facebook_page_plugin

2008. június-augusztus 160. szám

 

 Mecsek Híradó

                       


                                 160. szám                                                                                                                     2008. június-augusztus


 

 

A Magyar Természetbarát Szövetség Közgyűlése

Az Országház azon magyar épületek közé tartozik, amelyben a nevezetes események száma igazán nem mondható kevésnek. Időben és térben egyaránt nagy gazdagsággal dicsekedhet.

A május 17-i nap is sajátos, egyedülálló eseményként kerül be az épület krónikájába, de jó néhány természetjáró életének krónikájába is. Ugyanis itt tartotta konferenciáját, majd tisztújító közgyűlését a Magyar Természetbarát Szövetség. Nemcsak tisztújító közgyűlésként, hanem a megújulás egyik fontos állomásaként is elkönyvelhetjük ezt az ünnepi alkalmat. Az utóbbi évek bizonytalansága, több tekintetben tapasztalható erőtlensége után Szabó Imre és a megválasztott - nagyrészt új - elnökség irányításával lendületet, határozott előrelépést, markáns változást engednek remélni a történtek, az elhangzottak.

A délelőtti konferencián Szili Katalin, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének Elnöke (aki a Mecsek Egyesület tiszteletbeli tagja 2007 novembere óta) is részt vett fővédnökként. Köszöntőjében támogatásáról biztosította a jelenlévőket. Beszédében a személyes elkötelezettség mellett szólt a napokban megalakuló Fenntartható Fejlődés Nemzeti Tanácsáról. A parlament előtt álló javaslatot ötödmagával jegyző házelnök ismertetése szerint a tanács a civilek, az érdekképviseletek, a kormány és a parlamenti frakciók párbeszédének terepe lesz a fenntartható fejlődés hosszú távú stratégiájáról, hosszú távra érvényes gazdasági, szociális, ökológiai, kulturális kérdésekről. A megalakuló testület első elnöke Szili Katalin lesz, hiszen a tanácsot a mindenkori házelnök vezeti majd. A tanács tagja a kormány képviseletében Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter lesz.

A konferencia résztvevői, de különösen a baranyai küldöttség jóleső érzéssel hallotta, amikor Szili Katalin arról szólt, hogy a baranyai természetbarátoknak elévülhetetlen érdemei vannak a természetjárásban, az utak, kilátók építésében, rendben tartásában. Igaz, hogy ekkor már birtokosa volt annak a szépen faragott vándorbotnak, amelyet Baronek Jenő adott át neki a konferencia első perceiben. A Mecsek Egyesület jelvényével is díszített botot Rácz János komlói turista barátunk faragta, "kidomborítva" rajta a Mecsek hegység legnevezetesebb kilátóit. Szili Katalin őszinte örömmel fogadta az ajándékot.

A továbbiakban Győrfy János, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Sport Szakállamtitkárságának főosztályvezetője szólt a Nemzeti Sportstratégia fő gondolatairól, az ifjúság és a sport kapcsolatának nehézségeiről, a mintaadó személyiségek fontosságáról, a pedagógiai deficitről és a vándortáborok hiányáról. Beszélt a készülő - táboroztatást segítő - módszertani kiadványról, az amatőr diáksport és a senior sport fejlődésének fontosságáról.

Pénzes Erzsébet, a Veszprémi Egyetem előadója az egyetem - ökoturizmussal kapcsolatos - kutatómunkájáról számolt be.

Szabó Imre, a Magyar Természetbarát Szövetség elnöke a délelőtti program összefoglalásaként a zöld út komplex értelmezéséről beszélt, majd hangsúlyozta, hogy a személyes példamutatást a legszűkebb családi körben kell elkezdeni. Szólt arról, hogy a természetjárás híd lehet a generációk között. Személyes élményét is felemlegetve a kiránduló nagypapák emlékét idézte, fontosságát hangoztatta. A vándortábori mozgalom szükségességét erősítette.

A délutáni program az MTSZ közgyűlése volt. A beszámolók után a tisztújítás következett. A Magyar Természetbarát Szövetség elnökségének megválasztása az alapszabálynak megfelelően történt, területenként. A választással kapcsolatban több örömre és bizakodásra okot adó hírünk is van: az egyik az, hogy a közgyűlés újra megválasztotta a Magyar Természetbarát Szövetség elnökének Szabó Imrét. A másik az, hogy megyei szövetségünk elnökét, Baronek Jenőt dunántúli alelnöknek választották a dunántúli küldöttek. A harmadik, hogy megújult a dunántúli képviselet. Az elnökségbe bekerült Györfi Gyula Tolna megyéből, Kiss László Zala megyéből, Karácson Sándor Veszprém megyéből, Südi Péter Fejér megyéből és Cselovszki Ildikó Komárom-Esztergom megyéből. Az új összetételű elnökség reményt ad arra, hogy a régóta szükséges megújulás, váltás bekövetkezzék a Magyar Természetbarát Szövetség és tagszervezetei életében. A közgyűlés Nagy Gábor főtitkár távozásának bejelentésével, ill. Szabó Imre zárszavával ért véget.

Kis baranyai küldöttségünk ezután - kiegyensúlyozva a szellemi és fizikai foglalkoztatottság igencsak az előbbi felé elbillenő mérlegét - látogatást tett a Budai Sziklakórházban, majd egy rövid sétát a Budai Arborétumban. Az előbbi sajátos, nem felejthető élményt nyújtott. Azzal az érzéssel jártuk végig a föld alatti labirintust, a több történelmi korszakot megjelenítő kórtermeket, műtőt, kiszolgáló helyiségeket, hogy örülhetünk, hogy múzeumlátogatóként s nem páciensként ismerhettük meg e sajátos, olykor félelmet keltő világot. A Budapesti Corvinus Egyetem arborétuma kis csalódást okozott. Nem a fák, virágok gazdagsága, hanem az épületek, közlekedő utak elhanyagoltsága, gondozatlansága miatt, bár a késői időpont miatt csak egy részét láthattuk a kertnek. Sajnos hűen tükrözte az oktatási intézmények mai - többnyire siralmas - állapotát. Fáradtságunkat a kis tó partján üldögélve, az aranyhalakban gyönyörködve igyekeztünk feloldani.

Összességében minden tekintetben gazdag, sokrétű programmal dúsított napot éltünk meg. Hasznossága nem kérdőjelezhető meg, eredményességét a jövő igazolja majd.

Tóth Klára

 

"Mecsek 50, 30, 15" teljesítménytúrák

Május 2-án rendezte meg a Mecseki Kóborlók Szakosztály a Keleti-Mecsekben, Zobák-puszta rajt-célhellyel  a Mecsek teljesítménytúrákat. Az 50 km-es távot 25., a 30 km-es távot 17., a 15 km-es távot 11. alkalommal.

A résztvevők az ország minden tájáról érkeztek. Az 50-es távot 87-en, a 30-as távot 131-en, a 15-ös távot 276-an járták végig. A "Mecsek 50" teljesítménytúra 25. évfordulója tiszteletére a táborhelyen egy 400 m-es, "Mecsek 0" elnevezésű mini teljesítménytúrát is megrendeztünk, melyen 198-an vettek részt. A hagyományokhoz híven a teljesítők kitűzőt kaptak, melyen idén a foltos kontyvirág szerepelt, valamint idén először emléklapot is, melyet a Keleti-Mecsek kilátóinak rajza díszített.  A "Mecsek 0"-át teljesítők kitűzőjén a TV torony és Zengő kilátója szerepelt, emlékezve az első, 1984-es Mecsek 50-re, melyet a Közép-Mecsekben rendeztek.

A túra napján csodaszép időben, élményekben gazdag útvonallal, sok szolgáltatással kedveskedtünk az ide látogatóknak. A rendezőgárda évről évre süteménykészítésre vállakozik, így idén 4 ellenőrzőponton kínálhattunk saját készítésű finomságokat. Ezen kívül több helyen teát, üdítőitalt is kínáltunk, és a csokoládé sem maradt el. A célban pedig az évek óta megszokott kínálat: vajas, zsíros, lekváros és nutellás kenyér, zöldségek, tea, üdítők.

Érdekesség volt, hogy a zobákpusztai erdészeti táborhely üzemeltetője, Varga Jenő bográcsban főtt vadpörköltet árusított az érdeklődőknek. Minden tekintetben készséges házigazdánk volt, köszönet érte!

Az idei évre új útvonallal is készültünk. Ezt igyekeztünk úgy összeállítani, hogy minél több érdekességet tartogasson a helybeliek számára is, amerre amúgy ritkán szoktak járni a túrázók. Ilyen volt például a Zarándok-kút és a Mária-kápolna érintésével a Zengőre felvezető út, a Szép Ilonka kilátó, az Ól-völgy, illetve a Sín-gödör, amely bár kicsit fárasztó, nehezebben járható szakasz, de a vadregényes patakvölgy a többség tetszését elnyerte.

Reméljük, hogy aki itt járt, jó emlékeket őriz, és jövőre is ellátogat túránkra. Szeretettel vár jövőre is mindenkit a Mecseki Kóborlók Szakosztály és a túra főrendezői: Szabó-Dalecker Ibolya és Karch Kálmán.

Szabó-Dalecker Ibolya

âââââââââ

 

A Mecsek 50 teljesítménytúráról

Jubileumi rendezvény volt ez, hiszen 1984 óta zsinórban 25. alkalommal került megrendezésre. Én még azon szerencsések közé tartozom, akik a régi nyugat-mecseki útvonalon is teljesíthették a túrát. 1984-től 1992-ig a Nyugat-Mecsekben, 1993-tól napjainkig a Kelet-Mecsekben került megrendezésre a túra. Volt már pécsváradi rajt helyszín is, de az utóbbi években a túra Zobákpusztáról indul. Az eltelt sok év alatt voltam sárban, esőben, melegben vagy éppen kicsit hűvösebb időben, de idén igazi nyár eleji, ideális körülmények adódtak.

Remek ötlet a kétévenkénti útvonal módosítás. A tavaly-tavalyelőtti útvonal is nagyon ötletes volt, de az idei a helyiek számára is számos csemegét tartalmazott. Ilyen volt például a Mária-kápolna felé vezető út, a nemrég elkészült Szép Ilonka kilátó, Váralja után a sárga kereszt, zöld kereszt, sárga kör, zöld háromszög útvonal, valamint a Szászvártól a Vörösfenyő-kulcsosházig húzódó Ól-völgy.

A zöld kereszt önmagában is megér egy misét. Mázától a Dombay-tóig észak-dél irányba húzódó turistaút, az egyik legváltozatosabb a Mecsekben. Szinte csak meredek kaptatókból és lejtőkből áll. A mai túrán Réka-völgytől Óbányáig, valamint a Vörösfenyő kulcsosháztól a Szederindás-kútig tapasztalhatta ezt meg mindenki.

Külön említésre méltó a sokak által ismert Óbányai-völgy, mely a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kék Túra baranyai szakaszának egyik legszebb gyöngyszeme. A túra utolsó harmadában a Sín-gödörben szinte végig a patakban vezetett az út, így téve örökre emlékezetessé a mecseki kirándulást a nem helyiek számára, de nekünk is jó néhány kellemes percet okozott. A Kelet-Mecsek gazdag forrás "terméséből" számosat érintettünk a mai nap folyamán. A természeti szépségek mellett rengeteg ismerőssel, baráttal találkoztam, így a pontokon a szokásosnál jóval több időt töltöttem el. A rendezés a megszokott magas színvonalú volt. Az első osztályú útvonaltervezésről már volt szó. Számos ponton (Kisújbánya, Óbánya, Szép Ilonka kilátó) "hazai" gyártású finomságokkal várták a szervezők a túrázókat, de a Mecsekfű tea is "ütős" volt a Vörösfenyő kulcsosháznál. Aki igényelte, a célban vadpörköltet is ehetett. E mellett azonban volt nutellás, lekváros, zsíros, vajas kenyér is, uborkával, savanyúsággal, retekkel. A hagyományos távok mellett idén egy "Mecsek 0" elnevezésű jubileumi táv is helyet kapott. Ez a zobákpusztai tábor területén vezetett. A 400 méteres távolság legyűrése után (félúton még járt egy csokoládé az egyik ellenőrző pontnál) külön díjazásban részesült mindenki. A nap egyetlen negatívuma a sajnos mostanában egyre rendszeresebbé váló környezetromboló, agresszív terepmotorosok megjelenése volt a tájvédelmi körzetben. Csak remélni tudom, hogy a hatóság erőteljesebb fellépése visszaszorítja ezt a nemkívánatos jelenséget.

Köszönet a rendezőknek és a túratársaknak ezért a szép napért! A túra képei a www.fotoalbum.hungarotel.hu/pesza91 oldalon tekinthetőek meg.

pesza91

* * * *

Kevesebben a vártnál, de jó hangulatban

Kellemes, túrázáshoz kedvező idő várta a - helyieken kívül - 29 településről érkező turistákat, akik az ez évi Baranya-Tolna Teljesítménytúra rajthelyénél gyülekeztek.

A teljesítménytúrák sajátos izgalmát kedvelők ez év május 24-én kilencedik alkalommal állhattak rajthoz 60 km-en, hetedszerre a 30 km-en és a rövidebb, 15 km-es távon is már harmadszor volt lehetőségük a gyalogolni vágyóknak. A komlói Hétdomb Természetbarát Egyesület által rendezett teljesítménytúra rajtja és célja most is egy helyen, a komlói Kenderföldi Általános Iskolában volt, támogatásukat ezúton is köszönjük. A 109 versenyző visszajelzései alapján mondhatjuk, hogy az útvonalon érintett Hidasi-völgy a Csurgó látványával, vagy a 60-asok által megcsodált vékényi Csepegő-árok különlegessége-, maradandó esztétikai élményt adtak, de most is dicséretet kapott a szolgáltatás és a szervezés színvonala is. Külön kiemelték a résztvevők a szervezők kedvességét, szolgálatkészségét! Természetesen most is szívesen vettük az építő jellegű észrevételeket és javaslatokat, melyeket hasznosítani foguk A legifjabbakra, a legelszántabbakra, a születésnaposokra és névnaposokra meglepetés várt a célban. Az előző hónapokban sokat tettünk azért, hogy a 60, 30, és 15 km-es távok jelzéseit felújítsuk és így a távolabbi vidékről érkezőknek se jelentsen gondot a jó tájékozódás. Őszintén bevallva több résztvevőre számítottunk, hiszen a több év alatt kapott pozitív visszajelzések erre engedtek következtetni. Tudjuk, hogy szinte lehetetlen mindenkinek megfelelő időpontot választani egy-egy teljesítménytúrára. Mi mindig igyekszünk a megyében szervezett megmérettetéseket beépíteni éves programunkba, talán egyszer mi is vendégül láthatjuk őket.

A kevesebb létszám ellenére eredményesnek ítéljük rendezvényünket, hiszen szép időben, jó hangulatban és dicséretekkel zártuk a napot. Természetesen 2009. május 16-án szeretettel várjuk újra mindazokat, akik a mi közreműködésünkkel akarnak Baranya és Tolna szép tájain hódolni az egészséges testmozgásnak és megméretni teljesítő képességüket, a Baranya-Tolna Teljesítménytúra 10. születésnapján.

Őri Zsuzsanna

DÖKE túrák

Balatonkör Teljesítménytúra: kilenc éve mindössze öt kerékpáros ment végig a tó körül. Most több mint százszor annyian indultak neki - ebből 13 komlói kerekes is - a kétszázhat kilométeres távnak. Az egyik szervező, a rutinos túrázó, Csizmazia Gábor előre inti őket: "Sokan mondják, á, tizennyolc kilométeres átlagot bírok. Pedig ha tudnák" Ebben benne van a keskeny hidakon való átaraszolás, a főúton a többszöri átevickélés, aztán tíz órán keresztül igen csak pörgetni kell!" A másik házigazda, Bátyó, vagyis Koósz Zoltán is figyelmeztet: "Alázatosan kell a kétszáz kilométerhez közeledni, különben arcul csap"

A szombat reggeli rajt (ápr. 19.) előtt jönnek a riasztó hírek viharokról, egy-egy gócban kilencven kilométeres sebességű szélrohamokról, jégesőről. Hat órakor startol a mezőny Siófokról, és a hatalmas biciklis rajnak szerencséje van: Balatonaliga, Akarattya, Kenese, és még mindig derűs az idő. Csak a széllel kell küzdeni: Fűzfőnél már szemből fúj, egyre erősebb. Húsz kilométerrel odébb végigvágott a tájon a zivatar, de szerencsére ennek itt nincs jele. Csak a föltoluló vérnyomással kell megküzdeni.

Az alázat a legtöbb túrázóban megvan. A szervezőkben különösen. Bár profinak számítanak, de egyenrangúként kezelik a legzöldfülűbb biciklist is. Az akaratot díjazzák. A lemaradókat is bevárják, együtt megy a hatalmas raj. Abától Zsámbékig több mint száztíz településről érkeztek a túrázók. Az induláskor megszólaló kürtök, sípok, dudák, kolompok jókedvet jeleztek, ötven-hatvan kilométer után már ebből van kevesebb, fáradtságból több, de a negyedórás pihenők jót tesznek.

Popóra gyúrtál-e? - évődik egy lány a társával a röpke füredi pihenőben, és magyarázza is a szemlélődő laikusnak: kétszáz kilométer után ott fog fájni legjobban. Persze azért a combizmok is. Hogy akkor miért csinálják? A Balaton körüli kerékpártúra ötszáznál több résztvevőjétől szerencsére senki se kérdez buta dolgokat. Kihívás ez, önmaguk előtti bizonyítás - és a "'Föld napja" alkalmából való tisztelgés is.

A nagy "kínzókört", ahogy valaki a túrát nevezi, egy férfi velocipéddel teszi meg. A különös jármű gazdája szerény ember: gondolkodott, hogy az elszánt bringások közé "beférkőzhet-e" egy velocipéddel. Nos, kevesen tudják róla, hogy tavaly velocipéd-világbajnokságot nyert. Most is derekasan teljesíti a roppant távot. Rajta kívül is van itt más sporthíresség, a kiváló úszó olimpikon, Boulsevicz Beáta például. Persze hogy jó ebben is, a profizmus kötelez. De a csak kedvtelésből biciklizők is elszántak, azt mondja egyikük: ha Badacsonyig "kisírod" a távot, akkor már végigcsinálod. És mégsem ilyen egyszerű. Sokan a feladással küszködnek, aztán valahogy mégis folytatják. A szervezők tényleg vigyáznak mindenkire.

"DÖKE 25, 50, 75" teljesítménytúrák:  május 18-án (vasárnap) került megrendezésre a DÖKE túrakerékpáros szakosztály immár hagyományos teljesítménytúrája, a DÖKE 25, 50, 75. Az indulók három táv közül választhattak. A 25 kilométeres távon 2 induló volt, a többi lelkes kerékpáros a nagyobb kihívást jelentő hosszabb távokon vett részt. A közel 50 kilométeres távot 17, a több mint 75 kilométeres távot 23 kerékpáros teljesítette. A résztvevő 42 fő között 7 hölgy képviseltette magát. A rendezvényre Pécsről, Bonyhádról, Tarrósról, valamint Dombóvárról is érkeztek tekerni vágyók. A szép idő is kedvezett a tekerésnek, s így napos időben csodálhatták a résztvevők Kisvaszar, Vásárosdombó, valamint Mágocs környékén a tájakat. Célba érkezéskor a kitartást frappáns olimpiai emblémával díszített emléklappal, valamint kitűzővel díjaztuk. 

"Baranya 50, 100" kerékpáros teljesítménytúrák: szeptember 6-án, a Komlói Napokon kerül megrendezésre a DÖKE "Baranya 50" és a "Baranya 100" Országúti Kerékpáros Teljesítménytúrája. Bővebben a www.doke.hu honlapon lehet erről olvasni. Külön érdekessége a 100 km-es túrának, hogy egy részen átmegy a kevésbé járatos dél-tolnai tájakra is. Az útvonala: Komló - Magyaregregy - Máza - Nagymányok - Bonyhád - Majos - Aparhant - Mucsfa - Kisvejke - Mekényes - Nagyhajmás - Mágocs - Bikal - Szászvár - Komló. Sok szeretettel várjuk a túrakerékpárosokat erre a teljesítésre, reméljük a szép idő és a kellemes látvány serkenti a résztvevőket a nehéz tolnai dombok legyőzésére! 

Gábori Márton, Balogh Bettina,Iván Attila -

 

Salgótarjánban jártunk

Idén is pünkösd hétvégéjén rendezték meg a Gyalogtúrázók Országos Találkozóját, most Salgótarjánban, 15. alkalommal. A komlói hétdombosok is képviseltették magukat, 12 fős csapat utazott a távoli célpontba, ahol igen gazdag programok és látnivalók várták a turistákat, s kárpótoltak minket a hosszú utazásért.

Az első napon a várossal való ismerkedés mellett a Bányászati Múzeumot néztük meg, ahol látványos bemutatón viaszfigurák és hangeffektusok segítségével követhettük végig a munkafolyamatok menetét. Este a megnyitón az országos vezetőink köszöntötték a résztvevőket, aztán kulturális műsor és tábortűz, majd bakancsos bál következett. Talán nem vagyok túl indiszkrét, ha elárulom, a legidősebb túratársunk ropta a táncot a legkitartóbban.

Másnap csodálatos gyalogtúrán vettünk részt (18 km, 500 m), a somoskői tanösvényen mentünk végig, a macskalyuki kőbányát, Somoskő várát, a bazaltorgonát, a Krúdy-forrást, Salgó várát és a Boszorkánykő szikláit néztük meg. Vasárnap autóbuszos túrára mentünk. Ipolytarnócon millió éveket repültünk vissza az időben, az óriási mocsári ciprusok mellett megkövesedett lábnyomokat láttunk, végigjártuk a tanösvényt, háromdimenziós vetítésen találkoztunk történelmi idők előtti állatokkal. Hollókő nagyszerű vára, majd a világhírű Ófalu következett a többféle múzeummal. Tar községben a sztupa, Mátraverebélyen Szentkút megtekintése adott lehetőséget csendes elmélkedésre. (Ketten pedig, mivel ezeken a helyeken már jártak, a Gortva-völgyében kalandtúrán vettek részt.) Este volt eredményhirdetés és kultúrműsor, tánc. Az utolsó nap a legelszántabbak még meghódították a Karancs csúcsát, felkeresték a román korban épült Margit kápolnát. A többiek közben pihentek, csomagoltak. Egy kis városnézés, fagyizás után hazautaztunk.

Nagyon jól éreztük magunkat. Viszontlátásra jövőre Martfűn!

Feketéné Móró Erzsébet

* * *

 

Túra a Fekete-Tisza-forráshoz

A Geo-Environ Környezetvédő Egyesület megkereste a Mecsek Egyesület Munka Osztályát, a Keleti-Kárpátokban lévő Fekete-Tisza-forrás felújításával kapcsolatban. A felkérésnek eleget tettünk és most közreadom az Ukrajnában végzett munkánk egy epizódját.

A Tatár-hágói kis kitérő után visszatérünk Körösmezőre (Jaszinya), hogy a megbeszélt idpontban találkozzunk Egri Sándorral, a Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület elnökével. A hegyek közti településen pezseg az élet a szitáló eső ellenére. Szép patinás szálloda és áruval jól ellátott üzletek ölelik körbe a központot. A téren különböző méretű és típusú terepjárók várakoznak, körülöttük emberek nyüzsögnek. Sífelszereléseket pakolnak be a nagy fedett platójú terepjárókba. A közeli sípályákat csak ily módon lehet megközelíteni a hegyi utakon. Fent a Drahobarti turistatelepen zajlik az élet, ma éppen síversenyt rendeznek a két métert is meghaladó - igaz, kicsit kásás - havon.

Mindenki megérkezett a megbeszélt időben és egyenként felmászunk a kis kihúzható lépcsőn a magas építésű terepjáró fülkéjébe. Tizenöt fő részére, erős csővázas ülések vannak beépítve, műbőrborítással, különböző elosztásban. A modernebb kocsikban fűtés, világítás, jelzőberendezés van, ami a további kényelmet biztosítja a kemény mínuszokban. Most félig kihasznált az utastér, mert csak hatan ülünk bent és a hátizsákok. A fuvar a forrásig és vissza tizenkettőezer forint, amit ma Sándor fizetett ki.

Felbőg a motor, és füstfelhőt repít az ég felé, majd az autó lassan elindul a központból a Fekete-Tisza-forrás felé, ami az újonnan kihelyezett információs tábla szerint 22,5km-re van, és a sárga sáv jelzést kell követnünk. Lassan haladunk az úton és a kocsiban dr. Tóth Imre tanár úr, a Geo-Environ Környezetvédő Egyesület Elnöke tart érdekes előadást a környék nevezetességeiről. A munkatúránkat filmre veszi Viktor, az operatőr, akit Sándor kért fel a munka elvégzésére. A felvételek elősegíthetik a különböző hatóságok tájékoztatását a forrás felújításának érdekében. A Fekete-Tisza balra hömpölyög mellettünk sötét színével, jobbra a kis folyóról elnevezett település házai láthatók a füves réten. Feljebb a folyó leszakadt partoldalaiból a különböző sötét vulkanikus kőzetek tűnnek elő. A sötétszínű kőzetek fényelnyelése miatt látszik "feketének" a folyó vize. A házak zöme fenyőfagerendákból készült, kívülről fazsindelyborítással. A tetők borítása fenyőzsindely vagy bádog. Az udvar környékén sok a háziállat: juh, kecske, ló és szárnyasok.

A falut elhagyva egyre mélyülnek a gödrök, közelebb kerül az erdő, szűkül a völgy. Mellettünk egy kitérőnél lovas kocsi előz meg bennünket. Kistermetű lovak húzzák a gumikerekű szekeret; könnyedén szaladnak a gödrökkel szabdalt úton. Jobbról szűk völgyeket látunk, és kisebb vízerek tartanak a szélesebb folyó irányába. A medrek szélét sárga mocsári boglárkák szegélyezik, és fehér acsalapuk dugják ki magasabb fehér virágzatukat közülük. A félig leszakadt hídon előttünk a lovas kocsi bátran áthalad, nekünk a folyó medrében kell átjárót találnunk. Még jobban lelassul a terepjáró, és egy lankásabb partoldalon belegázol a sodró vízfolyásba. A víz alatti nagy köveken kapaszkodnak a kerekek a fehér habokban, mi hol jobbra, hol balra dőlünk erősen kapaszkodva az üléstámlákba. Félő, hogy a magas vízállás eléri a kocsi gyújtószerkezetét, és akkor megáll az autó motorja. Szerencsére haladunk tovább és a túlparton a kerekek kaparva kijuttatnak bennünket a vízből.

Fellélegzünk az átkelés után, és szívdobogásunk is visszaáll rendes ütemébe. Jobbról az erdő szélénél szép farkasboroszlán cserjék tündökölnek rózsaszín virágaikkal megörvendeztetve bennünket. A sárga sáv jelzések eltűntek és helyettük szögletes cölöpökön a sárga szín jelzi a továbbhaladás irányát. Több helyütt deszkafelületekre kézzel festett képeket látunk, melyeken a helyi növény és állatritkaságok láthatóak. Egyre szűkül a völgy, vastag, terebélyes fenyők magasodnak fölénk. A meredek hegyoldalból kis léniákon csúsztatják le a kivágott fákat a völgybe, itt méretre darabolják, és szállítják a megrendelőknek.

Ismét egy gyenge híd miatt kényszerülünk a patakmederbe. Kiszállok az operatőrrel és a hídon átmenve, a túlsó partról vesszük fel az átkelés pillanatait. Az első kerekek elérik a vizet és lassan haladnak előre. A sebes folyású víz mossa a kocsi orrát, ami szintén a vízbe merül, és hullámok tajtékoznak körülötte. Lassan billegve halad felénk, és kezd kiemelkedni a hullámokból, a hátsó kerekeit és a felépítményt mossa a víz hangosan csobogva, elnyomva a terepjáró motorhangját. Kapaszkodik kifelé, és mindenhonnan csorog belőle a víz.

Felkapaszkodunk társainkhoz és folytatjuk izgalmas utunkat tovább.

Elérjük a Kijevi Egyetem házát, ahol megállunk egy kis időre. Az operatőr vágóképeket készít, mi nézegetjük a környéket. Egy volt víztároló nyúlik el hosszan, melyet a buja növényzet már majdnem teljesen benőtt. Néhány magashegyi turista halad el mellettünk teljes felszereléssel. Ők több napon keresztül a hegyek gerinceit és hágóit járva, civilizációtól mentes területen csodálják a természet ritkaságait. A hegyek nagy része természetvédelmileg védett, és csak engedéllyel látogatható.

Az eső elered, mi gyorsan beszállunk az autóba és indulunk tovább. Megjelennek az első hófoltok az ezer méteres magasságot elérve. A gépkocsi ablaktörlője monoton kergeti a szélvédőre hulló esőcseppeket és az aláhulló tűleveleket. Egy éles bal kanyar után vastag kidőlt fenyőfa keresztezi utunkat. Megállunk, és a gépkocsivezető mellett eddig tétlenül ülő favágó az ülés alól kiveszi a motoros fűrészt. Egy rántásra beindul a motor, és harsány hangjával megöli a völgy csendjét. Peregnek a gyantaszagú fehér forgácsok, és ketten is alig győzik a levágott ágakat félrehordani. Kényelmetlenül érzem magam, mert kint dolgoznak, esik az eső, és én csak fészkelődve nézem munkájukat. A fűrész most a vastag törzsbe vág bele, és hamar átrágja magát a több évtizedes farostokon. Reccsen egy nagyot, és a fa csúcsa a völgy fele leszakad. Újabb vágások következnek, és feldarabolva a farönkök megadják magukat az út szélére görgetve. Sanyi, aki a munkában segített, vizes fejét törli és elfoglalja helyét. Szürke füstöt lehelve elindul az autó és a kásás havon araszolva haladunk felfele. Alattunk meredek fenyőkkel benőtt sötét völgy, előttünk egy kis világosodó terület. Erre kevesebb a gödör, egyenletesebben haladunk felfelé. Az utakon gyakori a gerendából készült áteresz, ami a csorgó vizeket vezeti el a völgy felé. Megáll a terepjáró, leállítják a motort, és a kézifék recsegése hallik. Egy kis erdei tisztás szélén vagyunk, ahonnan gyalog folytatjuk utunkat a Fekete-Tisza-forráshoz. Szitál az eső, ezért mindenki felveszi esővédő öltözékét. Imre bácsi elmondja, hogy a gépkocsi az Okula nyereg alatti vadászházhoz menjen, és ott várjon bennünket.

Mindenki elkészült és elindulunk felfele a kis erdei tisztáson. Jobbra, egy oszlopra helyezett fém táblán ukránul és magyarul a forrás felirat látható, irányjelzéssel. Alatta a faoszlopon a forráshoz vezető turistajelet, a kék karikát látjuk. Viktor veszi a hegynek induló csoportot, majd sietve igyekszik utánunk. A kamerával, akkumulátorral és a kiegészítőkkel elég macerás utolérni bennünket. A tisztáson zárt lila sziromlevelekkel feltűnnek a kárpáti sáfrányok, melyek virágzását eddig csak könyvekben láttam. Letérdelek a vizes fűben, és képeket készítek a Mecseken csak néhol előforduló ritka virágról. Most én igyekszem szapora léptekkel a csoport után az egyre jobban meredekké váló hegyoldalban a vastag és magas fenyők között. Egy mohával benőtt tuskón középen egy rügyeit hizlaló áfonyacserjét pillantok meg, ami ismét megállásra kényszerít. A fák alatti félhomályban villan a vaku, és a fény villámként szalad végig az aljnövényzeten. Elérem a csoportot és szólok nekik, hogy egy pillanatra nézzenek felém a gyökerekkel beszőtt keskeny ösvényen. A következő pillanatban már villan is feléjük a vaku hideg fénye a párával teli levegőben. Libasorban haladunk és meglepetésemre egyszer csak egy kőfalat látok, felette egy obeliszkkel. Elértük a forrást, amiről azt hittem, távolabb lesz. 1250 méter magasan vagyunk, a forrás előtt. A völgykezdetben fenyőgerendás támfal előtt kőfal fut végig, középen felette egy vascsövekkel alátámasztott betonlapon a forrás eredeti műkő obeliszkje. A forrás vize egy kis műkő csorgóvályún keresztül csobog alá a szintén műkő csorgómedencébe, majd onnan a völgy felé. A kőfal bal oldalából egy jelentős rész kidőlt és ott hever vigasztalanul. Imre bácsiék csodálkozva nézik a két éve javítgatott forrást, hogy mi végre jutott a rövid eltelt idő alatt. Az eső mintha haragudna ránk, szakadni kezd, és lehetetlenné teszi a munkánkat. A fenyők törzséhez állunk, hogy némi védelmet kapjunk az égi áldástól. Lassan csillapodik az eső és megpróbáljuk dokumentálni a forrás állapotát kamerával és fotózással. Biki Endre a forrás eredő vízhozamát méri a fagerendák alatt, ott, ahol elindul a völgy felé. A vízmennyiség 20 liter percenként és a víz hőmérséklete 4,7 fok. Összeszedünk néhány eldobált szemetet, majd folytatjuk az adatgyűjtést. Megnézzük az Imre bácsiék által megtisztított ülepítő medence helyét és a bevezetett kis erek nyomvonalát. Az eső ismét felerősödik, és szüneteltetni kell a munkát; csak a fenyők alól nézegetjük a csodás természetet.

 

Tisza

 

Hajt az idő, és a forrással kapcsolatos bontási és építési véleményünket el kell mondani a kamerába. Nagy a pára és az eső nagyon kopog a kamera védőfóliáján, ami mind belehallatszik a felvételbe. Kószó Laci ernyőjét a kamera felé tartva segíti a felvételek elkészítését. Mivel számomra kétséges, hogy a felvételek értékelhetőek és hallhatóak lesznek, megígérem, hogy egy komplett bontási és építési szakvéleményt készítek a Fekete-Tisza-forrásról.

Búcsúpillantást veszünk a romos és omlásveszélyes forrásra, majd elindulunk az erdő feletti tisztásra a kitaposott ösvényen. Egy perc múlva csodálatos látványban van részünk. Egy hatalmas tisztás tele virágzó sáfrányokkal és vastagon elnyúló hófoltokkal. A közelben két esőbeálló van, ahova behúzódunk, és fotókat készítünk. Néhány méterre a hófoltok mellett a Tisza Lajos facsoport megmaradt tuskói láthatók egy emléktáblával. (TISZA LAJOS facsoport. Így nevezte el az Országos Erdészeti Egyesület 1882. augusztus 28-i közgyűlésén elnöke tiszteletére. Az emléktábla felújítását a 125. évforduló alkalmából az Országos Erdészeti Egyesület és a Geo-Environ Környezetvédő Egyesület végezte.)

Tisztul az idő, és a liláskék sáfrányszőnyeggel borított réten elindulok fel a gerincre egy szép kilátás reményében. Figyelem minden lépésem és még így is előfordul, hogy virágra kell lépnem. Elérem a füves virággal borított elnyúló gerincet, és meglepően tisztán látom a környék távolabbi havas hegyeit. Mellettem egy csapadékmérő berendezés dacol az idővel, és jó füllel lehet hallani a rozsdatelepek csámcsogását a nagy fémfelületen. Beérnek a többiek és elindulunk le az Aklos-hágói vadászházhoz. Áfonyabokrok és elszáradt fűcsomók mellett haladunk el és az árnyékos helyeken a térdig érő kásás hóban gyalogolunk. A vizesebb részeknél éles levelű zöld sások levelei bújnak elő az avarból. Egy fa határjelnél derékszögben elfordulunk, és szapora léptekkel megyünk lefelé, a mély kerék szántotta és vízmosta úton. Az alattunk elterülő méregzöld tisztáson felfedezzük a vadászházat és az előtte várakozó terepjáró autónkat. A ház állapota eléggé lepusztult, éppen néhány turista vackolta be magát egy éjszakára az ablakon bemászva. Néhányan már megbeszélték a gépkocsivezetővel, hogy lejönnek Körösmezőre. A ház fala mellett erdei tőzikék virítanak fehér szirmaikkal és szép sárga csíkjaikkal a kidobált fenyőágak mellett. Az erdő szélénél egy kis kemencét építettek valamikor, ami üzemképesnek látszik. A ház és a tisztás 1193 méter magasan fekszik szép környezetben. Az 1900-as években a házhoz építve egy toronyszerű épület is volt, melynek nyomai ma már nem láthatóak.

Mindenki megvan, és indul a kocsi lefele a pótutasokkal együtt. Imre bácsi és Sanyi beszélnek oroszul, és a fiataloktól megtudják, hogy egy hosszabb túrán vesznek részt, és Oroszországból jöttek. A kanyargós és havas utat elhagyva hamar leérünk a völgybe. Ismét kezdődik a kapaszkodás az üléstámlába, átmegyünk a folyón többször, és már nem dobog a szívünk annyira, amikor a kocsi kerekei billegve kaparják a meder alját. A Nap kisüt, és huncutan kacsint felénk a néhol kiterülő víztükörből.

Baumann József

 

Sírkert felújítás

Baronek Jenő, a Mecsek Egyesület ügyvezető elnöke megkért, hogy Kiss József sírkertjét a Munka Osztály újítsa fel a születésének 150. évfordulójára. A munkát, mivel szakipari lehetőségeink lehetővé teszik, elvállaltam. Örömmel tettem, mert számomra fontos, hogy egy olyan lelkes ember sírkertjét újíthatom fel, aki nagyon sokat tett az egyesületünkért és a természetjárásért.

2008. április 2. Először a hatalmas hársfa gyökere által szétnyomott kovácsoltvas kerítés faragott vörös homokkő alapköveit kellet visszaállítani eredeti állapotába. A gyökeret elvágtam, és a kerítés alapját visszahelyeztem eredeti állapotába. A falazat alatti téglákat cementes malterral beragasztottam. A repedt és hiányos alapköveket kitöltöttem betonnal és síkba állítottam. A kis kapu tartóvasai most ismét függőlegesen állnak.

2008. április 8. Segítőmmel, Biki Endrével nekiláttunk az obeliszk lecsiszolásának. Ezt kézi síkcsiszolóval végezte Endre, jómagam a kert elburjánzott növényeit kezdtem megmetszeni, valamint a két kiöregedett tuját kivágni. Rengeteg nyesedék keletkezett és a kovácsoltvas kerítés megmutatta szépségét. Az obeliszkről - amiről régen azt hittük, hogy műkő - most kiderült, hogy szép erezetű márvány.

Lekentük a kerítés hátsó oldalát kromofággal, ami a régi festéket fellazítja a további munkálatokhoz. Ezt követte a kerítés drótkefézése, kaparása alapos munkával. Ez aprólékos, derék-sajogató munka, ahol nem lehet kapkodni.

2008. április 10. Nekiálltam a további oldalak kromofágos maratásának és megtisztításának. Most már hoztam egy kis széket, és amikor lehetett, ülve dolgoztam. Délután próbafestést végeztem a fekete Hammerite festékkel, ami az oxidált fémfelületet megköti.

2008. április 11. Amíg segítőm megérkezik, vásárolok két gyertyatuját. Kiásom a két kiöregedett tuja gyökereit és helyükbe, tápföldbe ágyazva beültetem az obeliszk két oldalára az újakat, mivel itt a kerítés már festve van.

Megérkezik Endre és megkérem, hogy a kriptafedelet kenje körbe cementes malterral, valamint a kőfalban pótolja a kitört részeket. Nekiállok a kiskapu ajtórögzítő saválló lemezének felszereléséhez, melyet Feketené Cifra Éva készített. Endre kőművesedik, jómagam pedig az aprólékos festéssel foglalatoskodom.

2008. április. 17. Egy lepattintott vörös homokkő darab színe alapján kevertetek ki festéket és azzal elkezdem lekenni a javított kerítést tartó szegélyköveket, valamint a kripta vízszintes kövezetét. Gyorsan szárad a festék és óvatosan van lehetőség a kert felkapálására és a tuják megöntözésére.

2008. április. 21. A kiskapu alsó fordítócsapágyának kicserélése újra. Ki kellett vésni a régit és az újat becementezni. A kripta függőleges falának befestése, hogy teljes mértékben eltakarja a javítási munkálatokat.

A munkákra fordított munkaidő 28 óra. A munkában részt vett: Baumann József, Biki Endre Gábor, Feketené Cifra Éva. Az anyagi fedezetet a Mecseki Erdészeti Zrt. biztosította.

Baumann József
Mecsek Egyesület Munka Osztály elnöke

* * *

A Nyugati-Börzsönyben jártunk

2008. május elején kis csapatunk, a Felhőtlenek a Nyugati-Börzsöny magas hegyeit járta. Szálláshelyünk Kemencén volt, azon a településen, melyet 1999-ben árvíz sújtott. Innen csillagtúráztunk a jól jelzett turista útvonalakon.

Első napon - esőben - a Kemencéről induló kisvonattal utaztunk a csúszós síneken és a lehajló vizes faágak között Pityur állomásig, s innen vissza. Útközben szép üdülőházakkal és rendezett ifjúsági táborral találkoztunk, az árvíznek semmi nyoma sincs már. Az orgonabokrok utunk során szinte végig kísértek bennünket, és ontották finom, diszkrét illatukat. A vasúti múzeum bemutatta a vasút fejlődését a kezdettől a mostani állapotig.

Másnap a Nagybörzsönyből induló kisvasút nyomán gyalogoltunk a Hosszú-völgyön át Kisirtáspusztáig, ahol vonatra ültünk, és a meredek hegyen haladóan Nagyirtáspusztáig utaztunk. Itt megtekintettük a Szent Orbán Fogadót, majd a turistaúton a Hosszú-bércen át jutottunk ismét Nagybörzsönybe, ahol a kisvasúti nap rendezvényein vehettünk részt.

A következő napon az orgonabokrok által övezett, tiszta református Perőcsény községből kiindulva kapaszkodtunk fel az Ökör-oromra, majd a Jancsi-hegy - Jancsi-vár - Hollókő - Kövirózsás - Vár-bérc útvonalon mentünk a Salgó-vár romjaihoz, ahonnan a Vár-bükk - Magyar-hegy érintésével ereszkedtünk le Nagybörzsönybe. Az előbbi hegyek 750 méter körüli magasak, melyeket hullámvasút-szerűen lehetett végigjárni, "hegyre-fel, hegyről-le". Utunkat nehezítette a talpunk alatt elterülő éles kövek sokasága, valamint az utat két oldalról határoló szakadékok. A nehézségeket enyhítette, hogy a magas hegyekről sikerült a Csóványos kilátóját látnunk, valamint a sok-sok tavaszi virág látványa kárpótolt a nehéz terepért.

A következő napon lovas hintóval Királyházára utaztunk, végig a Kemence-patak völgyén. Királyházán csak pár ház van, de innen rengeteg turista útvonal indul. Mátyás király kedvenc vadászterülete volt a hely, s feleségéről nevezték el királyné pallagját, ahol férjét várta a vadászatról hazatérve.

Felkapaszkodtunk a Fonottságig, és innen gyönyörű útvonalon haladtunk a Tótok útján végig, több magaslati pontot és egy újonnan épített vadászházat érintve, mely még a térképeken sem szerepel. Azt hittük, utunk könnyű és tévedésektől mentes lesz, de valahol a Kemecéhez tartozó fatelepen jelzést tévesztve, s így még 5-6 km-t megtéve Bernecebarátiban kötöttünk ki. Az útviszonyok jók voltak, csak a távolság volt hosszú a korábbi túrák fáradalmai miatt. Búcsúzóul felmentünk a falu fölött lévő stációkhoz és a kőfalba vájt szentsírhoz, ahonnan csodálatos kilátás tárult elénk a településre.

Az öt nap alatt közel 50 km-t tettünk meg és mintegy 1200 m szintet másztunk meg, sokszor hullámvasútnak beillő terepen. Ideális időnk volt a túrázásra, csak a terep köves és csúszós volta miatt lett többször igen melegünk. Csodálatos a Börzsöny, mert amerre a szem ellát, lenyűgöző a magas hegyek látványa, melyek egy részére sikerült is eljutnunk.

Dr. Koncz Eszter

 

HÍREK

A június 21-ére tervezett nyílt túra elmarad, helyette: Dél-dunántúli Regionális Természetbarát Találkozó, Váralja (lásd: Rendezvények)

Mecsek Híradó: a következő szám 2008. szeptember 2-án jelenik meg.

Rendezvények

június 7, szombat: "2x100 km Baranyában" kerékpáros teljesítménytúra. R.: Pécsi Túrakerékpáros és Környezetvédő Klub. Rajt: Pécs, Széchenyi tér, 7.00-8.00 (200 km), 7.00-9.00 (100 km). Cél: Kozármisleny, Autósbolt (Székely B. u. 23.). Információ: Keményfi Balázs, ( 20/332-5000.

június 21, szombat: Dél-Dunántúli Regionális Természetbarát Találkozó. R.: Völgység Turista Egyesület. Helyszín: Varaljai parkerdő. Programok: "Kuglófkereső" teljesítménytúra. Rajt: Váraljai Ifjúsági Tábor, 8.30-10.00. Táv: 12 km. Nevezési díj: 300 Ft. A teljesítők jelvényt és kuglófot kapnak. "Kuglófkereső" túraverseny: "B" és "C" kategóriájú gyalogos tájékozódási túraverseny. A "B" kategóriában "ifjúsági", a "C" kategóriában "gyermek" kategória is lesz. Rajt: 8.30–10.00. Nevezési díj: 400 Ft/fő (diákoknak 200 Ft); előnevezés esetén 300 Ft. Nevezni előzetesen június 16-ig lehet a következő címeken, írásban vagy telefonon: e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; (Bischof Tamás, 74/452-088, 30/450-2439; Kult Imre, 74/452-700, 70/610-9971.

június 30-július 4: TEGYOT-TEDOT, Természetjáró gyerekek és Diákok Országos Találkozója. R.: Pécsi Ifjúsági Természetjáró Egyesület. Helyszín: Abaliget.

július 12-13, szombat-vasárnap: "Harkány 2x30" teljesítménytúra. R.: Erdők Népe TE. Rajt: Harkány, autóbusz-pályaudvar (mindkét nap). Cél ugyanott. Nevezési díjak: 500 Ft/fő túránként. Információ: Kalangya Attila ( 70/563-5749, Gruber Mihály ( 70/336-1540.

július 26, szombat: "Hegymenet 55", "II. Béla", "Várad 15" teljesítménytúrák. R.: Pécsi Ifjúsági Természetjáró Egyesület. Rajt: Pécsvárad, Fülep Lajos Művelődési Központ, 6.00-7.30 (a Várad 15 túrán: 6.00-8.30). Cél ugyanott. Nevezési díjak: 600, 500, ill. 400 Ft/fő. Információ: (30/618-3186, 30/993-8595, 20/310-5754. Internet: www.pi-te.hu; e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

augusztus 16, szombat: "Mecsek 600-as csúcsai", "Mecsek 35", "Tubes 20" teljesítménytúrák. R.: Erdők Népe TE. "Mecsek 600-as csúcsai": Rajt: Cserkút, Művelődési Ház, 5.00-8.00; cél: Dombay-tó. Táv: 52 km; nevezési díj: 600 Ft/fő. "Mecsek 35": Rajt: Dömörkapu, 7.00-12.00; cél: Dombay-tó. Táv: 33 km; nevezési díj: 600 Ft/fő. "Tubes 20": Rajt: Cserkút, Művelődési Ház, cél: Dömörkapu. Táv: 19 km; nevezési díj: 600 Ft/fő. Információ: Kirch Szilárd ( 30/302-4971.

szeptember 6, szombat: "Mecsek 1800", "Mecsek 23" teljesítménytúrák. R.: Pécsi Ifjúsági Természetjáró Egyesület. Rajt: Zobákpuszta, cél ugyanott. Nevezési díjak: 600, ill. 400 Ft/fő. Információ: (30/618-3186, 30/993-8595, 20/310-5754. Internet: www.pi-te.hu; e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

szeptember 6, szombat: "Baranya 100, 50" országúti kerékpáros teljesítménytúrák. R.: DÖKE, Komló. Rajt: Komló, Eszperantó tér, 8.00-9.00 (100 km), 8.00-10.00 (50 km). Cél ugyanott. Nevezési díjak: 600, ill. 500 Ft/fő. Információ: Balogh Bettina ( 20/201-0660; Iván Attila ( 20/911-4050. Internet: www.doke.hu; e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

NYÍLT TÚRÁK

június 8, vasárnap: Kémes - Kisinci-tó - Dráva-part - Mailáth horgásztó - Szaporca - Kémes (18 km). Találkozás a pécsi távolsági autóbusz pályaudvaron a 15-ös kocsiállásnál 7.30-kor. Túravezető: Romvári Tibor. (Előzetes egyeztetés alapján halászlé rendelhető péntek délig a 437-443-as telefonszámon, az esti órákban).

június 14, szombat: Mohácsi rév - Sáros - Riha - Felsőkanda- Újmohács (19 km). Találkozás a pécsi távolsági autóbusz pályaudvaron, a 10-es kocsiállásnál 7.15-kor. Túravezető: Gőbölös István.

június 28, szombat: Óbánya - Kisújbánya - Cigány-hegy - Dobogó - Vörösfenyő kulcsosház - Szászvár (15 km). Találkozás a pécsi távolsági autóbusz pályaudvaron, a 8-as kocsiállásnál 6.10-kor. Túravezető: Raub Bálintné.

július 12, szombat: Komló - Barna-kő - Zobák-akna - Zobákpuszta (14 km). Találkozás a pécsi távolsági autóbusz pályaudvaron 7.45-kor. Túravezető: Csábi Mária.

július 19, szombat: - Kurd - Wossinsky-sánc - Papdi kápolna - Anna-fürdő - Lengyel (16 km). Találkozás a pécsi távolsági autóbusz pályaudvaron, a 8-as kocsiállásnál 6.15-kor. Túravezető: Göbölös István.

július 26, szombat: Dömörkapu - Kánya-forrás - Páfrányos - Pécsbánya, Ezeréves (14 km). Találkozás a pécsi főpályaudvar előtt a 34-es autóbusz megállójában 8.50-kor. Túravezető: Varga István.

augusztus 2, szombat: Túrony - Tenkes-hegy - Túrony (14 km). Találkozás a túronyi templom előtt 9 órakor (Pécsről autóbusz indul 8.15-kor.) Túravezető: Balog Árpád.

augusztus 9, szombat: Mecseknádasd - Jáger csárda - Hessz-kereszt - Cigány-kút - Mecseknádasd (14 km). Találkozás a pécsi autóbusz pályaudvaron 8.45-kor. Túravezető: Kazal György.

augusztus 16, szombat: Barangolás a Spirál-víznyelőben és környékén. Találkozás a Remete-réten 8 órakor (Pécsről az orfűi autóbusz 7.30-kor indul). Barlangi túravezető: Glückler Gábor. Túravezető: Baranyai Rudolf.

augusztus 23, szombat: Éger-völgy - Éger-tető - Jakab-hegy - Zsongor-kő - Éger-völgy (14 km). Találkozás a pécsi uránvárosi autóbusz végállomáson a 22-es busz megállójában 8.30-kor. Túravezető: Marton József.

augusztus 30, szombat: Ezeréves - Fehér-kút - Meleg-mány - Ezeréves (15 km). Találkozás a pécsi főpályaudvar előtt a 40-es busz megállójában 7.45-kor. Túravezető: Kaszás Károlyné.

szeptember 6, szombat: Dömörkapu - Kanta-vár - Kánya-forrás - Kőlyuk - Sikonda (15 km). Találkozás a pécsi főpályaudvar előtt a 34-es busz megállójában 8.50-kor. Túravezető Mátyás Elemérné.

A Hétdomb Természetbarát Egyesület nyílt túrái, komlói indulással

június 14, szombat: "Barangolás Dél-Baranya legszebb tájain". Útvonal: Bóly, földvár - Békáspuszta, múzeum - Csikó-rét - Borjádi-rét - Kisbudmér - Kisjakabfalva - Villánykövesd (14 km). Indulás a 6.30-as pécsi buszjárattal. Túravezető: Breitenstein Ferenc.
A túra a túravezető akadályoztatása miatt a július 13.-ai túra helyett lesz megtartva.

június 21, szombat: Juniális a Pásztor-forrásnál. Útvonal: Máré-csárda - Vár-völgy - Pásztor-forrás - Máré-csárda (11 km). Indulás a 7.35-ös mekényesi buszjárattal. Túravezető: Németh Katalin

július 6, vasárnap: Szászvár - Vadas-park - Vörösfenyő kulcsosház - Máré csárda (fürdés a strandon). Táv: 11 km. Indulás a 7.35-ös mekényesi buszjárattal. Túravezető: Miklovits György.

július 13, vasárnap: Komló, Szilvás - Szöge-hegy - Barna-kő - Sín-gödör - Szederindás-kút - Iharos-kút - Máré-vár - Máré-csárda (12 km). Indulás 8 órakor a szilvási SPAR elől. Túravezető: Horváth Attila.
A túra a június 14.-ei túra időpontjában lesz megtartva. (a két túra ideje megcserélődik)

július 20, vasárnap: "A Herman Ottó-tó szépségei". Útvonal: Magyerhertelend - Herman Ottó-tó - Tekeres - Orfű - Vízfő - Vágotpuszta - Sikonda (20 km). Indulás a 8 órai orfűi buszjárattal. Túravezető: Németh katalin. (Rövid túra Orfűig, 11 km; túravezető: Őri Zsuzsanna).

július 26, szombat: Gombafesztivál Kárászon. Útvonal: Vékény - Csepegő-árok - Vörösfenyő-kulcsosház - Kárász (10 km). Indulás a 6.50-es bonyhádi buszjárattal. Túravezető: Tasnádi János.

augusztus 2, szombat: Nyári partiSikondán (civilek nagy találkozója). Útvonal: Árpád-tető - Tripammer-fa - Meleg-mányi-völgy - mánfai Árpád-kori templom - Sikonda (10 km). Indulás a 7 órai pécsi buszjárattal. Túravezető: Horváth Attila.

augusztus 24, vasárnap: Zobákpuszta - Pusztabánya - Lakkeri-fenyves - Hidasi-hát - Baglyas - Fehér-part - Zobák-akna (15 km). Indulás a 7.35-ös mekényesi buszjárattal. Túravezető: Rácz János.

augusztus 31, vasárnap: Hősök tere - Rigó-kút - Nagy-forrás-völgy - Sugói-rét - Budafa - Komló, Kökönyös (11 km). Indulás a 7.30-as pécsi buszjárattal. Túravezető: Horváth Attila.

A PTTE Vámos Mihály Túraszakosztály nyílt túrája

június 29, vasárnap: Tettye - Vámos Mihály kulcsosház - Dömörkapu - Lapis - Remete-rét - Szent-kút - Éger-völgy, Teca Mama Kisvendéglője (14 km). Találkozás a pécsi vasútállomás előtt a 33-as busz megállójában, 8.50-kor. Túravezető: Kertész Kornélia.

július 27, vasárnap: Éger-völgy - Jakab-hegy - Éger-völgy, Teca Mama kisvendéglője (12 km). Találkozás Éger-völgyben, a Teca Mama Kisvendéglőnél 9 órakor. Túravezető: Marton József.

augusztus 31, vasárnap: Tettye - Vámos Mihály kulcsosház - Dömörkapu - Lapis - Remete-rét - Szent-kút - Éger-völgy, Teca Mama kisvendéglője (14 km). Találkozás a pécsi vasútállomás előtt a 33-as busz megállójában, 8.50-kor. Túravezető: Kertész Kornélia.

A Pécsi Túrakerékpáros és Környezetvédő Klub nyílt kerékpáros túrái

(Információ a programokról: http://ptkk.baranya.com, vagy dr. Novotny Iván, ( 72/466-326, 20/336-2237.

augusztus 2, szombat: Pécs - Bogád - Hird - Hosszúhetény - Püspökszentlászló - Cigány-hegyi kilátó - Máré-vár - Zobákpuszta - Árpád-tető - Pécs (55 km). Indulás 9 órakor Pécsről, a 48-as térről. Túravezető: Poór Balázs.

augusztus 16, szombat: Pécs - Újpetre - Pécsdevecser - Kiskassa - Nagybudmér - Márok - Bezedek - Bóly - Máriakéménd - Kátoly -Berkesd - Pécs (90 km). Indulás 9 órakor Pécsről, a 48-as térről. Túravezető: dr. Novotny Iván.

augusztus 30, szombat: Irány a Kopácsi-rét (Horvátország). Útvonal: Pélmonostor (Beli Manastir) - Karancs - Hercegszőlős - Jasenovac - Sokolovac - Kozjak - Podunavje - Kopácsi-rét - Eszék – Bellye - Laskó - Pélmonostor (87 km). Találkozás 4.40-kor a pécsi főpályaudvaron. Utazás Pélmonostorra vonattal. Túravezető: Eperjesi József. (A határátlépéshez útlevél vagy új típusú személyi igazolvány kell. Menettérti vonatjegyet előre kell váltani Eszékig!)

Mecsek Híradó. A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség és a Pécs Városi Természetbarát Szövetség információs kiadványa. Szerkeszti: Strasser Péter. A közlésre szánt anyagokat minden hónap 20-áig kérjük a szövetséghez eljuttatni (7621 Pécs, Tímár u. 21.). (72/525-376 (napközben); 72/525-377 (ügyeleti időben). Fax: 72/525-377. Ügyeleti idő: kedd 16-18 óra.
Internet:
www.baranyatermeszetbarat.hu; e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.