facebook_page_plugin

A szabványos jelzésekről

A turistautakon használatos útjelzésekről 1988-óta országos szabvány rendelkezik. Ez az úgynevezett Magyar Turista Szabvány, illetve hivatalos nevén az MSZ 2058712-1988. számú országos szabvány az általános turistatájékoztató jelképekről, gyalogos út- és irányjelzésekről.

Általános útmutató a turista úthálozatról és jelzésrendszerről.

E szabvány alapján a turistautak jelzéseinek színe lehet: kék (K), piros (P), sárga (S) és zöld (Z), melyeket fehér alapra kell felfesteni. Az egyes színek egyenrangúak közöttük a szabvány szerint nincs alá és fölérendeltség.

 

A jelzések formái:

 

sáv

ksavpsavzsavssav 

A turisztikailag fontosabb kiindulási pontokból más, hasonlóan fontos pontokig terjedő és a tájegységeken általában keresztülvezető turistautak jelölésére.

 kereszt

 kker pkerzkersker

A fő jelzéseket összekötő, azokat rövidítő, vagy azokból kiágazó és a fontosabb tereptárgyakhoz vezető utak jelölésére.

háromszög

 kharpharzharshar

A hegytetőkre, a csúcsokra, a kilátópontokhoz vezető rövid leágazások jelölésére (ha a leágazás 2km-nél hosszabb, ezt szöveges táblával jelölni kell). 

négyzet 

k4p4z4s4 

A különféle turista szálláshelyekhez, lakott helyhez vezető rövid leágazások jelölésére (ha a leágazás 2km-nél hosszabb, ezt szöveges táblával jelölni kell).

kör

kkorpkorzkorskor 

A forrásokhoz, a kutakhoz, az egyéb ivóvízvételi helyekhez vezető rövid (legfeljebb 2km-es) leágazások jelölésére.

omega

 komegapomegazomegasomega

A barlangokhoz vezető rövid (legfeljebb 2km-es) leágazások jelölésére. 

rom

klplzlsl 

A romokhoz, műemlékekhez, az ásatásokhoz vezető rövid (legfeljebb 2km-es) leágazások jelölésére.

irányított kör 

kvisszateropiros visszaterozvisszaterosvisszatero2 

Autós pihenők, forgalmasabb kirándulóhelyek és turistaházak körüli körsétautak jelölésére. 

függőleges kettős sáv

si ut

Sítúra- és sífutó útvonalak jelölésére (a Magyar Sí Szövetség által a 2000. évben egységesített jel).
Megjegyzés: a jelkép a sílécek párhuzamos nyomát szimbolizálja. A régi jel (dőlt kereszt) a törlő kereszttel való összetéveszthetőség miatt megszűnt, felújítása tilos! 

kerékpáros

 kerekparos

Hegyi kerékpáros útvonalak jelölésére (a Kerékpáros Együttműködési fórum által 2000. évben egységesített grafikus jelkép).
Megjegyzés: sablon készítése az ábra másolásával lehetséges.

törlő kereszt

 torlo kereszt

Az útjelzés fehér alapjának átlóin elhelyezkedő fekete, vagy sötétszürke színű dőlt kereszt. "A megváltoztatott jelzésű, de a turistaképeken még a régi jelzéssel feltüntetett turistautak azonosíthatóságának elősegítésére (a teljes megszüntetés helyett) az érintett útszakaszok kezdő- vég-, és valamennyi elágazási-pontjában, a már érvénytelenné vált jelzéseken kell elhelyezni.

 

 

A turistatérképeken a jelzett utakat vastagított folyamatos piros színű vonallal jelölik. Az útjelzés típusát betűvel és jelképpel adják meg. Például: Z+ = zöld kereszt, Po = piros kör. A sáv jelzést csak a színjelző betűvel jelölik. Pl.: K = kék sáv.