facebook_page_plugin

Haramia-forrás

Kakasdtól dél-keletre a kék sáv jelzés mellett található a forrás a Sötét-völgyi kirándulócentrumban. Előtte szép esőbeálló, asztalok, padok, tűzrakó látható. A Szekszárdi-dombság egyik legrégebben épített foglalt forrása. A forrás első írásos említése 1855-ből származik. A környék legjelentősebb vizű forrása. Vizét a közel 100 m-re lévő forrásból kapja, melynek pontos helyét nem ismerjük. Elmondások szerint innen vezették a mostani kiépített forráshoz a vizet először agyagcsőben, majd később PVC csőben, mely ma is látható az ülepítő medencében. Az ülepítő medencébe helyben is történik forrásvíz beszivárgás. A II. világháborúig a cserkészek és iskolások kedvelt kirándulóhelye volt. Ma is sok turista keresi fel. Régi neve Haramiják-kútja volt, ami arra utal, hogy betyárok telepedtek meg a forrás környékén.
Erdősmecskei gránitból épült kifolyócsöves forrás. 2014. évben végzett felújítása alkalmával eredeti fehér márványtáblája a forrás átépítésének alkalmával a mélyedésben megőrizve maradt, mert kivésése lehetetlen volt a törése nélkül. Eléje gránitból készült az új tábla eredeti felirattal, HARAMIA és alatta kicsit kisebb betűkkel, hogy FORRÁS.
Vízhozama a csapadéktól függően 5-25 liter/perc között változik.
A forrást felújítását 2014-ben a Gemenc Zrt. Bátaszéki erdészete kérésére Baumann József forrásépítő és Varga Jenő vállalkozó végezte.
GPS: N 46 19,567' E 18 37,653'

 

haramia forras2