facebook_page_plugin

Küldöttgyűlés

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség 2021. szeptember 10-én, pénteken délután tartotta meg évi rendes küldöttgyűlését, ezúttal Zobákpusztán, a Vargánya Tanya erdészeti táborozóhelyen. A küldöttgyűlés eredeti időpontja február lett volna, azonban kornavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések miatt akkor nem lehetett megrendezni.


A küldöttgyűlésen a tagszervezetek hivatalos képviselőin túl számos vendég is részt vett, így – a hétköznapi időpont ellenére is – mintegy negyvenen foglaltunk helyet a táborhely étkező teraszán, megtöltve ezzel a helyet.
Az első részben a küldöttek egyhangúlag elfogadták a szövetség elnökségének. 2020. évi beszámolóját, melyet az elnökség még februárban elküldött a tagszervezeteknek, illetve közzé tette a Mecsek Híradóban. Ugyancsak egyhangúlag fogadták el a pénzügyi beszámolót és a közhasznúsági jelentést is.


Ezután Strasser Péter levezető elnök személyi változásokról tett bejelentést.

 

Amint azt már Tóth Klára elnök a 2020. évi küldöttgyűlésen bejelentette, szerette volna átadni másnak az elnöki feladatokat, azonban akkor erre nem volt vállalkozó jelölt. Mostanra viszont Schóber József elvállalta a feladatot, így a Dráva TSE mostantól őt delegálja a szövetség elnökségébe.


Tóth Klára felszólalásában megköszönte a munkájához hosszú éveken át kapott támogatást, és eredményes munkát kívánt az elnökségnek, felajánlva egyúttal a további segítségét, amennyiben valamilyen területen erre szükség van.
Ezután Gida Tibor kért szót, aki az egyesületek és a Baranya megyei természetjárók nevében megköszönte Tóth Klárának az eddigi elnöki munkáját, és köszönetképpen egy gravírozott emlékplakettet adott át.


Ezt követően Strasser Péter levezető elnök bemutatta Schóber Józsefet, akit a küldöttgyűlés résztvevői közül már legtöbben ismertek, hiszen régóta dolgozik a szövetségben. A mindszentgodisai általános iskola tanáraként 1988-tól vett részt diákjaival a szövetség rendezvényein (túraversenyeken, városismereti versenyeken, természetbarát találkozókon), vándortáborokat szervezett. 1995-ben megszerezte a bronz, majd 1998-ban az ezüst jelvényes túravezetői minősítést. Régóta vezet nyílt túrákat, 2016-tól 2019-ig a Mecsek Egyesület túravezetője volt, 2021-ben kérte felvételét a Dráva TSE-be. Schóber József megköszönte a tagság bizalmát, és kifejezte reményét a szövetség további eredményes működésével kapcsolatban.


Strasser Péter ismertette a résztvevőkkel, hogy az elnökség továbbra is három fővel működik, a másik két tagjának személyében nincs változás, de eddigi segítőik száma kibővült: bemutatta Both Viktóriát, aki a keddi ügyeleti napokon fogja ellátni az ügyintézést a Tímár utcai irodában. Viki a Dél-Zselic TK és a Dráva TSE tagjaként régóta aktív természetjáró nem csak résztvevőként, hanem rendezvények segítőjeként is, bronz jelvényes túravezető.


Schóber József és Both Viki bemutatkozása után Jancsi Attila (atiKA) ismertette a 2020. évi egyéni túrapontverseny helyezettjeit. Ezután azokat a sporttársakat köszöntöttük, akik előző évben Dobogókőn a Természetjárók Napján részesültek az MTSZ által adományozható kitüntetésben (Gida Tibor, Jancsi Attila, Romvári Tibor), majd Tóth Klára ismertette a közgyűlési elismerésben részesültek névsorát, akik közül legtöbben már az egyesületi közgyűléseken megkapták az elismerést: Dr. Hoppa Elvira (Hétdomb TE), Farkasné Tomecskó Zsuzsanna (Dráva TSE), Gáll László (Hétdomb TE), Horváthné Solymos Katalin (Hétdomb TE), Király Zsuzsanna (Dráva TSE), Konczhidai Éva (Ifjusági Unió Pécs), Nesz Tamás (Szent Imre ISK), Varga Anikó (Tenkes TE). Aranybakancs díjat kapott: Pálinkás István, a siklósi Szent Imre ISK vezetője, illetve Kassai József kőfaragó, aki hosszú évek óta térítésmentesen készíti el a Büdös-kúti panteonnál elhelyezett emléktáblákat.


A küldöttgyűlés ezután jó hangulatú, kötetlen beszélgetéssel zárult, aminek során a résztvevők ezúttal nem szendvicseket, hanem a Gida Tibi és Király Zsuzsi által bográcsban főzött, jó ízű pörköltet fogyaszthatták, finom sütemények, valamint a Balog Árpi, Markesz Pisti és Andrasek Csaba által hozott borok kíséretében. Este nyolc óra körül távoztunk Zobákpusztáról.

 

Strasser Péter