatta a temetőt, ahol a sírkövek java még a földön fekszik, és sok a törött közöttük. Néhány hete kezdte családjával kiirtani a sírok közti bokrokat, vaskosabb fákat. Beszélt további terveiről és támogatókat keresett a temető megújításához. Alig telt el néhány hónap és hívott bennünket, hogy jöjjünk, segítsünk a felállított, javított, lefestett sírkövekre, keresztekre a cirádás betűket kifesteni.
Azóta újraszentelték a régi temetőt és a Szerb kápolnát, friss ivóvízhez lehet jutni a Szent-kútnál, csak Csibi Gergelynéről, Máriáról és családjáról esik méltatlanul kevés említés, akiknek a falu köszönheti ezeknek az emlékhelyeknek a megvalósítását, megóvását.
Baumann József