facebook_page_plugin

2008. február 156. szám

 

 Mecsek Híradó

                       


                                 156. szám                                                                                                                     2008. február


 

2007-ben történt

- tagszervezeteink életéből

►Komlói Hétdomb Természetbarát Egyesület

Egyesületünk ismét sikeres, programokban gazdag évet zárt, minden fontos célkitűzésünket meg tudtuk valósítani. Az egyesületnek 2007-ben 55 tagja volt, ebből 70 éven felüli 15 fő, 50 és 70 év közötti 21 fő, 18-50 évig 15 fő, a 18 éven aluliak száma 4. A legfontosabb tevékenységünk a túrázás volt.

Túráinkról: a tagok az év során, 111 túrán vettek részt, ebből 52 túrán és szervezetten 8 teljesítménytúrán az egyesülettel, a többi egyéni túra volt. Többször volt lehetőség rövid túrán való részvételre is. Ezeken túl az idősebbek kisebb csoportokban rendszeresen szerveztek maguknak Komló környékén kisebb túrákat, sőt a Balaton-felvidéken egy 3 napos táborozást is. Az összes elért pontszám 23 836. Bora Tiborné a DÖKE keretében 2048, a Hétdombban 691,5 pontot ért el. Miklovits György ugyanígy 1848+282, Németh Katalin 356+1262 pontot gyűjtött. A Hétdomb TE-ben Feketéné Móró Erzsébet 2252, Rácz János 1370, Molnár Árpádné 1255 pontot szerzett, Őri Zsuzsanna 1057, Rácz Jánosné 1049, Tasnádi János 969 pontot ért el.
A hagyományos, egy hetes táborozásunkra ebben az évben szeptemberben a határon túl, Erdélyben került sor. Néhány hozzátartozóval és pécsi turistával egészült ki a csapat, így 49 fő táborozott Bucsin-tetőn, járta be a Tordai-hasadékot, a Békás-szorost, túrát tett a Bogdán-sziklákhoz, és megismerkedett Gyergyó nevezetességeivel.
Májusban Csillebércen a Gyalogtúrázók XIV. Országos Találkozóján vettünk részt. Jól éreztük magunkat a "Buda bércein" teljesítménytúrán, a Pál-völgyi és a Szemlő-hegyi barlangban tett kiránduláson és a Budai-hegyekben a többi túrán. (Mindkét út szervezője Feketéné Móró Erzsébet volt).
AVörösfenyő kulcsosházunk a Keleti-Mecsekben található Kárász falu közelében, Magyaregregytől 3,5 km-re. A házban villany nincs, vizet a közeli forrásokból lehet hozni. Olcsó szálláslehetőséget biztosítunk az érdeklődőknek. A házat a tagság bármikor igénybe veheti, sokan éltek is a lehetőséggel. (Szállásrendelés Németh Margitnál, gondnok Tasnádi János).
A Pécs Városi Természetbarát Szövetség "Tanösvény Taposó Túrák" címmel túramozgalmat hirdetett meg a Mecsekben, a Dél-Zselicben és a Villányi-hegységben. Nyolc, táblás tanösvényt jártunk végig, igazoló füzetbe gyűjtve a látnivalókat.
Részt vettünk az "Eperjesi Ernő", a "Rockenbauer Pál" és a "Skóciai Szent Margit" emléktúrákon.
Május 19-én - nyolcadik alkalommal - szerveztük meg a "Baranya-Tolna 15, 30, 60" teljesítménytúrát, igen nagy sikerrel (Őri Zsuzsanna és Tasnádi János vezetésével). A teljesítménytúrán 182 versenyző vett részt. Az MTSZ-tagok kedvezményesen nevezhettek. A túrázók a Keleti-Mecsek legszebb pontjait érintették: Csurgó, Máré-vár, Tolna legmagasabb pontja a Dobogó, a Vörösfenyő kulcsosház, a Vékényi-árok, Barna-kő voltak az állomások, ahol csoki, nápolyi, ásványvíz, alma, zsíros és lekváros kenyér várta a résztvevőket. A rajt- és egyben célállomás a Kenderföldi Általános Iskola volt, ahol a fáradt érkezők forró levest és virslit kaptak, majd átvehették az emléklapot és a kitűzőt.
A teljesítménytúra a Nemzeti Bajnokság része volt, így az ország 60 településéről érkeztek a résztvevők. Komlói volt 20 fő, pécsi 22, Baranya és Tolna városaiból és falvaiból (összesen 17 helyről) még 32 fő vett részt a túrán. A fővárosból 15 fő jött, a legnépesebb csapat 20 fővel Bajáról, és csapatok voltak Galgahévízről és Mezőberényből is. Az egyesület tagjai szívesen vállalták a szervezéssel járó sok munkát a jól sikerült túra érdekében. Reméljük, jövőre még több résztvevőt fogadhatunk Baranyából, a pécsi egyesületekből és Komlóról is.
A "Tanösvény Taposó Túrák" jelvényszerző mozgalmat sikeresen teljesítette egy népes csoport; a "Tolnai várak" jelvényt szerezte meg egy fő; Feketéné Móró Erzsébet befejezte az Országos Kék Túra útvonalának bejárását, és megkapta a 4213. számú jelvényt. A természetjáró minősítésben arany fokozatot ért el Feketéné Móró Erzsébet. 2007-ben elismerő plakettet kapott a természetbarát mozgalomban végzett munkájáért Bora Tiborné, Feketéné Móró Erzsébet és Iván Attila.
2007-ben a túravezetőink voltak: Iván Attila, Horváth Attila, Király László, Kovács Árpád, Őri Zsuzsanna, Németh Katalin, Németh Margit, Rácz János, Rácz Jánosné, Tasnádi János. Köszönet a munkájukért!

Egyesületi tevékenység: az év elején nagy változás következett be az egyesület életében, Király László elnök és Iván Attila, Rácz Jánosné vezetőségi tagok lemondtak tisztségükről. A tagság megköszönve munkájukat, fájó szívvel vette tudomásul a döntésüket, és a közgyűlés új vezetőséget választott. Az elnök Őri Zsuzsanna lett, új vezetőségi tagok Csoknyay Istvánné, Fehérné Kardos Ágnes, korábbi tisztségében megerősítést nyert Feketéné Móró Erzsébet, Németh Margit és pénzügyi ellenőr maradt Bora Tiborné, technikai munkatárs Tasnádi János.
A Közösségek Háza nyújt otthont a turistáknak, ahol minden hónap első péntekjén vezetőségi, a második kedden túragyűlés megtartására került sor. Minden túragyűlés előtt 30 percen át végignézhették az érdeklődők az előző hónapban készült fényképeket és megrendelhették azokat. Az év végén igényelhettek egy CD-összeállítást a legszebb felvételekből és az erdélyi útról (Feketéné Móró Erzsébet). A túragyűlések a születés- és névnaposok köszöntésével kezdődtek, az ünnepeltek tiszteletére szép vers, majd a Mecsek Híradó tartalmának ismertetése hangzott el (Csoknyay Istvánné). Hat alkalommal, turista ismeretekkel ismerkedhettek az érdeklődők egy-egy kiselőadás formájában. Témák: a természetjárás története; turistaillemtan; a jelvényszerző mozgalmak és a természetjáró minősítés; egészségügyi ismeretek; az útjelzések; az útfestés fortélyai. Előadók voltak: Csoknyay Istvánné, Feketéné Móró Erzsébet, Horváth Attila, Király László. Az előző hónap tevékenységének áttekintése után a soron következő szervezési feladatokat, programokat beszéltük meg. Az éves programot kis füzet formájában mindenki kézhez kapta, ezt szélesebb körben is terjesztettük, ezen felül a program olvasható volt az interneten és a Komlói Újságban is. A Mecsek Híradóban több kisebb élménybeszámolónk is megjelent. A túravezetők leadták a túrajelentéseket, amelyeknek az adminisztrálása megtörtént (Fehérné Kardos Ágnes). Az egyesület előfizetett a Magyar Turista című lapra, amit az érdeklődők kölcsön vehettek.
Közösségi program volt a Vadvirág étteremben a nőnapi összejövetel, ahol jó hangulatban táncolhattak a résztvevők. A Vörösfenyő kulcsosházban a hagyományos rendezvényekre került sor, vidám összejövetelt jelentett a pezsgős, a farsangi, a locsoló túra, a majális, a Mikulás-túra, ill. új színfolt volt a kopjafaavatás. A majális játékos vetélkedőjét a Rácz házaspár állította össze, kicsik és nagyok élvezték a feladatokat. Idén Kovács Árpád öltözött be Mikulásnak, és ajándékozta meg a gyerekeket és az unokákat. Őri Zsuzsanna ötlete és utánajárása nyomán a Pécsváradi Erdészettől kaptunk egy 3 m-es tölgyfát, ebből készült a kopjafa a már végtelenben járó” túratársaink emlékére, Nagy István túratársunk nagyszerű munkája eredményeképpen. A kopjafát a Vörösfenyő kulcsosház alatti tisztáson állítottuk fel, meghitt ünnepség keretében került sor az avatásra december 2-án.
Az egyesület a Komlói Múzeummal közösen szervezte az Örökségünk délutáni diskurzus című programsorozatot, ennek keretében több alkalommal gyűltünk össze, Szabados Tamás, Varga Jenő és barátai tartottak vetítőképes előadást, Takácsné Jakabos Laura, Feketéné Móró Erzsébet, Dr. Novotny Iván és mások fényképeit nézhették meg a vendégek, akiket a hétdombosok süteménnyel, üdítővel kínáltak meg. Pécsváradon a Világjáró Klub előadásain 5-5 fő rendszeresen részt vett.
Komoly feladatot jelentett a komlói civil szervezetek hagyományos találkozójának megszervezése (szervező: Feketéné Móró Erzsébet és Őri Zsuzsanna), a bemutatkozás után baráti találkozón várostörténeti és a természetjárással kapcsolatos interaktív vetélkedőre került sor, majd vendégül láttuk a résztvevőket. Szintén szeptemberben tartottuk a régi turisták részére a baráti összejövetelt Mecsekfalun a kultúrházban. Megnéztük a templomot, Erzsébet királyné fáját, majd falatozás közben kellemesen elbeszélgethettek a jelenlegi és régi túratársak (szervező: Őri Zsuzsanna).
A korábban már érlelődő elképzelés ebben az évben konkrét alakot öltött a "Jó szerencsét Bányász Emlékút" kialakítására. A komlói bányászat emlékhelyeit egy 15 km-es turistaúttal szeretnénk összekötni, ott az erdészet segítségével pihenőhelyet kialakítani. Egy munkacsoport megfogalmazta a célokat, bejárta a területet, eldöntötte a pontos útvonalat, és az állomások helyét. Fényképes projekt készült, amit eljuttattunk a leendő partnerekhez, együttműködésüket kérve. A Komlói Önkormányzat és a Mecseki Erdészeti Zrt. pozitív választ adott, a Bányatörténeti Alapítvány pedig a Kossuth I-II. emlékhelyén területrendezést végzett. A következő évben kerül sor az útjelzés felfestésére (bányászkalapács és ék), az emléktúrát 2008. szeptember 13-án rendezzük.
A Német Klubban tartott hangulatos karácsonyi ünnepséggel zártuk az évet.

Társadalmi munka: Király László és Király Lászlóné folytatták az útfestést. Tasnádi János felújította a Bodzás- és Betyár-forrást, rendben tartotta a Vörösfenyő kulcsosház környékét, gondoskodott tüzelőről. Munkatúrán a tagtársak takarítottak, fát aprítottak és hordtak, füvet gyűjtöttek. Három alkalommal a túrát szemétszedéssel kötöttük egybe.

Szponzorok, pályázatok: a vezetőségnek komoly munkát jelentett a pályázatok írása, ami sikerrel járt, mert az NCA, a Wesselényi-, az önkormányzati, a sportbizottsági pályázatunk nyertes lett. A pályázati pénzekből, a tagdíjakból, az adó 1 %-ából projektort vásároltunk, az egyesület működésének, a Baranya-Tolna teljesítménytúrának, a rendezvényeinknek a költségeit fedeztük, a nagyobb túrák szállás- és útiköltségéhez a tagoknak hozzájárulást biztosítottunk. Munkánkat támogatta a Mecseki Erdészeti Zrt. Pécsváradi Igazgatósága, a Baranya Megyei Önkormányzat, Páva Zoltán, Komló polgármestere, a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség, a Tolna Megyei Természetbarát Szövetség, a helyet biztosította a Közösségek Háza, a Kenderföldi Általános Iskola, a komlói Muzeális Gyűjtemény.

Feketéné Móró Erzsébet

► Dráva Természetbarát Sport Egyesület

Ezt az évet is a hagyományos pezsgős túránkkal kezdtük. Közgyűlésünkön 3 fő állandó és egy fő pártoló tagot vettünk föl, így taglétszámunk 33 főre gyarapodott.
Saját szervezésű túráinkon kívül részt vettünk még teljesítménytúrákon, nyílt túrákon, más szakosztályok által szervezett túrákon, túraversenyeken. Túravezetőink a saját túráinkon kívül vezettek még nyílt túrákat, és vezettek túrákat más szakosztályok felkérésére is. Ezeken a túrákon a fő hangsúly az Ormánság és a Villányi-hegység megismertetésén volt. Túraversenyzőink az országos bajnokság "A36"-os kategóriájában a 7. helyezést érték el.
Nyolcadik alkalommal rendeztük meg a Tenkes TE-vel közösen a Tenkes Teljesítménytúrát, amin rekordlétszámmal 580 fő vett részt. A két szakosztály, a Dráva TSE és a Tenkes TE ez évben kiírt egy jelvényszerző túramozgalmat is, Dél-Baranya turistája néven. A mozgalom a Villányi-hegységet és az Ormánságot öleli át, 48 darab pecsételő hellyel, melyet a megkezdéstől számított 4 éven belül kell befejezni. A teljesítést megkönnyíti, hogy az útvonalára nyílt túrákat is szervezünk. A túramozgalomba eddig 49 fő nevezett, melyből 1 fő már teljesítette is. Egyesületünk több tagja külföldi túrákon is részt vett, pl.: Szlovákia.
A tavalyi évben befejezett Országos Kék Túra után szakosztályunk folytatta a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kék Túra teljesítését. Egy hetes túra keretén belül Oladtól Őriszentpéterig túráztunk.
2007-ben természetjáró minősítést 4 fő ért el. Egy ezüstjelvényes, egy aranyjelvényes, egy kiváló és egy érdemes természetjáró fokozattal gyarapodtunk. Egy fő Czárán Gyula Emlékérem elismerésben részesült a munkájáért. Túrajelentéssel igazolt összteljesítményünk: 4678 pont, melyet 131 túranapon értünk el. Legjobb túrázóink: Jancsi Attila (2973 pont), Feik Tamás (1962 pont), Romvári Tibor (1448 pont).
2007-ben is több munkatúrát szerveztünk, melyek keretén belül végeztünk turistaútjelzés-felújítást a Villányi-hegységben, a zöld, kék és sárga sávokon, valamint a kék kereszt és kék négyzeten. Az Ormánságban a kék sávon végeztünk karbantartást, illetve a zöld sáv turistajelzést Szaporca - Tésenfa - Drávacsehi útvonalon meghosszabbítottuk, becsatlakoztatva a kék sáv turistajelzésbe. Kulcsosházunkban takarítási, karbantartási munkákat végeztünk. Eredményeinkről, gondolatainkról időnként a Mecsek Híradóban is hírt adtunk.
Egyesületünk képviseltette magát az Ős-Dráva projektben, ill. a Természetbarát Vezetők Országos Konferenciáján. Továbbra is jó kapcsolatot szeretnénk fenntartani a Tenkes TE tagságával, több más túraszervezettel, és az ormánsági önkormányzatokkal. Célunk a Tenkes Teljesítménytúra újbóli megrendezése, az útvonalfestések folytatása, a már meglévő útvonalak karbantartása, kulcsosházunk fejlesztése, tovább dolgozni és eredményeket elérni a gyalogosturista mozgalomban.
Külön köszönöm minden segítő kéznek, támogatóinknak és tagságunknak a Tenkes Teljesítménytúra megrendezését, a Dél-Baranya Turistája túramozgalom segítését és az egész évben végzett munkájukat. A 2008-as évhez sok sikert kívánok.

Romvári Tibor
szakosztályvezető

Felhőtlenek

Kis csapatunk 2007 elején még 7 fővel járta az erdőt, de év közben eltávozott közülünk csapattársunk, Tóth Zoltánné, Eta. Nagyon szeretett túrázni, alig várta a szombatot, jött velünk. Nagyon hiányzik nekünk, de emléke megmarad.
2007-ben 50 alkalommal 1921 km-t tettünk meg, és 34750 m szintet küzdöttünk le. Rendszerint túratársainkkal együtt jártuk az erdőt, de gyakran csatlakoztunk nyílt túrákhoz is., és néha egy-egy társunk egyedül is kirándult.
2006 őszén beneveztünk a "Tanösvény Taposó Túrák"-ra, melyet sikeresen teljesítettünk is. Nem csak a kötelező pontokat érintettük, hanem valamennyi tanösvény állomást. Volt. amelyiknek a megközelítése nehéz volt, de nem adtuk fel, az akadályt legyőztük. Megkezdtük a "Mecseki Zöld Túra" végigjárását is, melynek mintegy háromnegyed részét már teljesítettük. A két túramozgalommal tulajdonképpen a Zselictől a Nyugati-Mecseken át a Keleti-Mecsekig a legtávolabbi és legszebb tájakat jártuk végig. Hogy csak néhányat említsek: Almamellék, Orfű, Jakab-hegy, Kárász, Mecsekjánosi, Mecsekpölöske, Sikonda, Pusztabánya, Mecseknádasd, és a Villányi-hegység.
Tavaszi több napos túránk a Bükk hegységbe vezetett. Miskolc és környékének meglátogatása után elmentünk Aggtelekre, a Baradla-barlang megtekintésére. A Bükkben Csipkés-kúton a lipicai ménes lovait nézhettük meg, míg Jávor-kúton szarvasraguval jutalmaztuk meg magunkat. Kisvasúttal Ómassára mentünk, ahol az őskohót és a pisztrángos tavakat láthattuk. Több barlangot is sikerült megnéznünk, és csodálatos volt Lillafüreden a Garadna-patak vízesése. Jól esett megmártózni és úszkálni Miskolctapolcán a barlangfürdő vizében.
A Mecsekben rendszeresen gondozzuk a Darázs-kutat és a Bokor-forrás környékét; elhárítjuk a vízkifolyás akadályait, összeszedjük a mások által otthagyott szemetet.
Sok szép napot töltöttünk túráink során az erdőben. Bárcsak így lenne ez a jövőben is: legyen erőnk, egészségünk a természet adta látványokban gyönyörködni!

Dr. Koncz Eszter
szakosztályvezető

► PTTE Nyugdíjas Szakosztály

2007-ben - ha nem is nagymértékben - tagjaink létszáma nőtt. Jelenleg szakosztályunk létszáma 63 fő, átlag életkor 65 év. Szép korunk ellenére mozgalmas életet élünk. Minden héten két túrát szervezünk, csütörtökön és vasárnap. Ebben az évben 109 gyalogtúrán összesen 1705-en vettek részt (egy-egy túrán átlagosan 15 fő).
Szeptemberben felkértek bennünket, hogy vegyünk részt a "Gyalogolni jó" mozgalomban. Mindenki lépésszámlálót és nyilvántartó füzetet kapott, amelyben vezettük, hogy hol és milyen túrán voltunk, és hány lépést tettünk meg. A mozgalomban 54-en vettünk részt; nagyon szép eredmények születtek. A hivatalos értékelés folyamatban van.
Október 7-én a "Mozdulj Magyarország" világ gyaloglónapon vettünk részt nagy létszámmal. A rendezvényt a Magyar Szabadidősport Szövetség szervezte. Szakosztályunk egy nyílt túrát vezetett, amin sok „alkalmi turista” is részt vett. Túránk végén sorsolással pólót és lépésszámlálót lehetett nyerni. A jó hangulatú túrán remélhetőleg kedvet kaptak a túrázáshoz a ritkán kimozduló nyugdíjasok is. Munkánkat oklevéllel ismerték el.
Tagjaink szívesen segítenek a szövetség rendezvényein. A februári közgyűlésen 10 fő, a "Mecsek 50" teljesítménytúrán 12 fő segédkezett. Kaszás Károlyné vezetésével munkatúra keretében a hűvösvölgyi túraútvonal kijavításán fáradoztak a túratársaink: a nehezen járható útszakaszt kitisztították, járhatóvá tették. Kaszás Károlyné a legaktívabb a nyílt túrák vezetésében; 2007-ben elismerő plakettel jutalmazták tevékenységét.
Májusban a Zselicben, terecsenypusztai telephellyel hetes túrán vettünk részt 15 fővel. Nagy élmény volt a bőszénfai vadaspark megtekintése. Minden nap új tájakkal és új ismeretekkel gazdagodtunk. Rendszeresen kulturális programokon veszünk részt, melyeket dr. Fehér Istvánné szervez.
Továbbra is heti két túrát szervezünk. Minden hónap első és harmadik szerdáján, 9 órakor tartjuk megbeszéléseinket a Mozgalmi Házban (Tüzér u. 1-3.), ahová minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Pulai Lászlóné

szakosztályvezető

Természetjáró minősítések, 2007

(a Baranya Megyei Természetbarát Szövetségnél benyújtott minősítések)

Egyesület

Bronz

Ezüst

Arany

Mecseki Kóborlók

 

5

1

DÖKE, Komló

5

 

1

Komló Hétdomb TE

   

1

Dráva TSE

 

1

1

PTTE Nyugdíjas Szakosztály

 

1

 

Büdöskút Barátai

5

2

 

Tenkes TE

 

2

 

Szent Imre Iskola DSK, Siklós

4

   

BMTSZ Öttorony Szakosztály

4

   

Kenderföldi Természetjárók

2

   

Összesen

20

11

4

Arany fokozatot értek el: Trinn Ágota (Mecseki Kóborlók), Blum András (DÖKE), Feketéné Móró Erzsébet (Komlói Hétdomb TE), Feik Tamás (Dráva TSE)

Plaszauer István

áááááááááááááá

Új(gazdag) "őrület"

A komlói Kenderföldi Természetjárók első új évi túráját január 5-én, szombaton a befagyott Csurgó megtekintésére szerveztük - kihasználva a Mecsekben manapság már ritka tartós téli hideget. Az iskolás gyerekekkel Kövestetőről indultunk; a táj vastagon hóval fedve, szemet gyönyörködtetően, és lépéseinket nehezítve. A Hármas-hegy gerincén "átbukva" leereszkedtünk a Zobákpusztáról induló erdészeti aszfaltútra, ami szintén havas volt, s az úton lévő hóréteget a járművek kerekei keményre sűrítették. Ezen az úton terveztük túránkat Pusztabányáig.
A Pap-rétet elhagyva az út kettős kanyarral kerülgeti a Csengő-hegyet. Lábunk alatt ropogott a hó, a gyerekek vidáman, hógolyózva szaladgáltak előre. Vadászok jöttek terepjárókkal, a platókon meglőtt vaddisznók feküdtek. Megcsodáltuk az élettelenül is szép állatokat. Már a második kanyart hagytuk el, és a kanyar utáni egyenes útszakaszon jártunk, amikor a téli erdő dermedt csendjét hatalmas hangerejű motorzúgás törte meg; az ijesztő hang hátulról közeledett felénk, félelmetes gyorsasággal. Hátranézve, a kanyarból kibukkanó két motoros szánt pillantottunk meg, melyek világító reflektorokkal, óriási sebességgel közeledtek. Az idő szinte a kiabálásra is rövid volt: "Félreugrani! Félreugrani!" Jobbra-balra ugrottunk a nagy hóba, s egy-két másodperc múlva őrületes sebességgel "vágtatott el" közöttünk a két motoros szán, a hátsó ráadásul jobbra-balra csúszkálva (gondolom, a kanyar bevételekor nem tudta egyből egyenesbe hozni a vezetője a járművet). Eltűntek az előttünk lévő jobbos kanyarban, s mi a döbbenettől nemhogy szólni nem tudtunk, levegőt is alig kaptunk... Ha még az útkanyarban tartunk, könnyen lehet, hogy nem mindenki fejezte volna be a túrát. De ugyanígy tragédiát okozhattak volna, ha a kanyarban egy szembejövő autóval találják szembe magukat. A szűk erdészeti utakon nem véletlenül szabják meg a 30 km/h sebességet autóknak is!
Pusztabánya felé haladva vártuk "vissza", szembe jövet is a szánokat, de amíg odaértünk, nem jöttek. Aztán lementünk a Hidasi-völgybe, és a Csurgónál - látva a megfagyott vízesést, a jégcsodát - lassan helyre billent a lelki egyensúlyunk.
Nem tudom, mennyibe kerül egy ilyen szán, csak gyanítom, hogy az ára erősen hétszámjegyű. Azt sem tudom, kik azok, akik a mi szubmediterrán vidékünkön ilyen szerkezetet vesznek maguknak, melyeket az északi tundrákon-tajgákon használnak, de tudjuk: vannak, akiknek semmi sem drága saját "hobbijuk" érdekében, esetleg még mások élete sem. E két szán gazdája is ezek közé tartozik.
Így hát ezúton hívom fel minden erdőt járó természetbarát társam (és egyúttal az erdészet és a természetvédelmi hatóságok) figyelmét: a természeti környezetet rongáló és az erdőt járó emberek testi épségét, sokszor életét veszélyeztető enduro motorosok, kvadosok köre immár a motoros szánon esztelenül száguldozókkal bővült!

Strasser Péter

tanár, túravezető

Tél a Mecsekben

December végén, január elején rég nem látott nagy mennyiségű hó esett a Mecsekben. A vastag hótakaró szép téli túrákra nyújtott lehetőséget. Felvételünk a Dömör-kapunál készült január 1-jén.

Ptacsek

                                                                                                          Strasser Péter felvétele

HÍREK

"Baranya Teljesítménytúrázója" túramozgalom: 2008-ra - immár ötödször - is meghirdeti a túramozgalmat a Baranya Megyei Teljesítménytúrázók Szövetsége. Az arany fokozathoz legalább 11, az ezüst fokozathoz legalább 9, a bronz fokozathoz legalább 7 teljesítménytúrát kell szintidőn belül teljesíteni a következő túrákból: Téli "Mecsek 30, 15"; "PITE 30, 20, 10"; "Tenkes 30, 15"; "PITE születésnapi túra"; "Mecsek 50, 30, 15"; "Mecseki Maraton 84, 64, 42, 21"; "Hegymenet 55, II. Béla 35, Várad 15"; Mecsek 600-as csúcsai 50, 35, 20"; "Mecsek 1800-23, 44, 24"; "Papi pipa 30"; "Mecseki Négy Évszak"; "Dombay-tó 42, 35, 30, 25". Részvételi díj 2008. május 31-ig történő nevezés esetén 1000 Ft/fő, ezutáni nevezés esetén 1400 Ft/fő. Nevezni lehet a fent említett rendezvényeken. A túrák teljesítését a szervezők utólagosan is elfogadják az igazoló lapok bemutatásával. További információ: Bota János, (30/993-8595.

"A Mecsek forrásai": 2008. február 1-jétől a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség új jelvényszerző túramozgalmat hirdet meg "A Mecsek forrásai" címmel. A túramozgalom során a résztvevőknek 60 forrást kell felkeresni. Bővebb információ és igazolófüzet a szövetségben kapható. A túramozgalomról részletesebben a márciusi számban írunk.

Húsvét-forrás: Előkerült a már föld alatt lévő Húsvét-forrás a Meleg-mál-tető közelében. A forrást Csokonay Sándor foglalta és véste homokkőbe nevét és az 1950-es évszámot. Favágók szerint Sanyi bácsi a megtalált forrást húsvét napján kezdte el kitisztítani, ezért lett a neve Húsvét-forrás. A forráshoz a P sáv jelzésről a PO jelzés ágazik le. Szürke-forrás: Kitisztítottuk és új gránit táblát építettünk be a Keleti-Mecsekben található bővizű Szürke-forráshoz. A felújítási munkákat Biki Endre Gábor és Farkas Tibor végezte. Egészség-forrás: Megújult a Jakab-hegy északi oldalában a Bodor-hegynél lévő forrás. A bővizű, felirattal ellátott forráshoz a P jelzésről a PO jelzés vezet.

Rendezvények

február 9, szombat: a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség közgyűlése. Helyszín: Baranyaház (Pécs, József Atila u. 10). Időpont: 8 óra.

február 9, szombat: "Magyar kikerics" túra. R.: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság. A túra a fokozottan védett Szársomlyón vezet, hossza kb. 4 km, időtartama 3 óra. Találkozás Nagyharsányban, a Szoborpark felső parkolójában 10 órakor. Részvételi díj: 300 Ft/fő. Információ: DDNPI, (72/518-221, 30/377-3388. Internet: www.ddnp.hu

február 10, vasárnap: "Tűzkerék-túra" Pécsváradról Óbányára. Útvonal: Pécsvárad - Lőtér - Büdös-kút - Réka-kunyhó - Somos-hegy - Kisújbánya - Óbánya - (Mecseknádasd). Óbányán a résztvevőket a Zölderdő vendéglőben teával, zsíros kenyérrel várják. A TŰZKERÉK sötétedéskor indul (17.30-18 óra között). Találkozás Pécsváradon, a Kossuth téren 11 órakor. Túravezető: dr. Novotny Iván. Információ: dr. Novotny Iván, ( (72) 466-326, (20) 336-2237.

február 16, szombat -"PITE 30, 20, 10" teljesítménytúrák. R.: Pécsi Ifjúsági Természetjáró Egyesület. Rajt: Abaliget, Általános Iskola, 7.00-8.00. Cél ugyanott. Nevezési díjak: 600 Ft/fő (30 km), 500 Ft/fő (20 km), 400 Ft/fő (10 km). Információ: Bota János,( (30) 993-8595. Internet: www.pi-te.hu

február 21, csütörtök: "Örökségünk" - délutáni diskurzus a komlói múzeumban. Gál György: A Matternhorn meghódítása 100 éve és ma. R.: Komlói Hétdomb TE. Időpont: 17 óra.

február 23, szombat: XXII. Dr. Pataki József Emléktúra Óbányára. R.: Tolna Megyei Természetbarát Szövetség. Szabadon választott útvonalon. Cél: Dr. Pataki József Turistaház az Óbányai-völgyben, ahol 13 órakor megemlékezés lesz a kopjafánál. A résztvevőknek a rendezők forró teát és lángost adnak; 5 fő feletti csoportok előzetesen jelezzék részvételüket a 30/973-0898-as Kövesdi Máriának.

március 4, kedd: Duna-Dráva Nemzeti Park Klub. Márkus András: Gyalogszerrel az Alpokban - diavetítéses élménybeszámoló. Helyszín: DDNPI Oktatási Központ, Pécs, Tettye tér 8. Időpont: 17 óra. Belépődíj nincs.

NYÍLT TÚRÁK

február 16, szombat: Ezeréves - Árpád-tető -Kőszegi-forrás - Hársas - Petőfi-akna (13 km). Találkozás a pécsi főpályaudvar előtt a 40-es autóbusz megállójában 8.45-kor. Túravezető: Kaszás Károlyné.

február 23, szombat: Éger-völgy - Farkas-forrás - Jakab-hegy - Zsongorkő - Páprágyi-völgy - Éger-völgy (12 km). Találkozás a pécsi uránvárosi autóbusz állomáson a 24-es busz megállójában 9.05-kor. Túravezető: Marton József.

március 1, szombat: Horvát Adolf Olivér emléktúra. Útvonal: Mandulás - Lapis - Büdös-kút - Vörös-hegy - Szentkút (12 km). Találkozás a pécsi főpályaudvar előtt a 34-es autóbusz megállójában 8.20-kor. Túravezető: Tóth Klára.

A Komlói Hétdomb Természetbarát Egyesület nyílt túrái

február 10, vasárnap: Barangolás Komló körül. Útvonal: Komló, buszpályaudvar - Kakastelep - Zobák-akna - Baglyas-hegy - Új-forrás - Kő-kút - Szöge-hegy - Szilvás (13 km). Indulás a komlói buszpályaudvarról 8 órakor. Túravezető: Tasnádi János

március 2, vasárnap: Körtvélyestől Kökönyösig. Útvonal: Körtvélyes - Vadásztanya - Cserma alja - Varga-hegy - Gyöngy-kút - Kökönyös (8 km). Indulás a komlói buszpályaudvarról a 8.10-es körtvélyesi busszal. Túravezető: Kuizs Sándor.

A PTTE Vámos Mihály Túraszakosztály nyílt túrája

február 24, vasárnap: Vörös-hegyi túra. Útvonal: Nagy-Deindol - Remete-rét - Rózsa-hegy - Vörös-hegy - Patacsi-mező - Éger-völgy (12 km). Találkozás a pécsi uránvárosi autóbusz végállomáson a 23-as busz megállójában 8.45-kor. Túravezető: Marton József.

Mecsek Híradó. A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség és a Pécs Városi Természetbarát Szövetség információs kiadványa. Szerkeszti: Strasser Péter. A közlésre szánt anyagokat minden hónap 20-áig kérjük a szövetséghez eljuttatni (7621 Pécs, Apáca u. 2/1). (72/525–376 (napközben); 72/525–377 (ügyeleti időben). Fax: 72/525–377. Ügyeleti idő: kedd 16-18 óra.
Internet:
www.baranyatermeszetbarat.hu; e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.