Kedves Természetbarátok!
Kedvem szerint általában én is a hegyeket járom, itthon és a Kárpát-medencében, de olykor – főként baráti meghívásnak eleget téve – távolabbi világtájak megismerésére is vállalkozom. Így jutottam el két évvel ezelőtt Izraelbe, ahol két hét alatt nagyon sokfelé eljutottam, sokféle benyomás ért, sok-sok élményben volt részem. A sokféleség, az egy helyben tapasztalható ellentétek, az ország történetének sajátos elemei, a több évezredes régészeti és kultúrtörténeti látnivalói valójában még ma sem „álltak össze” a fejemben. A Természetbarátok Klubjában (Pécs Tímár utca 21.) 2017. március 7-én 17 órakor erről a sokféle emlékről, a zsidóság és a kereszténység emlékhelyeiről, a mai Izrael hangulatáról adok egy kis képet az általam készített fotók és mondandóm segítségével. Inkább csak morzsák, mint élménybeszámoló, villanások, amelyek ebből a sokszínű, érdekes világból megmaradtak bennem.
Szeretettel várok mindenkit!
Tóth Klára
Mától tilos az erdőkben tűzet gyújtani
A földművelésügyi miniszter 2017. március 3-án átmeneti időre, általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el az erdőkben. Magyarország erdeiben számos helyen fokozott tűzveszély alakult ki az erősödő nappali felmelegedés, valamint a szeles és csapadékmentes időjárásnak köszönhetően, ezért a földművelésügyi miniszter az erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre, 2017. március 3-tól átmeneti időszakra vonatkozóan általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el.
A Mecsekben már előbújtak az első medvehagymalevelek, ami azt jelenti, hogy néhány héten (napon) belül lehet gyűjteni kedvenc idénynövényünket. Hol szabad szedni, mire érdemes figyelni és hogyan a legfinomabb?
Tagadhatatlan, hogy a medvehagyma az utóbbi évek egyik legfelkapottabb zöldsége lett. Szinte nincs is olyan magára valamit is adó étterem vagy akár kisebb étkezde, ami a tavaszi hónapokban ne venne fel az étlapjára valamilyen medvehagymás finomságot, és otthon is egyre többen dobják fel vele a menüt. Népszerűségét több dolognak köszönheti: könnyen beszerezhető a piacokon, de akár saját magad is gyűjtheted, és számos kedvező élettani hatással bír, ráadásul finom is.
Tovább a Turista Magazin cikkére.