facebook_page_plugin

2008. szeptember 161. szám

 

 Mecsek Híradó

                       


                                 161. szám                                                                                                                     2008. szeptember


 

TEGYOT-TEDOT

 

tegyotjo

 

2008. június 30-án Abaligeten vette kezdetét a Természetjáró Gyerekek és Diákok Országos Találkozója (TEGYOT-TEDOT), melyet ez évben - immár harmadik alkalommal - a Pécsi Ifjúsági Természetjáró Egyesület rendezett. A PITE nehéz helyzetben volt, mivel néhány hónappal a találkozó előtt kapta a felkérést a rendezésre a Természetjáró Fiatalok Szövetsége elnökségétől. Az ok pedig: a 2008-ra Sopronba tervezett találkozó rendezését ősszel lemondták.

Egy ilyen nagy szabású rendezvény előkészítéséhez, megszervezéséhez és lebonyolításhoz komoly előkészületek kellenek. A PITE - a rendelkezésre álló igen rövid idő ellenére - elvállalta a találkozó megrendezését, bizonyítva ezzel is az ifjúsági természetjárás iránti elkötelezettségét. Nem csalódtunk: a találkozó ezúttal is jó színvonalú versenyekkel, látványos nyitó- és záróműsorral, jóformán zökkenőmentesen, jó hangulatban zajlott le. A résztvevők száma - az előző évekhez hasonlóan - nem volt magas, de ez az utóbbi években sajnos általános jelenség. Többek között ez is az oka, hogy a két rendezvényt immár harmadik éve egy időpontban, "összevontan" rendezik meg. Ez azonban nem a rendezők hibája. A két találkozón 45 csapat versenyzett, a résztvevők száma 232 fő volt. A PITE mindent megtett a találkozó sikere érdekében, és ez sikerült is. A résztvevők biztosan szép emlékekkel, élményekkel távoztak, és szívesen emlékeznek vissza az abaligeti öt napra. Köszönet a PITÉ-nek, Bota Jani csapatának!

Eredmények

TEGYOT (22 csapat)

Éjszakai tájékozódási túraverseny: 1. 3 BIT(Ajka); 2. Rémszarvasok (Kaposvár); 3. Serény Múmiák Klubja (Eger)

Nappali tájékozódási túraverseny: 1. Sajt@ Haj Rá! (Nagymányok); 2. Csírák (Szeged); 3. Kispesti Fiúk (Budapest)

Elméleti verseny: 1. Rémszarvasok (Kaposvár); 2. 3 BIT (Ajka); 3. Csírák (Szeged)

Pécs Városismereti Verseny: 1. Rémszarvasok (Kaposvár); 2. Baltás Mókusok (Szeged); 3. Sajt@ Haj Rá! (Nagymányok)

Összetett verseny: 1. Rémszarvasok (Kaposvár); 2. Csírák (Szeged); 3. Sajt@ Haj Rá! (Nagymányok)

TEDOT (23 csapat)

Éjszakai tájékozódási túraverseny: 1. BBPPVB (Szekszárd); 2. Sánta Kókuszgolyók (Eger); 3. Faramuci Ipsék (Szekszárd)

Nappali tájékozódási túraverseny: 1. Sánta Kókuszgolyók (Eger); 2. Gepárd (Szekszárd); 3. Penta Táncsics (Kaposvár)

Elméleti verseny: 1. Faramuci Ipsék (Szekszárd); 2. Baromfik (Szeged); 3. Vészbejárat (Kaposvár)

Pécs Városismereti Verseny: 1. Vészbejárat (Kaposvár); 2. Mutáns Katicák (Szeged); 3. Sánta Kókuszgolyók (Eger)

Összetett verseny: 1. Sánta Kóuszgolyók (Eger); 2. Faramuci Ipsék (Szekszárd); 3. Penta Táncsics (Kaposvár)

Strasser Péter

Túravezetői tanfolyam

A Tolnai Megyei Természetbarát Szövetség szárnyai alatt idén is megrendezésre került a bronzjelvényes és ifjúsági túravezetői tanfolyam. A tanfolyam sajátosságaként volt adott a lehetőség "levelező" képzés választására is a hagyományos képzési forma mellett, így nem volt szükséges Szekszárdra utaznunk minden második héten a sikeres teljesítéshez. Mindezt figyelembe véve rövid mérlegelés után, úgy döntöttünk, belevágunk, hogy egy régi "álmunkat" vigyünk a megvalósulás felé, vagy legalábbis megpróbálkozunk vele... A tanfolyam szorgalmi ideje rendhagyó módon két részből állt, egyrészt kérdőíveket kaptunk, amiket vélelmezetten helyesen kitöltve kellett visszajuttatnunk, másrészt adott típusú és számú túra teljesítését kellett "hitelt érdemlően" bizonyítanunk. Az előbbi feltételek teljesülése után vizsgán adhattunk számot az elsajátított ismeretekről, igazodva a szövetségi szabályzathoz, mely vizsga nem titkolt szándékossággal a Váraljai Kuglóf Fesztivállal is egybeesett; ez utóbbit kifejezetten nem bántuk.

Szeretnénk megköszönni mindazoknak az áldozatos munkáját, akik a tanfolyam szervezésében, lebonyolításában, a kérdések összeállításában és javításában részt vettek. Külön szeretnénk megköszönni Berlinger Anitának a rengeteg külön ügyintézést, és Dománszky Zoltánnak azt, hogy megismertetett velünk egy eddig számunkra teljesen ismeretlen, időközben sokunknak szenvedélyévé vált sportot, a túraversenyzést.

Bronzjelvényes túravezetőink lettek: Bári Valter, Herman Tibor, Máthé Gábor, Végh Zoltán.

 Herman Tibor
BMTSZ Öttorony Szakosztály

Nyári munkák a Mecsekben

A Mecsek Egyesület Munka Osztálya a nyár folyamán felújította az Árpád-tető közelében található Bokor-forrást. Újrafoglaltuk Püspökszentlászló közelében a Zarándok-kutat, mely a kis kápolnához igyekvők egyik pihenőpontja lehet. Új körjelzéseket festettünk több forráshoz is: a Herman Ottó-tónál a Horgász-forráshoz a SO jelzést, valamint Orfűn a Zipernowszky-forráshoz vezető KO jelzést, és a Sárkány-kúthoz vezető SO jelzést. A nyár folyamán folyamatosan tisztítottuk a forrásokat. Az év során elkezdtük a Zselic és Baranya megye forrásainak felmérését és a GPS koordináták bemérését, melyet a Mecsek Egyesület évkönyvében szeretnénk megjelentetni. Így sikerült megtalálni a Mecsek Egyesület által épített Mátyás király-kutat Egyházaskozár határában, és a Réka-völgyben a már feledésbe merült Erzsike-forrást. Az anyag egy részét a www.baranyatermeszetbarat.hu oldal "Forrás" menüjében is megjelentettük. Honlapunk Programok/Eseménynaptár/Hírek/ menüjében egész nyáron friss információval szolgáltunk a túrázóknak. Honlapunk tovább bővült a megye természetjáró lexikona fejezetével, valamint a környékbeli mondák, legendák összegyűjtésével is. Több tucat szórólapot osztottunk szét az erdőjáróknak, hogy honlapunkat megismerjék. A munkában részt vett: Baumann József, Baumann Józsefné, Biki Endre Gábor, Farkas Tibor, Lakatosné Novotny Sarolta, Schumann Zoltán, Varga Jenő és a Mecseki Erdészeti Zrt. Sásdi és Szigetvári Erdészete.

Biki Endre Gábor

âââââââââ

Egy utazás két leírása

Dél-Erdélyből Székelyföldre

Május 19-én indultunk Pécsről a címben szereplő erdélyi útra, szállásköltséget és időt spórolva az esti órákban. Másnap reggel 6 órakor már a 371 méter magasban álló "magas Déva várát" másztuk meg, reggeli tornaként. E vár a 13. században királyi várként működött, a törökök sosem vették be. 1849-ben egy lőszerrobbanás döntötte romba; azóta is romos, jelenleg feltárásokat végeznek. A vár alatt a Magna Curiát, Bethlen Gábor kedvenc lakóhelyét láthattuk.

Következő állomásunkra, a Zalasd-patak mentén lévő Vajdahunyad várához éppen nyitásra érkeztünk. Román idegenvezetőnk magyar nyelven mutatta be részletesen a várat, melynek alapjai a 10-12. században megvoltak. IV. Béla megerősítette, majd Nagy Lajos adományozta a Hunyadiaknak. Hunyadi János építtette a reneszánsz lakóvárat, a gótikus várkápolnát, a lovagtermet. A 15. század végén épült a Mátyás-loggia.

Buszunk Gyulafehérvárra vitt tovább, ahol a román stílusú Szent Mihály Székesegyházat néztük meg (Fekete oltár). Sajnos a tornya állványokkal volt körülvéve. A vele szemben lévő ortodox püspöki székesegyház és kolostortemplom csillogott, azon javítanivaló nem volt, lezárta (uralta) a szépen rendezett, modern szökőkutas nagy teret.

Mielőtt szállásunkra értünk, megálltunk Nagyenyeden, ahol megnéztük a középkori sarokbástyás várat és vártemplomot, ahol ásatásokat végeztek, valamint a Bethlen Kollégiumot, amely 1862-ben gróf Mikó Imre és az angol királyi ház támogatásával épült újjá. Több híresség tanult itt, többek között Kőrösi Csoma Sándor is. A kollégiumot a megszüntetéstől Fülöp herceg tiltakozása mentette meg 1970-ben.

Fáradtan, de sok-sok élménnyel érkeztünk szálláshelyünkre a Görgényi-havasokban az 1287 m magasban lévő Bucsin-tetőre.

Második nap Gyergyószárhegyen a Lázár-kastélyt néztük meg, majd a Gyilkos-tónál majdnem tettünk egy körsétát (legközelebb pótoljuk). A Békás-szorost gyönyörű, napsütéses időben jártuk végig, megcsodálva a Kis- és Nagy-Cohárdot, az Oltárkövet. A Pokol kapuján átlépve 300 méter magas függőleges sziklafalak közt haladva csodálhattuk a rohanó Békás-patakot, a sziklafalakból feltörő vízesést. Hazafelé Gyergyószentmiklóson az örmény katolikus templomot és az 1490-ben épült, majd 1730-ban átépített római katolikus templomot néztük meg. Kis terén a város névadójának nagy szobra áll, főutcáján díszes örmény kereskedőházak húzódnak. Vacsora után a szállásunk melletti hegyre indultunk Marton Józsi vezetésével "hónézőbe", amire hamarosan rátaláltunk.

Harmadik napra sofőrünk szerint Stefanovitsné, Éva annyi programot állított össze, hogy másnapba is belenyúlik, ha végigjárjuk. "Ez kivitelezhetetlen" - mondta határozottan. Csíksomlyóra indultunk, ahol a Ferences templom és kolostor Csodatévő Máriáját láthattuk, majd a Salvator kápolnához és a Kis-Somlyóhegy szabadtéri kápolnájához mentünk fel. Itt Földes Béla, "Béla, a király" rögtönzött előadása szórakoztatta a társaságot. Míg a többiek ettek-ittak, pihentek, hárman a Nagy-Somlyóhegyre indultunk, ahol kilátó magasodott. Csíkszeredán a Makovecz-féle "betekintő angyalos" katolikus templomban gyönyörködhettünk, majd a Mikó várba mentünk. Innen a Mohosi tőzegláphoz (a világörökség része) vezetett utunk, amely a Szent Anna-tóval együtt vulkáni mozgások következtében keletkezett 5 millió évvel ezelőtt. Deszkapallón mentünk be fiatal vezetőnkkel, alattunk 50-70 méter vastag "tőzegszőnyeg" terült el. A közelgő, majd megérkező eső ellenére megszemléltük a rovarevő harmatfüvet, tőzegrozmaringot, fekete áfonyát, ámorkát. Mire a buszhoz értünk, zuhogott az eső. Sofőrünk abban reménykedett, befejeztük az aznapi programot, de nem! A Szent Anna-tó még hátra volt! Sikerült is lemenni a tó partjára a sűrűn zuhogó eső ellenére. Megérte, párában is szép látvány. Hazafelé a nagy eső a hegyoldalról úttorlaszként söpörte a sarat, köveket; a víz több helyen patakokban zúdult alá az úttestre.

Következő nap Parajdra, a sóbányába ment a csoport; Szecsődi Imrével ketten a Sószorost kerestük meg. Igen rossz, sáros úton haladtunk. Imre évekkel ezelőtt járt ott, így tudta, egy háznál kell elkérni annak a területnek a kulcsát, ahonnan megközelíthető a só alakzat. 10 méter magas sókúpokat láthattunk, az eső miatt szürkén, kevésbé csillogva emelkedtek ki a sókristályok. Parajdról Szovátára, a Medve-tóhoz mentünk, ahol esőben jártuk végig mind a 6 "testvérkét". Itt is láthattunk sókibúvásokat, sőt nagyon szép sósziklát is. Hazafelé Korondon sétálhattunk, vásárolhattunk.

Utolsó előtti nap a szállásunk közelében lévő Bogdán-tetőre túrázott a csoport, a Bogdán-sziklákhoz, útközben "friss" medvenyomot szemlélve. E napon négyen, egy kedves régi erdélyi túravezetőnek, Nagy Attilának köszönhetően a Hagymás-hegyrendszer híres Egyes-kövéhez és a Nagy-Hagymás 1792 méter magas csúcsához túrázhattunk. A "zordon Kárpátoknak fenyvesekkel vadregényes táján" jártunk, tárnicsban, meredek sziklafalon ugráló zergékben, iszonyatos völgyekben gyönyörködhettünk.

Pécsre kora reggel indultunk, útközben Marosvásárhelyen megnéztük a Kultúrpalotát. Kolozsváron a Szent Mihály templomnál időztünk; Mátyás király szobra "renoválás" alatt volt, de szülőházát megnézhettük. Nagyváradon mindenki önállóan fedezhette fel a "Pece-parti Párizst", térkép segítségével.

A hajnali órákban értünk haza egy nagyon kellemes hét után, sok-sok élménnyel. Köszönet Stefanovitsné Évának és segítőinek a sűrű, jó programért. Éva térképekkel látott el bennünket, sok helyes idegenvezetőt fogadott. Remélem, jövőre újra találkozunk egy erdélyi úton.

Kis Olga

Utazás az Európai Unió keleti részén, Erdélyben

Május 19-én (hétfőn) este 20.30-kor indultunk az autóbusszal Erdélybe. Az autóbuszve-zetőt Árpinak hívták. Az egész éjszakát átutaztuk, míg reggel 7 óra környékén Déva városába érkeztünk. Sajnálatunkra a várba nem lehetett felmenni fogaskerekűvel, mert csak 9 órakor indult. A Sári néni persze megmászta a magas sziklát. 8 óra felé tovább indultunk a Vajdahunyad várához. Mikor a városba értünk, megdöbbenve láttuk az elhagyott gyárak tömegét. Felmentünk a várba és idegenvezetést kértünk. Az idegenvezető nagyon precízen mutatta be a termeket. Mikor már körbenéztünk a várban, tovább indultunk Gyulafehérvárra. A városban megnéztük a templomokat és a Fő teret. Egy kis szabadidő után tovább indultunk Nagyenyedre, ahol a várat néztük meg. Nagyenyedtől hosszú volt az út Bucsin-tetőre. Mikor megérkeztünk, elfoglaltuk a szobákat és vacsorázni mentünk.

Május 21-én (szerdán) reggel indultunk megnézni a Békás-szorost. Először a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyba mentünk, itt volt lehetőség könyvvásárlásra. Utána sokáig kanyarogtunk a hegyi utakon, ahonnan nagyon szép volt a kilátás. Lementünk a hegyről és megérkeztünk a Gyilkos-tóhoz. Itt is szabad program volt, de előbb a Marton József felolvasta nekünk a tudnivalókat. Egy kis szabad program után tovább mentünk a Békás-szoroshoz. Az Oltárkő alatt szálltunk le a buszról, innen gyalog folytattuk utunkat lefelé. Miután tátva maradt a szánk a Békás-szoros szikláinak a szépségétől, leértünk a buszmegállóig. Innen a busszal visszamentünk Gyergyószentmiklósra, ahol megnéztük a Fő teret és bevásároltunk. Estefelé haza indultunk a szállásra. Dénes (a tulajdonos) már meleg étellel várt minket.

Május 22-én (csütörtökön) Csíkszereda felé mentünk. Először a csíksomlyói búcsújáró helyet néztük meg és a mellette lévő templomot. Innen Csíkszereda belvárosába mentünk, hogy megnézzük a Mikó várát. Itt a székelyek szokásaival találkozhattunk. Utána egy nagyon szép templomot néztünk meg, majd visszamentünk a buszhoz. Tovább indultunk Tusnádfürdőn át a Szent Anna-tóhoz. Először a Mohosi tőzeglápot néztük meg, itt egy nagyon aranyos és kedves kis idegenvezető hölgyet kaptunk. Elkezdett zuhogni az eső, ezért busszal mentünk le a tóhoz. Néhány ember volt, aki a zuhogó esőben lement a tópartra. Innen hazafelé vettük az utunkat.

Május 23-án (pénteken) a parajdi sóbányába mentünk. Busszal vittek le a bányába, itt egy csodálatos látványban volt részünk. Hatalmas termeket vájtak a sósziklába, ahol a beteg gyerekek gyógyulhatnak. 1 óra múlva tovább indultunk Szovátafürdőre. Itt körbe jártuk a tavakat, a Medve-tavat, a Fekete-tavat, a Zöld- és a Vörös-tavat, és a Piroska-tavat. A szabad program után Korondra indultunk tovább. Itt a népművészeti cikkeket néztük meg, és vásároltunk. Megnéztük az unitárius templomot, amely gyönyörű volt. Innen a Sósziklákhoz indultunk, de útközben eleredt az eső, így visszamentünk a szállásra.

Május 24-én (szombaton) elmentünk a Bogdán kulcsosházhoz és a Bogdán-sziklákhoz Dénes vezetésével. Egy kicsit idegesített minket az időjárás. Hol esett, hol pedig nem. Ez egy egész napos túra volt. A szállás mellett volt egy sajtárus, itt többen vásároltak. Este a házban búcsú buli volt.

Május 25-én (vasárnap) reggel korán keltünk, hogy időben teljesíthessük a programot. Kicsit késve, de megjött a busz és elindultunk Marosvásárhely felé. Fél tíz felé értünk a városba, megnéztük a Kultúrpalotát. A Kultúrpalotában volt egy festmény kiállítás is. Utána a várba mentünk. Bementünk egy templomba, ahol éppen esküvő volt. Innen Kolozsvárra mentünk tovább. Itt megnéztük a Mátyás-szobrot és a mellette lévő templomot. Néhányan Mátyás szülőházához is elmentek. Kolozsvár nem szép város, mert nagyon zsúfolt és az utcák tele vannak kábelekkel. Innen Nagyvárad felé indultunk. Útközben megálltunk a Királyszorosnál, itt vacsoráztunk. Nemsokára Nagyváradra érkeztünk. Nagyvárad egy nagyon tágas és szép város. Megnéztük a Sas palotát és a Fő utcát. Többen azt mondták, hogy érdemes volna több időt itt eltölteni. Innen hazafelé vettük utunkat. Pécsre fáradtan, de élményekben gazdagon hajnali fél kettőkor érkeztünk meg.

Köszönjük Éva néninek az utazás megszervezését.

Hajdú Örs

““““““““

Jó szerencsét!

Egyesületünk tagjaival már évek óta - egy-egy szeptemberi napon - emléktúra keretében jártuk az egykori tárók, aknák helyeit, emlékezve a kezdetekre és a virágzó időszakra. Az ez évi azonban egészen más, fontosabb és több mint az eddigiek.

196 év telt el azóta, hogy a Komlón élő jobbágyok szénkibúvásokat találtak. 1895-ben Engel Adolf megnyitotta az első tárót és ezzel megkezdődött az ipari széntermelés. A jó minőségű "fekete gyémánt" nyomán a tíz házból álló falucska fejlődésnek indult. A bányászok nehéz, verejtékes munkájának és az itt élők akaratának köszönhetően 1947-ben Komló nagyközség lett, 1951-ben pedig várossá nyilvánították. Küzdelem, fejlődés, virágzás..., majd 2000-ben bezárták az utolsó aknát is. Mára csak az emlékezés maradt. Nem felejthetjük el azokat a bányászainkat, akik megteremtették ezt a ma is élhető várost. Mi, a Hétdomb Természetbarát Egyesület tagjai, szerény eszközeinkkel teremtjük meg az emlékezés lehetőségét. Szeretettel várunk mindenkit - az ez évben először országosan is meghirdetett - "Jó szerencsét!" Bányász Emléktúránkra. Az útvonal kijelölése, jelzések felfestése és az emléktúra: első lépés az emlékút végleges kialakításához, amelyet 2010-re tervezünk. Úgy gondoljuk, a fekete kőszén múltunk kitörölhetetlen része, és kötelességünk megőrizni egykori bányászaink, a bányászat emlékeit, valamint fejet hajtani azok előtt, akik egészségüket, 321-en pedig életüket áldozták a fejlődésért. Úgy tudjuk, egyedülálló az ilyen jellegű múltidézés és emlékezés. Lehetőséget biztosítunk a komlói szénbányászat elindítójának, Engel Adolfnak szobránál virág elhelyezésére, a célban a Bányászemlékmű emlékfalánál pedig mécses gyújtásra és főhajtásra. Az állomáspontokon adott harapni- és innivalón kívül kitűzővel, továbbá emléklappal igyekszünk emlékezetessé tenni ezt a napot.

Részletesen a túráról: 2008. szeptember 13-án "Jó szerencsét" BÁNYÁSZ- EMLÉKTÚRA. Rajt: Kenderföldi Általános Iskola Komló, Gagarin u. 4, 8.00-10.00 óra között. Szintidő: 7 óra Térképen mért táv: 16 km, térképen mért szint: 340 m. Nevezési díj: 400 Ft, előnevezéssel 350 Ft (előnevezés 09. 03-ig). További kedvezmények: -100 Ft MTSZ, -50 Ft TTT, MSTSZ tagnak, -50 Ft diák, családi kedvezmény, -100 Ft turistakártyával! Csoportoknak 8.00, 9.00 és 10.00 órai indulással túravezetőket biztosítunk!

Útvonal: Kenderföldi Ált. Isk. - Muzeális Gyűjtemény, Engel Adolf szobor - Templom tér - Majális tér - Kossuth légakna - Kossuth I-es, II-es akna - III-as akna - Béta-akna  - Rálátás- Kőbányára - Diagonál-akna - Macskalikon át Komló, Gesztenyés - Zobák-akna - Gesztenyési út - Kőbánya - Glanzer-táró - Szerencse-táró - Anna-akna - Adolf-táró - Ady Endre u. - Kossuth L. utca - Bányászpark, emlékmű.

 Nevezés, információ: Őri Zsuzsanna 7300 Komló, Ágnes u. 1. Tel.: 06-20/376-6437, 06-70/2607059, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tisztelet a bányászoknak!

Mindenkit szeretettel várunk!

Hétdomb Természetbarát Egyesület tagjai nevében

  Őri Zsuzsanna

HÍREK

Útjelzés-felújítások: a Dél-Zselicben teljes felújításra került a piros sáv jelzés Bükkösd és Ibafa között, a sárga négyzet jelzés Bükkösdtől végig, a Szabás előtti csatlakozásig, valamint a sárga sáv jelzés Ibafa és Szabás között. Így az idei "Papi pipa 30" teljesítménytúra teljes útvonala felújított jelzéseken halad. Néhány rövidebb közép-mecseki útvonal is felújításra került, így a Tettye és Dömör-kapu közt a sárga sáv, a Kőlyuki betérő és a Bikfa-forrás között a piros sáv, valamint a Mandulás utáni elágazástól a Tubesig vezető piros háromszög jelzés (Bányász út). A jelzéseket Strasser Péter és Kazal Márton festették.

Természetjáró Hét: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség 2008. szeptember 13-21-e között "Természetjáró Hét" néven programsorozatot rendez. A részletek megtekinthetők a www.eszaktura.hu internetes oldalon.

Új túramozgalmak: "Várak a Vértesben" és "Lovagok útján" elnevezésű túramozgalmak teljesíthetők. A túramozgalmak igazoló lapjai letölthetők a www.turabazis.hu internetes oldalról.

Ciklámen túra a Boronka-melléken: a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetbe szervez túrát szakvezetővel szeptember 6-án. Találkozás Gyótán, a Pláza ABC előtt 10 órakor (utazás egyénileg). A túra hossza 8 km, időtartama 3-4 óra. Részvételi költség: 300 Ft/fő. További információ kérhető: ( 72/518-221, 518-222, 30/377-3388, 30/405-4571.

Szarvasbőgés Gemencen: szeptember 14-én a Pörbölyi Ökoturisztikai Központból 17 órakor "Szarvasbőgés-hallgató túra" indul. A program 20 óráig tart, kisvasutas utazással, uzsonnával. Részvételi költség: 2000 Ft/fő (gyermekeknek 14 éves korig 1000 Ft, családi jegy 3500 Ft). További információk a www.gemenczrt.hu internetes honlapon olvashatók.

Rendezvények

szeptember 6, szombat: "Mecsek 1800", "Mecsek 23" teljesítménytúrák. R.: Pécsi Ifjúsági Természetjáró Egyesület. Rajt: Zobákpuszta, cél ugyanott. Nevezési díjak: 600, ill. 400 Ft/fő. Információ: (30/618-3186, 30/993-8595, 20/310-5754. Internet: www.pi-te.hu; e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

szeptember 6, szombat: "Baranya 100, 50" országúti kerékpáros teljesítménytúrák. R.: DÖKE, Komló. Rajt: Komló, Eszperantó tér, 8.00–9.00 (100 km), 8.00-10.00 (50 km). Cél ugyanott. Nevezési díjak: 600, ill. 500 Ft/fő. Információ: Balogh Bettina ( 20/201-0660; Iván Attila ( 20/911-4050. Internet: www.doke.hu; e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

szeptember 13, szombat: "Papi pipa 30" teljesítménytúra. R.: Dél-Zselic Természetbarát Klub. Rajt: Bükkösd, vasútállomás, 7.00-8.30. Cél ugyanott. Nevezési díj: 500 Ft/fő (MTSZ, TTT, MSTSZ tagsággal 400 Ft). Információ: Strasser Péter ( 72/256-508; 20/522-2953. E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

szeptember 13, szombat: "Jó szerencsét" Bányász Emléktúra. R.: Hétdomb Természetbarát Egyesület. Rajt: Komló, Kenderföldi Általános Iskola (Gagarin u. 4.). Cél ugyanott. Táv: 16 km. Nevezési díj: 400 Ft/fő. Diák, családi és természetbarát kedvezmények 50-100 Ft. Információ: Őri Zsuzsanna ( 20/376-6437, 70/2607059, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

szeptember 20, szombat: "Gyalogolj az ötösért" teljesítménytúra. R.: DÖKE, Komló. Rajt: Gagarin Általános Iskola, Komló (Fürst S. u. 1.). Cél: Ifjúság u. Ált. Iskola, Komló. Táv: 15 km. Nevezési díj: 150 Ft/fő. Információ: Sásdi Viktória, ( 30/210-4079).

szeptember 20-21, szombat-vasárnap: "elSant Őszi Kupa Tájékozódási Hétvége". R.: Pécsi Orvos Egészségügyi Sportkör; elSant Bt. Helyszín: Fehér-kúti kulcsosház. Programok: szombaton tájékozódási túraverseny (csapat) 8.00-10.00; tájfutás 11.00-13.00; vasárnap: teljesítménytúra 7.00-8.00, tájékozódási túraverseny (egyéni) 8.00-10.00, tájfutás. Információ: Benczes Gábor, ( 30/957-3262, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

szeptember 27, szombat: "Elő a kerékpárral!" - kerékpáros teljesítménytúra. R.: Fekete Bárány TE. Rajt: Pécs, Éger-völgy, Teca Mama Kisvendéglője, 10.00-11.00. Cél ugyanott. Távok: 97 km, 57 km. Nevezési díjak: 500, ill. 400 Ft/fő. Információ: Becze László ( 72/259-940.

szeptember 27, szombat: "Mecsek Éjszakai, Esti Mecsek" teljesítménytúrák. R.: Fekete Bárány TE. Rajt: Pécs, Éger-völgy, Teca Mama Kisvendéglője, 18.00-20.00. (Mecsek Éjszakai), 18.00-19.00 (Esti Mecsek). Cél ugyanott. Távok: 38 km, 16 km. Nevezési díjak: 500, ill. 300 Ft/fő. Információ: Szabó László Attila ( 72/226-315; e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

szeptember 27-28: Simics Tamás- emléktúra. (Az "Elő a kerékpárral" és a "Mecsek Éjszakai" teljesítménytúrák együttes teljesítése.) R.: Fekete Bárány TE.

október 4, szombat: "Szent Imre 20, 10" teljesítménytúrák. R.: Szent Imre Iskola, Siklós. Rajt: Máriagyűd, templom, 7.30-9.00. Cél ugyanott. Nevezési díjak: 550, ill. 450 Ft/fő (MTSZ, MSTSZ, TTT tagsággal 50 Ft kedvezmény). Információ: Pálinkás István ( 20/447-2141.

NYÍLT TÚRÁK

szeptember 13, szombat: Dombay-tó - Szilágypuszta - Szellő - Kátoly - Máriakéménd - Szederkény (21 km). Találkozás a pécsi főpályaudvar csarnokában 6.45-kor. Túravezető: Gőbölös István.

szeptember 21, vasárnap: Diósviszló - Kórós - Drávapiski (20 km). Találkozás a pécsi távolsági autóbusz pályaudvaron 7.30-kor (18-as kocsiállás). Túravezető: Jancsi Attila.

szeptember 27, szombat: Mindszentgodisa - Gyümölcsény - Palé - Baranyajenő - Hármashatár - Sásd (17 km). Találkozás a godisai állomáson 8.30-kor (Pécsről 7.25-kor induló dombovári vonattal). Túravezető: Schóber József.

szeptember 28, vasárnap: Máza - a koromszói apátság ásatásának megtekintése - Farkas-árok - Mecseknádasd (16 km) Találkozás a pécsi autóbuszpályaudvar 11-es kocsiállásánál 8.45-kor. Túravezető: Lakatosné Novotny Sarolta.

október 4-5, szombat-vasárnap: "Ormánsági túra" (két napos túra, szállás a Dráva kulcsosházban)

1. nap: Vajszló - Cseri erdő - Kisszentmárton - Mailáthpuszta - Bőköz tanösvény - Mailáthpuszta - Dráva kulcsosház (18 km).

2. nap: Dráva kulcsosház - Horgász tavak - Gátőrház - Kisinci tó - Szilhát - Dráva kulcsosház (15 km).

Találkozás szombaton a pécsi távolsági autóbusz pályaudvaron 9.30-kor. Túravezető: Gida Tibor. A túrán való részvételhez előzetes jelentkezés szükséges a 20/98-91-853-as telefonszámon!

A Hétdomb Természetbarát Egyesület nyílt túrái, komlói indulással

szeptember 28, vasárnap: Cserkúti csárda - Cserkút - Kővágószőlős - Sasfészek - Jakab-hegy - Farkas-forrás - Pécs, Uránváros (15 km). Rövid túra Kővágószőlősig és vissza (6 km). Indulás a 6.30-as pécsi buszjárattal. Túravezetők: Horváth Attila és Őri Zsuzsanna.

október 5, vasárnap: Hosszúhetény - Zengő - Püspökszentlászló - Pusztabánya - Hidasi-völgy - Zobákpuszta (14 km). Indulás a 8 órai hosszúhetényi buszjárattal. Túravezető: Horváth Attila.

A PTTE Vámos Mihály Túraszakosztály nyílt túrája

szeptember 26, vasárnap: Teca mama Kisvendéglője - Jakab-hegy - Babás-szerkövek - Teca Mama kisvendéglője (12 km). Találkozás Éger-völgyben, a Teca Mama Kisvendéglőnél 9 órakor. Túravezető: Marton József.

A Pécsi Túrakerékpáros és Környezetvédő Klub nyílt kerékpáros túrái

(Információ a programokról: http://ptkk.baranya.com, vagy dr. Novotny Iván, ( 72/466-326, 20/336-2237.

szeptember 14, vasárnap: Pécs - Remete-rét - Orfű - Magyarhertelend és vissza (48 km). Indulás a Mecsek Áruház elől, 9 órakor. Túravezető: dr. Novotny Iván.

szeptember 27, szombat: Pécs - Ellend - Olasz - Szederkény - Pécsvárad - Pécs (66 km). Indulás a 48-as térről 9 órakor. Túravezető: Keményfi Balázs.

Mecsek Híradó. A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség és a Pécs Városi Természetbarát Szövetség információs kiadványa. Szerkeszti: Strasser Péter. A közlésre szánt anyagokat minden hónap 20-áig kérjük a szövetséghez eljuttatni (7621 Pécs, Tímár u. 21.). (72/525-376 (napközben); 72/525-377 (ügyeleti időben). Fax: 72/525-377. Ügyeleti idő: kedd 16-18 óra.
Internet:
www.baranyatermeszetbarat.hu; e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.