facebook_page_plugin

2008. május 159. szám

 

 Mecsek Híradó

                       


                                 159. szám                                                                                                                     2008. május


 

Címváltozás!

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség 2008. április 29-től új helyre költözött. Az új cím (egyben levélcím): 7621 Pécs, Tímár u. 21. Az ügyeleti idő változatlan: keddenként 16-18 óra között. Az új helyen rendezzük a Túravezetők Klubja programjait is. A telefonszámok nem változtak.

A Tenkes teljesítménytúráról

2008. április 5-én került megrendezésre a Tenkes teljesítménytúra, amely most már bizonyíthatóan a Dél-Dunántúl egyik legnépszerűbb túrája. Még ezen a borongós, esős reggelen is 600 fő nevezett a két távra. Egy kivétellel mindenki teljesítette is a túrákat, neki bokaficam miatt kellett feladnia. A résztvevők nagy száma köszönhető a változatos útvonalaknak, a kiválónak mondott ellátásnak, a szintidők "lazaságának" és a családias hangulatnak. A rendezők szándéka szerint ezekkel lehet igazán népszerűsíteni a természetjárást, túrázást. Nevezési díjaink a déli három megye hasonló rendezvényeihez hasonlítva közepesnek mondhatóak (450-500 Ft), és kedvezményekkel még ez is csökkenthető. Amit adunk érte: útvonal-leírásos térképvázlat, az ellenőrzőpontokon több fajta cukorka, nápolyi, csoki, zsíros kenyér és különböző italok (Euro Verde ásványvíz, pezsgőtablettás ital és a túrázók által már ismert Balog-pincéből származó jóféle gyűdi borok), a célban pedig a teljesítés számától függő, a túra útvonalára jellemző, egyedi kitűző, ötödik teljesítőnek jelvény jár! Ezeken kívül a "legtapasztaltabb" női és férfi túrázó a Daka-pince 1-1 üveg finom borával, a legfiatalabb leány és fiú pedig édességgel és emléklappal térhetett haza; életkoruk még minket is meglepett, hisz a legfiatalabb fiú három nap múlva lett 3(!) éves, a "legtapasztaltabbak" pedig 76 évesek voltak. Gratulálunk nekik a teljesítéshez. De ahogy a tv shopban mondják még nincs vége, mert szponzorainknak hála kisorsolásra került még két hátizsák, benne szépségápolási csomag és 16 póló. Az adományokat bővítették még a különböző kedvezményekre jogosító kártyák is. A Tenkes-túrák sikere köszönhető még a Villányi-hegység jól jelzett turistaútjainak is. Az idén kb. 15 km lett újra festve, és több csomópontnál is egyértelművé tettük a jelzéseket. Ezek az útvonalak az év más időszakában is könnyebb tájékozódást tesznek lehetővé.

Köszönet illeti szponzorainkat, akikkel együtt sikerült újabb meglepetéseket szerezni a túrázóknak. Ők a következők voltak: Túronyi Önkormányzat, Partner autósszaküzlet, Harkányi Gyógyfürdő Zrt, Balog-pince, ÁTI Depo Zrt, Teca Mama Kisvendéglő, Eller-Bosch Car Service, Daka-pince, Teate Trading Hungary, Ricambi A.L.F.A. autósbolt, Gyűdi pékség, VHV Trans Kft, Euro Verde ásványvíz.

Végül, de nem utolsó sorban köszönet a rendező egyesületek (Dráva TSE, Tenkes TE) tagjainak és barátaiknak áldozatos munkájukért; a túra napján 39 fő vett részt a rendezésben.

Reméljük, jövőre is elhozzátok poharaitokat, és viszitek jó hírünket!

A rendezők nevében: atiKA

ĐŃĐŃĐŃĐŃĐŃĐŃĐŃĐŃ

 

Megemlékezés Kiss József születésének 150. évfordulójáról

Kiss József (1858. május 7. Mesztegnyő - 1939. július 29. Pécs)

A Mecsek Egyesület egyik alapítója és közel 40 évig főtitkára, az egyesület Örökös Tiszteletbeli Elnöke.

1884-ben került Pécsre, mint a Pécsi Állami Főreáliskola tanára, ahol 37 éven keresztül tanított. Megismerte és megszerette a Mecseket. Fáradhatatlan munkásságának eredménye a Mecsek Egyesület megalakulása 1891-ben.

Ekkor lett az egyesület főtitkára és ezt a tisztséget 1932-ig viselte, amikor visszavonult. Az egyesület örökös tagjává és tiszteletbeli elnökévé választotta meg. A Kiss József Asztal megalapítója, a Madárvédő osztály elnökségi tagja (1907-től).

A Pécsi Bicikli Klub elnöke is volt egy időben, amikor hosszabb külföldi túrákat tett kerékpáron. Útleírásait a Magyar Kerékpáros és Atlétikai Sport 1889-ben közölte.

Rajongásig szeretett hegyét, a Mecseket, tollal is szolgálta. 1892-től 1932-ig szerkesztette az egyesület évkönyvét, melyben ő maga is több értékes útleírást írt az Alpokban tett útjairól. 1894-ben jelent meg első mecseki kalauza, a "Pécs város és környékének vezető könyve", mely később mint "Mecsek Útmutató" öt kiadást ért meg. Legnagyobb kalauza a "Turistaság és Alpinizmus"-ban megjelent "Pécs és a Mecsek részletes kalauza" volt.

A Magyar Turista Szövetségnek 1914-1920 között alelnöke, 1921-1929 között társelnöke volt. Turista munkásságának elismeréséül 1936-ban a szövetség tiszteletbeli tagnak választotta meg. Az MTSZ alelnöke, a munkabizottság tagja (1917-től), alelnöke (1913-1920), majd társelnöke (1921-1929), 1936-tól tiszteletbeli tagja. Nevét a Mecsek-hegységben a Misina-tetőn (538 m) a Mecsek Egyesület által épített kilátó őrizte meg, amelynek táblája ma a TV-tornyon kilátószintjén látható.

Érdemei között felsorolhatjuk még: a Fő téren a Meteorológiai oszlopot, az időjelző házikót Károlyi Emil építész tervezte, és a kialakításában több magánszemély is részt vett különböző adományokkal: pl. Hamerli József vaskereskedő négy rövid fém oszlopot adományozott, ami egy lánccal lett összefűzve és így adva keretet az oszlopnak. Ebben az évben készült el a Francia emlékmű, amit Zsolnay Miklós állított, de részt vett a munkálatokban a Mecsek Egyesület is, hisz aktivistái készítettek a hozzá vezető utat. 1908-ban elkészült a korább leégett Lapisi vadászház. 1908-ban az egyesület néhány tagja elhatározta, hogy új osztályt hoznak létre. A Park Osztály célja Pécs város köztereinek virágosítása volt. A Mecsek Egyesület a Misina-tetőn 1908-ban kilátót épített, amelyet 1916. május 21-én, a 25. jubiláris közgyűlésén KISS JÓZSEF-KILÁTÓ-nak neveztek el. Kiss József Pécsett hunyt el 1939. július 29-én. Sírja a város temetőjében található.

Kiss József sírját az évforduló tiszteletére a Mecseki Erdészeti Zrt. támogatásával a Munka Osztály Elnöke és társai újították meg. KÖSZÖNET ÉRTE!

Börcsök György

(A Mecsek Egyesület 2008/1. hírlevele alapján)

A Mecsek Egyesület Választmánya tisztelettel meghív minden egyesületi tagot
és érdeklődőt arra a megemlékezésre és koszorúzásra, amelyet
Kiss József születésének 150. évfordulója tiszteletére rendez

2008. május 7-én 15 órakor.

Megemlékezést mond dr. Polgárdy Géza turista szakíró.

Közreműködnek a Bártfa Utcai Általános Iskola tanulói.

A megemlékezés helye: Pécs, Köztemető, Kiss József sírja
(a temetőkápolna közelében "K" jelű parcella, 219-es sírbolt).

Új létszámcsúcsa XI. PITE 30 teljesítménytúráról

A Pécsi Ifjúsági Természetjáró Egyesület február 16-án rendezte meg a PITE 30-20-10 teljesítménytúrákat. Idén a rajthely Abaligeten visszakerült a Hotel Barlang nagytermébe. Előzetes számításaink alapján 300-350 főt vártunk (az elmúlt évek alapján). A kellemes időjárásnak, és talán a túra jó beharangozásának is köszönhetően, összesen a három résztávon 512 fő nevezett. A teljesítménytúra 11 éves fennállása óta most volt a legmagasabb a nevezők ill. teljesítők száma. A létszámcsúcs kisebb-nagyobb kellemetlenségeket is hozott magával. Mivel max. 350 főre számítottunk a térképek, emléklapok, szolgáltatások tekintetében, így akadozott a rajtoltatás, nevezés valamint reggel derült ki, hogy az épületben átmenetileg nincs áramszolgáltatás (ami a térképek, emléklapok nyomtatásához nélkülözhetetlen).

A fenti problémákat (amiket sikerült hamar megoldani) leszámítva, jó hangulatban a résztvevők 99%-a teljesítette a különböző távokat.

Ezúton is köszönöm a segítséget az Egyesület azon tagjainak (18 fő), akik ott voltak és munkájukkal hozzájárultak a PITE legrégebbi rendezvényének sikeres lebonyolításához.

Továbbá köszönet illeti az alábbi cégeket, vállalkozásokat, akik egyetértenek céljainkkal és támogatták rendezvényünket: BIOKOM, PEPSI, NISZKA, NCA, Szalon Sör, Ezer és Társa Kft, Kurucz Nápolyi, Gastro King, Pékinas Kft, Abaliget Önkormányzat, Vándor Utazási Iroda. Médiatámogató: Pécs. Most Lapkiadó Kft.

Bota János

Vendég voltam a Dél-dunántúli Távközlési SE
Békés megyei kirándulásán

Az egyesület március 13-16. között rendezte meg a szokásos tavaszi kirándulását. A sportegyesület túraszakosztályának vezetője Csiszár Gyula a tavaly nyári "bejárásáról" a Mecsek Egyesület Évkönyv 2007. évi számában beszámolt, így a tervezett program megvalósításáról és sikeréről szeretném az élményeimet megosztani veletek.

Első állomásunk Szeged volt, ahol szabadidő keretében az Európa Nostra díjas belvárossal ismerkedtünk. A rangos díjat 2004-ben, az árvízi tragédia 125. évfordulóján kapta. A felújított eklektikus, szecessziós palotái már az első pillanatban elbűvölik az embert. Figyelemre méltó a város rendkívül értékes és nagyon sok köztéri szobra. Legtehetségesebb és leghíresebb szobrászművészek alkotásait láthatjuk a város közterein. Csak néhány rendkívül híres alkotót említenék, akiknek a művei láthatók a város utcáin és közterein:ZalaGyörgy, Ligeti György, Izsó Miklós, Fadrusz János, Stróbl Alajos, Varga Imre, Meloccó Miklós. Érdekesség, hogy a legújabb köztéri szobrok nem avantgárd stílusban,hanem érthető realista stílusban készültek. Nem kell kitalálni az alkotó bronzba öntött mondanivalóját.

Az első napi látnivalók Orosházán folytatódtak. Megtekintettük az ország egyetlen kútmúzeumát. Az elmúlt száz év különféle kúttípusai láthatók a múzeum két helyszínén. Viszonylag kevés a bemutatásra kerülő ipartörténeti kút, ezért a vízzel összefüggő tárgyak is kiállításra kerültek (bögre, vödör, kanna, stb.). Így aztán a múzeum egy keleti bazárral vetekszik. A kiállítás gyűjtője, a múzeum létrehozója szeretettel fogadott bennünket. Nagy lelkesedéssel mutatta be a gyűjteményét. Öröm volt számára a nagy létszámú hallgatóság, akik udvariasságból érdeklődést tanúsítottak a kiállított tárgyak iránt. Szerintem ebben a múzeumban a „muzeológus” számára volt a legnagyobb élmény, hogy bemutathatta az összegyűjtött kincseit.

A szállásunk Gyulán volt. Az első nap záró programjaként tárlatvezetéssel megnéztük a hatszáz éves gótikus téglavárat és a vár-múzeum kiállításait. Megcsodáltuk, hogy őseink hogyan élték mindennapjaikat. Megnéztük a vár kiszolgálóhelyiségeit, az éléstárat, konyhát, sütődét, kovácsműhelyt. Szörnyülködtünk a középkori börtönviszonyokon, az alkalmazott kínzásokon és kínzóeszközökön. Megítélésem szerint a tárlatvezető alkalmatlan volt a vár és a múzeum bemutatására.. A betanult szöveget gyorsan ledarálta, történelmi ismerete megkérdőjelezhető volt. Nagyobb élmény lett volna a termekben kihelyezett tájékoztató táblákkal és a kirakott ún. „Önkisérő”-vel végignézni a múzeum kiállításait. Mindez utólagos okoskodásom, hisz előre nem volt tudható a tárlatvezető tudása, közönye, hisz a másik csoportunknak szakszerű és élvezetes volt a tárlatvezetés. A város másik vonzereje a Várfürdő. Két alkalommal lehetőség volt az éjszakai fürdőzésre.

Gyulát Erkel Ferenc városának is nevezik, hisz itt született a magyar opera megteremtője és a Himnusz megzenésítője. Az Erkel Emlékházban Bánk bán zenei aláfestése mellett megtekintettük a zeneszerző relikviáit és a munkásságával összefüggő anyagokat.

Érdekesség a városban egy köztéri világóra. Üveggömbjéről Földünk valamennyi időzónája leolvasható. Megkapó látvány a belvárosban felállított Anamorfozis. Egy olyan fémtükör-oszlop, melyen visszatükröződik a vízszintesen torzítottan kirakott mozaik kép, normál képminőségben. Gyulán stílszerűen Dürer: "Ádám és Éva" alkotása tükröződik vissza a fémoszlopon.

A belváros számos emléktáblája őrzi az Aradon kivégzett honvédtisztek emlékét. Közülük kilencet hurcoltak Gyulára és a kivégzésükig itt tartottak fogva. A patinás 100 éves cukrászda süteményeivel és tortáival engem nem tudott elkápráztatni. Gyula a szökőkutak városa is, sajnos a kora tavasz miatt még nem működtek.

Gyulához tartozó település Gyulavári. A XVIII. században épült Wenckheim-Almásy-kastély felújításra került. A kastélyban látogatóközpontot alakítottak ki, ahol Dél-Alföld értékeit mutatják be, kulturális, természeti és gazdasági szempontból. A kastély érdekessége a konferenciaterem, ahol az Európai Unió összes államának a himnusza meghallgatható fülhallgatón keresztül.

Kulturális körutunkat Békéscsabán folytattuk. Megtekintettük a 19. században épült Evangélikus Nagytemplomot, valamint a 18. században épült Evangélikus Kistemplomot. Az utóbbi templom tornya egyben a gyalogtúránk útvonala is volt. A szintkülönbség 72 m, 400 lépcsőfokkal 75°-os dőlési szögben. A panoráma a város háztetői voltak. A városban élt a gyermek Munkácsy Mihály, itt tanulta ki az asztalos mesterséget. Békéscsabáról indult a "Nagyvilágba". Emlékház és múzeum őrzi a festményeit és relikviáit. Példátlan az itt élő emberek lokálpatriotizmusa. Ennek szép példája, hogy közadakozásból (28 millió Ft) tavaly megvételre került egy svájci magángyűjtőtől a művész "La petite Jeanne" (Kicsi Jeanne) című festménye. Hazakerült a kicsi Jeanne, a múzeum főhelyén van kiállítva. Mondhatni egy jó ügyért való összefogás szimbólumává vált a portré.

A második nap még további élményt tartogatott. Szabadkígyóson megcsodáltuk az 1879-ben épült Wenckheim-kastélyt. Az eklektikus stílusban épült kastélyt Ybl Miklós tervezte.

A kastély 1948 óta Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskola. A parkját természetvédelmi területté nyilvánították.

Találkoztunk a Wenckheim család leszármazottjával, az Angliából Dobozra települt grófnővel. Kitűnően beszél magyarul, korát meghazudtoló vitalitással éli az életét. A másnapi Dobozra történt kirándulásunkkor már várt bennünket, hogy bemutassa az őseit, azok mérhetetlen sokoldalú karitatív tevékenységét. Doboz falu műemlék temploma a közelmúltban került felújításra.

Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhelyen ismertük meg a hétezer év településtörténetét. A földhalomba vágott régészeti kutatószelvény a hét évezred alattegymásra rétegződött települések leleteit szemlélteti. Érdekesség, hogy minden lelet a feltárás helyén és annak magasságában maradt. A másik földhalomban van a Vatától származó Csolt nemzetség monostorának romja, háromhajós bazilika és szerzetesi cella alapja.

Szeghalmon egy tűzoltó egyenruha-gyűjteményét, valamint különböző országok hadászati felszereléseit és fegyverzetét néztük meg.A kiállítás "Mundérba bújt történelem" címet kapta, mivel minden tárgynak külön történelme van. Engem nem vonz az egyenruha, még ha muzeális is, így egy idő után diszkréten távoztam és a múzeum kertjében nyíló ibolya mezőnél sétáltam.

A hazautazás napja is számos érdekességet tartogatott. Kondoroson a műemlékcsárda, mely 1740-ben épült. Gyakori vendég volt ittRózsa Sándor, aki titkos útvonalon menekült a csárdából a zsandárok elől.

Szarvason az arborétumban sétáltunk. A kora tavaszi vegetálási időszak dominált. Egy-egy korán virágzó bokor üde színfolt volt az ébredő természetben.

Kiskunhalason a csipkemúzeum csipkéi még a férfi útitársakat is lenyűgözték. Bemutatót láthattunk a halasi csipke varrási technológiájáról. A bonyolult és aprólékos kézzel történő varrási műveletek bemutatása után nem csodálkoztam, hogy az arany árával vetekszik a halasi csipke ára. Például egy 3x6 cm-es pici csipke 10000 Ft-ba kerül.

Utolsó látnivalónk és élményünk Hajós pincefalu, ahol lehetőség volt egy kis borkóstolásra is.

Élményekben és látnivalókban gazdag volt ez a négy nap. Megismertük a megye történelmi emlékhelyeit, épített örökségeit, zenei művészeti alkotásait a hat nemzetiségű (magyar, szlovák, szerb,román, roma, német) megye lakosati, akik őrzik és ápolják hagyományaikat. Az itt élő emberek nyíltak, segítőkészek. Nyelvi kincsünket gyarapítottuk, tudjuk mit jelent kanta (kanna), piszkutálja (piszkálja).

Köszönöm Csiszár Gyulának, hogy részt vehettem az egyesület tavaszi kirándulásán. A programok nagyon jók voltak, a jövőben is szeretnék részt venni a Dél-dunántúli Távközlési SE jól szervezett kirándulásain.

Stefánovits Istvánné

Nyugdíjas Szakosztály

 

Kökörcsinlesen

A húsvéti ünnepek esőszünetében rövid túrát tettünk a Misina környékén. Misinától a déli Rotaryn a Lapisig mentünk, majd onnan az északi Rotaryn visszatérve leereszkedtünk a köves, sáros úton a Dömör-kapuig, majd innen úti célunkhoz, a Flóra-pihenőhöz, melynek a gyükési oldalán elterülő szikes, homokos területen megleltük a gyönyörű leánykökörcsint (pulsatilla grandis). Nagy, kehelyszerű virágai felállnak, eleinte pelyhes szőrűek, később a megnyúlt szár csúcsán farkszerű, bozontos bibeszálú terméskék fejlődnek. Ez a látványos virág bizony mérgező. A védelem alatt álló növény megtalálása nagy élményt jelentett.

A leánykökörcsinen kívül még számos tavaszi virág ontotta illatát és részesített szép látványban. A Flóra-pihenő kilátójából szép panoráma tárult a távolabbi Zengőre, a Hármas-hegyre, de Szabolcsfalu és a gyükési rész látványa is élményt jelentett. A Felső-Gyükés mellett folytattuk utunkat és a felhagyott három kőbányát látogattuk meg. A középsőt kivéve - amit egyesek szeméttelepnek tekintenek - szépen gondozottak, különösen a Tettye fölötti rész, ahol padok, asztalok, tűzrakó várja az ide látogatókat.

Rövid túránk sok élménnyel zárult, melyek gazdagították a húsvéti ünnepeket.

dr. Koncz Eszter

 

HÍREK

Mecsek Egyesület: címváltozás! 2008. április 7-től a Mecsek Egyesület irodája új helyre költözött. Az új cím: Mecseki Erdészeti Zrt., 7623 Pécs, Rét utca 8. (I. emelet 110-es szoba). Az irodában rendszeres ügyelet nincs, előzetes egyeztetés szükséges Tóth Klára titkárral a 20/527-8913 telefonon. Az "Ötórai beszélgetéseket" is a Mecseki Erdészeti Zrt. központjában tartják.

A Baranya-Tolna teljesítménytúra időpontja megváltozott: a 2008. évi rendezvénynaptárban közöltektől eltérően a túrát május 24-én, szombaton rendezik.

Új forrás-útjelzések: felfestésre került a Pringli-forráshoz (Szászvár, volt bányatelep) a P+ jelzésről leágazó PO jelzés, a Dombay-tónál a Kisnádasdi-forráshoz a Z+ jelzésről leágazó ZO jelzés, Kárászon a Derzsó-forráshoz a S sáv jelzésről a SO jelzés, valamint a Zselicben a Tóth-forráshoz a K sáv jelzésről leágazó KO jelzés. A jelzések felfestését Biki Endre Gábor végezte.

Rendezvények

május 12, hétfő: Pécsváradi Pünkösdi Túrakerékpáros Találkozó. R.: Pécsi Túrakerékpáros és Környezetvédő Klub. Helyszín és időpont: Pécsvárad, vár, 12 óra. A találkozóra Pécsről kerékpártúra indul 9 órakor a 48-as térről. Információ: dr. Novotny Iván, ( 72/466-326, 20/336-2237.

május 18,vasárnap: "DÖKE 25-50-75" országúti kerékpáros teljesítménytúrák. R.: DÖKE, Komló. Rajt: Komló, Eszperantó tér, 8.00-9.00 (75 km), 8.00-10.00 (50 km), 8.00-11.00 (25 km). Cél ugyanott. Nevezési díjak: 600, 500, ill. 400 Ft/fő. Előzetes nevezés esetén (május 11-ig) 50 Ft kedvezmény; MTSZ, MSTSZ, TTT és DÖKE tagoknak, ill. Magyar Turista Kártyával 100 Ft kedvezmény. Információ: Balogh Bettina, ( 20/201-0660, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Balogh Zoltán, ( 20/380-0777, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. Internet: www.doke.hu

május 24, szombat: "Baranya-Tolna 60, 30, 15" teljesítménytúrák. R.: Hétdomb TE, Komló. Rajt: Komló, Kenderföldi Általános Iskola (Gagarin u. 4.), 6.00-7.30 (60 km), 7.00-9.00 (30 km), 7.30-9.30 (15 km). Cél ugyanott. Nevezési díjak: 700, 650 ill. 550 Ft/fő; előzetes nevezés esetén (május 4-ig), valamint MTSZ, MSTSZ és TTT tagoknak 100 Ft kedvezmény, Magyar Turista Kártyával 200 Ft kedvezmény. A kedvezmények összevonhatók. Előnevezőknek, születés- és névnaposoknak meglepetés. Információ: Őri Zsuzsanna, ( 20/376-6437.

május 31, szombat: "Mecseki Dupla Maraton, Mecseki Maraton, Mecseki Félmaraton, Pécsbánya Éjszakai" teljesítménytúrák. R.: Pécsi Ifjúsági Természetjáró Egyesület. Rajt: Pécs - Pécsbányatelep, Művelődési Ház (Gesztenyés u. 17.). Rajt: 6.30-8.00, ill. az éjszakai túrára 21.00-22.00. Cél ugyanott. Nevezési díjak: 900, 600, 400 Ft/fő (nappali túrák), ill. 400 Ft/fő (éjszakai túra). Információ: ( 30/993-8595, 20/310-5754, 30/378-3599. E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Internet: www.pi-te/hu.

június 3, kedd: Túravezetők Klubja. 17 órától Komlós Attila tart vetített képes előadást Lengyelországról.

június 3, kedd: Duna-Dráva Nemzeti park Klub (Pécs, Tettye tér 8.): Závoczky Szabolcs: Denevérkutatás Abaligeten. Időpont: 17 óra. Belépődíj nincs.

június 7, szombat: "2x100 km Baranyában" kerékpáros teljesítménytúra. R.: Pécsi Túrakerékpáros és Környezetvédő Klub. Rajt: Pécs, Széchenyi tér, 7.00-8.00 (200 km), 7.00-9.00 (100 km). Cél: Kozármisleny, Autósbolt (Székely B. u. 23.). Információ: Keményfi Balázs, ( 20/332-5000.

NYÍLT TÚRÁK

május 10, szombat: "A tiszta Mecsekért". Útvonal: Mandulás - Sós-hegy - Lapis - Tubes - Flóra pihenő - Tettye (12 km). Találkozás 8.50-kor a pécsi főpályaudvar előtt 34-es autóbusz megállójában. Túravezetők: Pál Krisztina, Marton József. (A túrán szemétgyűjtést szervezünk, melyhez a Biokom Kft. segítséget nyújt zsákokkal, az erdészet pedig az elszállítást szervezi meg. Az eseményről a Pécs TV is közvetíteni fog. A Teca Mama Kisvendéglő a szemétszedőknek pogácsával kedveskedik. Kérjük a vállalkozó kedvű turistákat, hogy hozzanak magukkal kesztyűt. A szemétszedés nem kötelező a túrán, de végül is erről szól ez a nap.)

május 17, szombat: "A Mecsek alján és a Karasica mentén". Útvonal: Pécsvárad - Nagypall - Lovászhetény - Fazekasboda - Kékesd - Erzsébet - Pécsvárad (22 km). Találkozás a pécsi főpályaudvar csarnokában 6.30-kor. Túravezető: Gőbölös István.

május 24, szombat: "Írisz túra". Útvonal: Túrony - Siklós (12 km). Találkozás a túronyi templom előtt 9 órakor (Pécsről autóbusz 8.15-kor indul). Túravezető: Tollas Tibor.

május 31, szombat: Hetvehely - Kán - Nagymáté - Bakóca (12 km). Találkozás a pécsi főpályaudvar csarnokában 7 órakor. Túravezető: Lakatosné Novotny Sarolta.

A Komlói Hétdomb Természetbarát Egyesület nyílt túrái

május 18, vasárnap: Sikonda - Vágotpuszta - Büdös-kúti kulcsosház - Vágotpuszta - Sikonda (17 km). Indulás a 8 órai sikondai buszjárattal. Túravezető: Őri zsuzsanna.

június 1, vasárnap: "Lafferton Henrik" emléktúra. Útvonal: Váralja - Vörös-cser - Büdös-kút - Dobogó - Vörösfenyő kulcsosház - Babina - Magyaregregy (17 km). Indulás a 7.35-ös mekényesi buszjárattal. Túravezető: Tasnádi János. (Rövid túra: Máré-csárda - Vörösfenyő kulcsosház - Babina - Magyaregregy; 12 km. Túravezető: Kuizs Sándor).

A PTTE Vámos Mihály Túraszakosztály nyílt túrája

május 25, vasárnap: Vékény - Csepegő-árok - Vörösfenyő kulcsosház - Cigány-hegy - Miske-tető - Diós-kút - Püspökszentlászló - Hosszúhetény - Petőfi-akna (18 km). Találkozás a pécsi távolsági autóbusz-pályaudvaron 8.45-kor. Túravezető: Kondi Gyula.

Mecsek Híradó. A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség és a Pécs Városi Természetbarát Szövetség információs kiadványa. Szerkeszti: Strasser Péter. A közlésre szánt anyagokat minden hónap 20-áig kérjük a szövetséghez eljuttatni (7621 Pécs, Tímár u. 21.). (72/525-376 (napközben); 72/525-377 (ügyeleti időben). Fax: 72/525-377. Ügyeleti idő: kedd 16-18 óra.
Internet:
www.baranyatermeszetbarat.hu; e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.