facebook_page_plugin

2007. október 152. szám

MECSEK HÍRADÓ

152. szám                    2007. október

Kitüntetések

2007. szeptember 22-én Dobogókőn, a Természetjárók Napja ünnepségén négy baranyai természetjáró vehetett át kitüntetést: a „Természetjárás fejlesztéséért bronz fokozatot” Pál Krisztina (Mediterrán Gyalogló Klub), a „Dr. Téry Ödön Emlékérmet” dr. Novotny Iván (Pécsi Túrakerékpáros és Környezetvédő Klub), a „Czárán Gyula Emlékérmet” Baranyai Rudolf (Mecseki Kóborlók) és Romvári Tibor (Dráva TSE). Valamennyiüknek gratulálunk, és további eredményes munkát kívánunk!

XI. Őszi kupa és IV. tájékozódási hétvége

Az elSant Bt, a PITE-BIOKOM, a Pécsi Vörös Meteor, a Pécsi Orvos Egészségügyi Sportkör és a Mecseki Kóborlók Szakosztály szeptember 22-23-án Orfű térségében rendezte meg az elSant Őszi Kupát.

A rendezvényen a kiírás szerinti kategóriák kerültek megrendezésre. Az időjárás kedves volt hozzánk. Mindkét nap gyönyörű napsütéses időnek örvendhettünk. A verseny a csapatbajnoki „futamokkal” kezdődött, majd délután tájékozódási futóverseny volt. A vasárnapot az egyéni bajnoki versenyekkel folytattuk és vele párhuzamosan a kirándulni vágyók vehettek részt egy rövid kis 20 km-es teljesítménytúrán.

Az erdő talaja és az utak a verseny időtartama alatt „kirándulásra” alkalmasak, jól járhatóak voltak. Sajnos a madarak zenéjét a favágó fűrészek „dallama” zavarta meg.

A verseny az előző évihez képest hasonló létszámú résztvevőt vonzott. 46 csapat, 20 sportegyesület/sportkör 123 fővel vett részt. A csapatok és egyéni résztvevők 17 helységből érkeztek. Az „A” kategóriában 7 csapat; az „A 36” kategóriában 5 csapat; az „A50” kategóriában 6 csapat; az „A60” kategóriában 4 csapat, a „B-R18" kategóriában 10 (3/7) csapat; a „C” kategóriában 5 csapat, az „Emelt szintű C-R14” kategóriában 4 (3/1) csapat, az „Ifjúsági C” kategóriában 3 csapat, a tájékozódási futóversenyen 8 fő, az egyéni versenyen 7 női és 21 férfi versenyző, és a teljesítménytúrán 9 fő indult. Voltak versenyzők, akik több versenyszámban is összemérték erejüket.

A versenypályák az előre meghirdetett rajtidőre álltak. A verseny időben történő kezdését nem akadályozta semmi. A verseny pályáival kapcsolatban minden esetben meghallgatta a rendezőség az észrevételeket és kritikákat. Vannak, amiket el tudunk fogadni, de olyanok is vannak, melyeket csak tudomásul veszünk. Legtöbb esetben inkább formai hibákat és a térkép méretarány választását jelezték, amit a rendezőség okulásként tudomásul vett.

A verseny a tervezettnek megfelelően zajlott le. Az értékelés időben megtörtént, az eredményhirdetést az előre tervezett időpontokban kis csúszással kategóriánként megtartottuk. A verseny a hibák ellenére jó hangulatban zajlott. Bízva, hogy továbbra is módunk lesz rá, a versenyt jövőre is megrendezzük a majdani résztvevők örömére, jövő szeptemberben valahol a Mecsekben.

Azon versenyzőknek, akik valamilyen oknál fogva nem tudtak részt venni az eredményhirdetésen és akkor megállapított díjazott helyezést értek el, a díjakat személyesen (Kadarka futamon Benczes Gábort megkeresve), illetve a Baranya Megyei Természetbarát Szövetségben (Pécs, Apáca u 2/1. sz. alatt), keddi napokon 17-18 óra között átvehetik, előzetes egyeztetés szerint.

A helyszíni visszajelzések alapján a többség megelégedésére sikerült lebonyolítani a versenyt, ami a rendezésben résztvevők lelkiismeretes munkájának köszönhető. Akik ezt megtették: Achátz László, Áment Tamás, Bárdos Tibor, Bárkányi Angéla, Benczes Dani, Benczes Gáborné, Bota János (aki a nászútjáról hazaérkezve, a repülőtérről egyenesen hozzánk jött), Cigány Gábor, Geisz Ferenc, Jónás Rudi, Juhász Gergő, Kiss Gábor, Kovács Pisti, Lajtai Sándor, Lajtai Sándorné, Mazács Ádám, Márton Zoltán, Palkó Zsófi, Pálfi Zsuzsi és leányai, Sipos Imréné, Tihanyi László.

Akiknek tetszett és jól érezték magukat, azokkal együtt örülünk, akiknek bosszúságot okoztunk, azoktól továbbra is elnézést kérünk.

Az elért eredményekhez gratulálunk, és mindenkinek köszönjük, hogy eljött. További jó túrázásokat kívánva a jövő évi viszontlátásra!

A rendezőség nevében:

Benczes Gábor

Tájékozódási túraverseny eredmények

„A” kategória: 1. Eltájolók, Hírös Hátizsák, Kecskemét (Döme Géza–Kerekes Viktor);
2. Erőterv,
Budapest (Mórocz Imre–Volf István); 3. Sztereo, Szegedi VM (Dörnyei Ágnes–Topán László)

„A36” kategória: 1. Rezét III., DÉMÁSZ, Baja (Franczva László–Czikk József–Rajcsit Ildikó); 2. Demeter, Paks (Jakab Albert–Jakab Éva–Gelányi Zoltán–Bányai László);
3. Sörös Tisza,
Tiszaújvárosi TE (Farkas János–Bartók Adrienn)

„A 50” kategória: 1. Katica Tanya ZP, Zöldpont, Kaposvár (Dr. Pavlovics György–Jónás Péter); 2. Katica Tanya ZP.hu, Zöldpont, Kaposvár (Tóth Iván–Radó János);
3. DEMETER Turisták,
Paks (Kókai Péter–Mihályi Zsolt–Török Erzsébet–Adorján József)

„A 60” kategória: 1. Fődolomit, Bauxitkutató TE, Balatonalmádi (Baross Gábor–K. Gellai Mária); 2. Jura, Bauxitkutató TE, Balatonalmádi (Knauer József–Pál Miklósné); 3. MVM2, MVM SE, Budapest (Fornay Péter–Kozma Imre)

„B” kategória: 1. Twister, DÉMÁSZ, Baja (Csihi Tímea–Horváth Petra); 2. Zöldfülű Katolikusok, Zöldpont, Kaposvár (Varga László–Bús Dániel); 3. Energiától Duzzadók, Erőmű, Pécs (Hábel László–Tarr Ildikó–Baracsi Ágnes–Maros Gábor–Hotz János–Hotz Ágnes)

„Emelt C” kategória: 1. Vészbejárat, KTTE, Kaposvár (Horváth Dániel–Nyúl Eszter–Szabó Zsanett); 2. Rémszarvasok, Kiscsávolyi SZSE (Borúzs Dóra–Szép Boglárka); 3. Torkos Borz, Kiscsávolyi SZSE (Szépné Éva–Farkas Judit–Szittyai Melinda)

„C” kategória: 1. Kvartett, KTTE, Kaposvár (Szabó Zsolt–Bogdán Patrik–Szőcs Soma); 2. Kutatók, PITE, Pécs (Horváth Róbert–Bögyös István); 3. Csiga-Bigák, Bajai Természetjárók (Kiss Erzsébet–Horváth Attila)

„Ifjúsági C” kategória: 1. Repesztő Hangyák, KTTE, Kaposvár (Szőcs Álmos–Gulyás Gréta–Meiszterics Szilvia–Szabó Bence); 2. Datolya, Kenderföldi Természetjárók, Komló (Horváth Ádám–Jusztin Levente–Schneider András–Pusztai Alex); 3. Arany Csapat, Kenderföldi Természetjárók, Komló (Kiss Zsófia–Juhász Szimonetta–Cséplő Evelin)

„2x50 km Baranyában” kerékpáros teljesítménytúra

A DÖKE Túrakerékpáros szakosztály 2 x 50 km-es teljesítménytúrája idén már ötödször került megrendezésre. A program talán annyiban változott az eddigiekhez képest, hogy a két táv útvonala nem ugyanaz volt. Eddig a 100 km-es távon résztvevőknek kétszer kellett végigtekerniük az 50 km-esen. Idén a nagyobb kör útvonala Komló – Magyarszék – Magyarhertelend – Abaliget – Pécs – Hetvehely – Bodolyabér– Magyarszék – Komló volt, a rövidebb pedig hasonló, csak Abaligetről Kishajmáson át vezetett Bodolyabérre. Blum András tervezte ezt az útvonalat, aki egyébként bőven kivette részét a szervezésből. Szerencsére itt volt megint kis segítőcsapatunk is, ők az ellenőrző pontokon várják a résztvevőket szinte minden évben. Az időjárás is kedvezett és a melegben bőven elláttuk itallal, kis elemózsiával is a bringásokat. Összesen 46 résztvevője volt a teljesítménytúrának, és szép számmal voltak közöttük, akik messziről érkeztek (Csongrád, Budapest, Mátészalka). És természetesen ismerős arcok is, Pécsről és itthonról. Úgy tudom, az ellenőrző pontokon is, de tanúsíthatom, a célban jó volt a hangulat, mindenki elégedett volt, bár kicsit fáradtan és kipirosodott arccal érkeztek meg. Népszerű volt a jutalom fényvisszaverős karpánt, ami úgy gondolom, hasznos ajándék is. Személy szerint örültem, hogy ott lehettem és szervezhettem én is. Jövőre ugyanekkor ugyanitt…

Sásdi Viktória

A Székelyföldön jártunk

A Komlói Hétdomb TE csapata családtagokkal és három pécsi turistával kiegészülve (49 fő), szeptember 10-től 16-ig a Székelyföldön járt.

Kényelmes autóbusz szállított minket a Bucsin-tetőre, ahol meleg szoba és vacsora várta az érkezőket. (A további napokban teljes ellátást kaptunk.) A Bucsin-tető a Gyergyói-medence nyugati határában van, 1287 m magasságban. Innen indultunk naponta csillagtúrára, hogy felkeressük a legfontosabb látnivalókat, és gyalogtúrákat tehessünk.

Az első nap programja még az odaút során Kolozsvár és Marosvásárhely nevezetességeinek megtekintése és a Tordai-hasadék végigjárása volt. Nagy szerencsénkre az eső csak akkor eredt el, amikor a túráról a buszba visszaértünk, így balesetmentesen gyönyörködhettünk a természeti csodákban.

Második nap Gyergyószárhegyen a Lázár-kastélyban az idegenvezető ismertetője után szabadon kószálhattunk a vár területén és kiállításain. Az eső a Gyilkos-tónál eredt el, és a Békás-szoros fenséges sziklái közt zuhogó esőben gyalogolt végig a csapat. Gyergyószentmiklóson a főtér nevezetességei mellett az örmény templom nyújtott külön élményt.

A harmadik napon a csíkszeredai Mikó-vár és a Csíki Székely Múzeum kiállításainak megtekintésével indult a program. A néprajzi kiállítás a hagyományos népi mesterségeket mutatta be a Csíkban, a famunkálatokat, a fazekasságot, a kovácsmesterséget és a népi textilipart. Mindezt végignézve fogalmat alkothattunk a székely népi életmódról és népművészetről. A csíksomlyói ferences nyomda és könyvkötő műhely kiállítása Erdély-szerte egyedülálló, a Kájoni János által alapított nyomda három évszázados tevékenységét szemlélteti. Közel 125 nyomtatvány és kötés, valamint a nyomda fennmaradt felszerelése tekinthető meg. A megmentett szakrális kincsek kiállításán a csíksomlyói ferences hagyatékot lehetett megcsodálni. A csíksomlyói Kálvária-hegyen egy székely népdal eléneklésével adóztunk a szent helynek. Sajnos, a kegytemplomba nagytakarítás miatt nem lehetett bemenni, csak bekukucskálni, így képeslapok vásárlásával pótoltuk a látnivalót. Madéfalván énekszóval tisztelegtünk a vértanúk emlékhelyén.

A parajdi sóbányában tett látogatás is nagy élmény volt, itt Váradi Péter Pál „A Székelyföld” ezer pillanata című, igen gazdag kiállítását nézhettük meg. Szovátán a Medve-tavat sétáltuk körbe, míg Korondon lehetőségünk volt a pénzünk elköltésére.

A hazautazás előtti napon gyalogtúrákon vettünk részt. A többség a Bogdán-sziklákhoz vezető kényelmes sétát választotta a fenyvesben, áfonyaszedéssel, gombászással. (A gombából utóbb finom pörkölt készült.) A nyolc legelszántabb turista az 1777 m-es Mező-havas csúcsát hódította meg egy 20 km-es túrán, ahol egy szép, nemzetiszínű kompozíciót helyeztekel.Tartottunkmégamegérkezéskor„ismerkedési”, és az utolsó nap búcsúestet is.

A hazafelé tartó 1100 km-es úton is volt még látnivaló, a Sebes-Körös forrását, Bánffyhunyad csodálatos 13. sz.-i román templomát nézhettük meg, amely Kalotaszeg írásos és vagdalt mintáival készített kézimunkákkal van díszítve. Kusztor István tiszteletes értékes előadását hallgathattuk meg a templomról. Végül Csucsán az Ady-emlékszobát, a Boncza-kastélyt, a román ortodox fatemplomot és a Goga-emlékművet néztük meg.

Fáradtan, de élményekkel telve érkeztünk meg Komlóra. A befizetett 25000 Ft-ból annyi maradt, hogy a résztvevők a legszebb felvételeket CD-n és fényképeken is megkapják. Szép volt!

Feketéné Móró Erzsébet

A Laci-forrás felújítása

A Szuadó-gerinc lábánál megállunk az UAZ terepjáróval, és átváltjuk a kerekeknél a terepjáró reteszeket. A kocsi tele van a Laci-forrás felújításához szükséges anyagokkal és a barlangász tábor napi „hadtápos” ellátmányával. Néhány percet várunk Tarnai Tamásra, aki Pestről érkezik vissza a táborba.

A faleveleken megcsillannak a vízcseppek, amint a napsugarak elérik őket. A gyöngyöző pókhálóban keresztes pók szorgoskodik, javítja az esőben megsérült hálóját.

Sportos lendülettel bekanyarodik Tamás mellénk, és leparkol az erdészeti út szélére. Gyors átpakolás a kocsiból, és indulunk is felfelé a köves emelkedőn. A kerekek kaparják a vizes talajt, de egyenletesen haladunk egyre feljebb a gerinc teteje felé. Az egyenetlen terepen kapaszkodnunk kell, és a törékeny szállítmányra is vigyázunk.  Magas vadles ágaskodik az út szélén és figyeli a zöld terepjáró csúszkálását a dózerolt úton. Néhány kisebb emelkedő, és a szép szálerdőben elérjük a völgybe vezető utat, amin talán biztonsággal lejuthatnánk, de a terepjáró lentről ma nem tudna feljönni. Így a kocsiban hagyjuk a cementet és sódert, majd a többi cuccot felmarkoljuk és elindulunk a völgyben lévő depó felé.

A táborban nagy a nyüzsgés, mindenki végzi a dolgát. A fák koronáiból hegymászó kötelek lógnak, a padokon többen reggeliznek a tarka sátrak előtt. A felújított fa táborépület, most eszközökkel, anyagokkal és szállásvendégekkel van megtöltve. A reggeli műszak már beöltözött a védőruhákba és a többi védőfelszerelésbe, és indulnak a Gilisztás víznyelő barlang felé, hogy folytassák a feltárást.

Tamás önként jelentkezőket kér a barlangászoktól, akik közül egy nekem segít majd a régi forrás falazatának bontásában. Többen jelentkeznek, de én Lacit választom. Ő már segített nekem néhány éve a Bagoly-forrás felújításánál. Pécsről kicsit később jön még három barátom segíteni a munkálatokban. A turistaúton indulunk felfelé, és egy perc múlva elmegyünk a Szuadó-forrás mellet, majd tovább a kis völgy oldalában a régi forrásjelzések mentén. A Laci-forrás fala messziről látszik, és még így félig ledőlve is szép építmény. A tavat a forrás előtt megmenteni már nem lehet, mert teljesen feltöltődött hordalékkal. Lepakoljuk a szerszámokat és készítek felvételeket a forrásról és környezetéről.

Nekiállok a jobboldali falazat teljes lebontásának, Laci a régi falazat köveit kezdi visszahordani a környékről. Az első kövek könnyedén elválnak egymástól, mert a csapadék kimosta közülük a kötőanyagot, a földet. A falban lejjebb egyre több lapos és hosszúkás kő van beépítve, melyeknek az volt a szerepük, hogy a kőfalat a kiásott partoldalhoz kössék.

Hangokat hallok, és a völgy fele pillantva felfedezem közeledő barátaimat: Barnabást, Pistát és kis Barnabást. Libasorban jönnek egyre közelebb a keskeny turistaúton. Bemutatom nekik Lacit, barlangász segítőnket, majd egy kis szekszárdi vörösborral kínálom a friss munkaerőt. Elmondom, hogyan szeretném újjáépíteni a ledőlt falat, és miképpen erősítem meg a bal oldalt. Barátaim bekapnak néhány falatot és a jobb emésztés végett egy gyűszűnyi kisüstit, és már kezdik is a munkát. Nagy a nyüzsgés a forrás környékén, mindenki kövekkel mászkál, és növekszik a kőrakás a tűzrakó mellett. Két nagyobb követ hárman görgetnek a forrás előterébe, ami majd jó lesz alapkőnek.

A bontással elértem a „padló” szintet és most a partoldalt kell megszabadítanom a meglazult részektől. Pistát megkérem, hogy a Kis Laci-forrásnál – tőlünk tíz méterre – képezzen ki egy kis medencét, ahonnan vizet tudunk hozni a munkánk folytatásához. A Laci-forrás vizét a barlangászok a táborba vezették tűzoltó tömlővel, és ezt nem akarjuk megbontani. Fáradt derekainkat kicsit pihentetjük és csodáljuk a szép és csendes környéket. A frissen ásott föld illata megtölti a teret. Folyamatosan mentjük ki a forrás csorgó medencéjéből a nedvességre áhítozó skarabeuszokat. A madarak elbújtak a hűs bokrokba, fák koronái közé az egyre erősödő napsugarak elől. A régi tóban kidőlt korhadt fák hevernek az iszapban, úgy, ahogy aláhullottak a magasból.

Elkezdjük beépíteni a nagyobb köveket a megfelelő helyekre, és mögéjük kisebb köveket dobálunk támasztéknak. A következő sorban hosszan hátranyúló köveket rakunk, ezzel kötjük a partoldalhoz a falat úgy, mint ezt elődeink tették. A réseket kiásott földdel töltjük ki minden sor után, és bő vízzel meglocsoljuk. Erre azért van szükség, hogy a falazat és a partoldal minél egységesebben összeálljon. Sok kő fogy a falazásnál, ezért a csapat messzebbről kell, hogy ideszállítson nagyobb darabokat. Mindenkiről folyik a verejték, fárad a test, de a lelkesedés töretlen. Még egy sor és elérem a tervezett magasságot. Adogatják, válogatják a megfelelő köveket a falazáshoz. Az új faldarab jól illeszkedik a régihez, szépen összesimulnak a sarokban, mintha mindig így álltak volna.

Rohan az idő, késő délután van, a nap csak a magas fák koronáit világítja meg sugaraival. Összepakoljuk, letisztítjuk a szerszámokat és elrejtjük őket a fák sűrűjében. Elbúcsúzunk egymástól, mert minden csoport más útvonalon indul hazafelé.

Másnap korán reggel érkezünk a barlangász táborba Ágival. Tarnai Tamás, a tábor vezetője elmondja, hogy az összes anyagot „feldepózták” a forrás előterébe, harminc kilós adagokra bontva. A tűzoltótömlő mellett vitték fel terheiket a barlangászok, fiuk és lányok egyaránt. Volt, aki többet is fordult a meredek, csúszós völgyoldalban. Megköszönjük a barlangászok segítségét, mert az ő munkájuk nélkül nem tudnánk folytatni a mai falazási munkát. Ágival a megszokott úton haladva hamar elérjük a forrást és lepakolunk. Mindenütt a forrás környezetében cement, homok és sóder ládákban és zsákokban.

Ági a kis vízelvezető árok kikövezésének áll neki, én pedig cementes anyagot keverek a falazat fugáinak kitöltéséhez. Így szárazon rakva is jól mutat, de az időállóságát nagyban megnöveli a fugázás kötőanyaggal. A saroknál kezdem lentről, és sorban haladok felfelé. Ági mozaikszerűen illeszti egymásnak a lapos köveket, és jól mutat föntről nézve a kis csatorna. Ha befejezi a munkát, akkor cementes anyaggal rögzítem a köveket egymáshoz és az oldalkövekhez. A csuklóm és a derekam egyre jobban fáj a sok keveréstől, ezért pihenésképpen a forrás feletti rész tereprendezését kezdem el. A falazat mögötti részeken körben egy vízelvezető csatornát csákányozok ki a csontkemény földben. Porzik az erdei föld a több hónapos csapadékhiány miatt. A földes mederben kapával húzom le a földet a völgy felé. Erre a kis mederre azért van szükség, hogy a csapadékvíz által hordott anyagokat ne engedje a forrás előterébe. A forrás foglalását Csokonay Sanyi bácsi éppen hatvan éve olyan jól megépítette, hogy semmi karbantartást nem igényel. Most ismét váltok és a bal oldali fal laza köveit ékelem ki, vagy ha szükséges, cserélem megfelelő kövekre. Ez a fal viszonylag jó állapotban megmaradt, lebontására nem volt szükség. Ági köveket adogat, és a legfelső sort bekötöm a partoldalba. Kövek, föld, víz és minden ismétlődik. Az elkészült sort kifugázom és nézem a két oldalt együtt távolabbról. Szeretném meghagyni a régi falazatot eredeti megerősített állapotában száraz kötéssel, de nagyon elüt a két oldal egymástól.

Az idő ismét gyorsan elszaladt, elpakoljuk a szerszámokat és az anyagokat. Készítek felvételeket a forrás jelenlegi állapotáról, majd az üres ládákkal, vödrökkel és zsákokkal elindulunk a barlangászok tábora felé.

Rövid volt az éjszaka és minden porcikám érzi még az elmúlt napok munkáját. A köves Szuadó-gerincre kapaszkodik fel kis városi autóm kerülgetve a mély vízmosásokat. A párától nedves földúton haladok egyre feljebb a szálerdőben. A völgybe fordul a kocsi eleje, és óvatosan motorfékkel ereszkedek lefelé a veszélyes, ám nagyon szép útszakaszon. A terepjáró által letaposott úton hamar elérem a tábort, és mellette leparkolok. Mindenki teszi a dolgát, pakolnak a terepjáróra, készül a váltás a barlang feltárásához. Nagy a lelkesedés a táborban, szép eredményeket értek el a napokban a feltárásnál. Még éjszaka is dolgoztak, hogy előbbre jussanak a mészkőfalak között. Csak egy gyors üdvözlés és már indulnak bakancsaim a kitaposott ösvényen a forrás felé.

Minden úgy van, ahogy tegnap hagytam. A tűzoltótömlőben csobog a víz és szalad a barlangászok ideiglenes zuhanyzója felé. A skarabeusz bogarakat kimentem a vízből és lehordom a szerszámokat rejtekükből. Ma csak egyedül vagyok a bal oldali fal fugázásához. Megkeverem az első adagot és a sarokból kifelé egyre feljebb haladva, végzem a rések kitöltését cementes folyami homokkal. Ahogy a teteje felé haladok, egyre jobban beigazolódik döntésem, hogy minden oldalt egységesen fugázni kell. Jól néz ki a falazat, egységet alkot a három oldal színben és stílusban. A maradék kövekkel megerősítem a legfölső sorokat körben, és erős cementes anyaggal rögzítem őket egymáshoz.

Nekiállok a környéken a lehullott ágak összeszedésének, és kitisztítom a tűzrakót.

Elmosom a szerszámaimat, összepakolom a zsákokat és vödröket, majd lejjebb viszem őket, hogy lefotózzam a forrást és környékét. A vakú nagyokat villan a napsütésben, és a gépen látom az elkészült munkánkat megörökítve. A napsugarak itt lent a völgyben is felmelegítik a levegőt, párolog izzadt testemen a póló. Ráérősen bandukolok a depó fele a szerszámokkal és egyéb göngyölegekkel csörömpölve. Bepakolok a kocsiba és rögzítem a dolgokat, mert kifele a völgyből minden felborulna. Tamás a barlangban van, ezért megkérem a lányokat, hogy naponta kétszer öntözzék meg a forrás falazatát, nehogy kiégjen a beton.

Elindulok felfelé és megfelelő gázadásokkal a kanyargós és meredek úton, szerencsésen felérek a tetőre. Jó érzéssel hagyom el a völgyet, mert derék emberek összefogásával ismét egy szép forrás újult meg a Mecseken.

A forrás megépítését a Mecsek Egyesület és a szegedi barlangászok támogatták. A forrás építői: Baumann József, Baumann Józsefné, Kriston Barnabás, ifj. Kriston Barnabás, Plantek István és az SZKBE barlangászai.

 Baumann József

Megkésett emlékezés

IN MEMORIAM…

Schwillinger Ferenc
(1922–2006)

2007 augusztusában a pécsi Szivárvány Gyermekház „Túrázók hete” programjának túráit vezettem. Utolsó túránkon 10-én, pénteken a Jakab-hegyen jártunk a gyerekekkel, ahol egy totót töltöttek ki a hét során látottakról-hallottakról. Épp a totót javítottuk segítőmmel, amikor eleredt az eső. Gyorsan „bemenekültünk” az esőházba, ahol egy fényes réztáblára lettem figyelmes, melyet a kőfalnak támasztottak. Odamentem megnézni, és nagyot dobbant a szívem, mikor megláttam a tábla feliratát:

Schwillinger Ferenc
túravezető
1922. nov.2. – 2006. jan. 28.
OMNIA MUTANTUR,
NIHIL INTERIT

A tábla hátoldalán látszott, hogy azt ragasztással rögzítették valamilyen érdes felületre, ahonnan vagy leesett, vagy leszedték (az előbbi valószínűbb), majd valaki bevitte az esőházba és a kőfalnak támasztotta.

Kétség nem fért hozzá: a tábla Schwillinger Ferencről, régi túratársunkról szól. A baranyai természetjárók jól ismerték Ferit: társával, Keczeli Vilmosnéval (Amállal) a PTTE Nyugdíjas Szakosztályának tagjaként rengeteget túráztak. Végigjárták az Országos Kék Túrát, az Eisenach-Budapest nemzetközi túrát, vízitúráztak, sátraztak itthon és külföldön. A Mecsekben sok-sok nyílt túrát vezettek, és hosszú évekig festették a Nyugati- és Közép-Mecsek turistaútjainak jelzéseit. Aztán – lehet már vagy 10 éve is – elköltöztek Pécsről, azóta Feriről nem tudtunk semmit.

Lengyel Zoltánné, Margitka – aki annak idején sokat túrázott Ferivel együtt – volt segítségemre a tábla történetének „megfejtésében”. Megtudta, hogy Feri 2006-ban – a táblán jelzett időpontban – elhunyt, s hamvait szétszórták a Mecsekben. A táblát családja helyezte el valahol a Babás-szerköveknél. Hogy onnan hogy került a Jakab-hegyi esőházba, nem derült ki. Különös szerencse: a sors úgy hozta, hogy én találtam rá, s nem valaki idegen (esetleg fémgyűjtő).

Schwillinger Feri, régi barátunk! E különös történet tette lehetővé, hogy utólag emlékezzünk Rólad itt, a Mecsek Híradóban. Megőrizzük emléked, s a neked emléket állító réztáblát elhelyezzük a Büdös-kútnál lévő panteonban.

Strasser Péter

HÍREK

Aranyjelvényes túravezetők: Lakatosné Novotny Sarolta (Mecseki Kóborlók) és dr. Novotny Iván (Pécsi Túrakerékpáros és Környezetvédő Klub) részére a Magyar Természetbarát Szövetség elnöksége „Aranyjelvényes Túravezető” címet adományozott. Gratulálunk!

„Fekete István nyomában” címmel természetismereti és életrajzi természetjáró versenyt rendez a Mecseki Erdészeti Zrt. 2007. október 4-én, Nagymátében. A versenyre 7-8. osztályos tanulókat várnak. Bővebb információ a www.mecsekerdo.hu internetes honlapon található.

Kilátó avatás a Cigány-hegyen: a Mecseki Erdészeti Zrt. felújította a Kisújbánya fölötti Cigány-hegyen álló kilátót. Az 1980-ban, Buzás Endre tervei alapján épült kilátó a felújítás során 4,8 m-rel lett magasabb, tetejéről szép körpanoráma nyílik. A kilátó avatására 2007. október 6-án, szombaton 11 órakor kerül sor, melyre minden természetbarátot szeretettel várnak a rendezők. Az avatásra szervezett túrák is indulnak: 8.30-kor a magyaregregyi strandtól, 9 órakor pedig Pusztabányáról (utazás egyénileg).

Emléktábla avatás: Horvát Adolf Olivér botanikus, ciszterci rendi szerzetes tanár, a Mecsek növényvilágának neves kutatója emlékére elhelyezett tábla avatására kerül sor 2007. október 10-én, szerdán délután 16 órakor a Vörös-hegy oldalában. Az avató ünnepségre 15.10-kor a Remete-rétről az autóbusz megállótól túravezető kalauzolja fel az érdeklődőket. A tábla a Vörös-hegyen, a kék sáv és zöld háromszög jelzésű turistautak találkozásától déli irányba kb. 200 m-re, a zöld háromszög jelzésű út mellett található. Gyalogosan a szentkúti buszfordulótól (24-es busz) is megközelíthető. A táblaavatásra minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezők.

Turistajelzés felújítások, útvonal és jelzés változások: a Keleti-Mecsekben a Sín-gödör – Hidasi-forrás közötti P● jelzés a teljes szakaszon felújításra került. A Sín-gödör völgyben jelenleg nincsenek komolyabb akadályok, a völgy viszonylag jól járható. A Magyarhertelend – Vágotpuszta – Kecskehát – Bikfa-forrás (P sáv) közötti P+ jelzésű útvonal (a Magyarhertelend–Vágotpuszta közötti rossz terepviszonyok miatt) megszűnt! Helyette a Bikfa-forrást és a Koponya-kutat egy Z● jelzésű út köti össze, mely a Kecskeháton és Vágotpusztán át a régi P+ nyomvonalán halad; Vágotpusztán a Mecseki Zöld Túra útvonaláról ágazik le a két forrás irányába. A jelzések felfestését Biki Endre Gábor végezte. Felújításra került a K▲ jelzés is a Hetvehely–Nyáras-völgy–volt Petőc akna (K sáv csatlakozás) útszakaszon, valamint a Zselicben a S sáv jelzés az Ibafa–Almáskeresztúr–Gyűr-hegy–Zsibóti szőlőhegy–Szilvási csárda útvonalon. A jelzéseket Strasser Péter újította fel.

Túravezetők Klubja: november 6-án, kedden 17 órakor dr. Novotny Iván tart vetítéssel egybekötött előadást az El Camino-ról.

2008. évi rendezvénynaptár: kérjük a természetjáró események szervezőit, hogy a jövő évi rendezvények időpontjait jelezzék október folyamán a szövetségben, Strasser Péternek.

MME klubnap: október 9-én, kedden 18 órakor Parragh Tibor biológus, barlangász tart előadást „Élet a barlangokban” címmel. Helyszín: Civil Közösségek Háza, Pécs, Szent István tér 17.

Duna-Dráva Nemzeti Park Klub: október 2-án 17 órakor Laczik Dénes: Terepmunka az alaszkai tundrákon; november 6-án 17 órakor Komlós Attila: Túrák a Pireneusokban című előadásait hallgathatják az érdeklődők a Tettye Oktatási Központban (Pécs, Tettye tér 9.). A belépés ingyenes.

„X. Katica Tanya Zöldpont Tájékozódási Túraverseny”: 2007. október 6-án rendezi a versenyt a kaposvári Zöldpont Életmód Klub. Helyszín (rajt és cél): Tókaji Parkerdő, horgásztanya. Rajt 8.25–10.00. További információk: Fodor Péter ( 82/321-874, 20/419-6764.

Kedvezményes szálláslehetőség: természetjáró szakosztályok számára a 2008-as nyári szezonban kedvezményes szállástarifákat hirdet meg a Car-Tour Utazási iroda az ausztriai Lachtalban, melynek feltárása a magyar turisták számára 2007 májusában kezdődött meg (Hegyisport és Turista Magazin, III. évf. 8. szám, 2007. augusztus.). A cég Lachtalban 650 férőhelyen saját tulajdonú szálláshelyekkel rendelkezik. A magyarországi turisztikai szakosztályok számára 2008. május 1. és június 19. között, illetve szeptember 7. és október 5. között 3700 Ft-ért, valamint 2008. június 17. és szeptember 7. között 4700 Ft-ért biztosít bevezető áron szállást félpanziós ellátással. Néhány túralehetőség: Lachtalhaus Klosterneuburger Hütte (3 km, 300 m szint); Tanzstatt-Hoher Zinken (4 km, 350 m szint), Hoher Zinken.Schießek (2,5 km), Schießek-Roßalpe (6 km), Roßalpe Lachtalhaus (4,5 km), Gellsee túra (1 km, 30 perc, családi túra), a nagy Lachtal-kör (15,5 km, 2222 m, 4,5 óra, hegyi túra), Hoher Zinken (15 km, 2222 m, 2 óra, hegyi túra), Kunyhókörút (4,5 km, 2 óra, tématúra). Bővebb információ a www.lachtalhotels.at oldalon található, valamint a cég irodájában (7621 Pécs, Jókai u. 4.). ( 72/233-914, fax: 72/224-261, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Internet: www.car-tour.utazas.hu

 

Rendezvények

Október 6, szombat: „Szent Imre 1000, Szent Imre 20, 10” teljesítménytúrák (Villányi-hegység). R.: Szent Imre Iskolai Sportkör, Siklós. Távok: 35, 21, ill. 11 km. Rajt: Máriagyűd, templom, 7.00-9.00 (Szent Imre 1000); 7.30-9.00 (Szent Imre 20, 10). Cél ugyanott. Nevezési díjak: 500, 500, ill. 400 Ft/fő. TTT, MTSZ, MSTSZ tagsági igazolvánnyal, ill. Magyar Turista Kártyával 50 Ft kedvezmény. Információ: Pálinkás István, ( 20/447-2141.

Október 13, szombat: „A Zselic csücskében” – természetjáró akadályverseny általános iskolásoknak. R.: Mindszentgodisai Általános Iskola DSK. Rajt: Kisbeszterce, 9.00-10.00. Cél: Bakóca. Információ: Schóber József, (72/478-093.

Október 23, kedd: „Éger-völgy 40, 20, 10” teljesítménytúrák. R.: Magyar Vándorok Teljesítménytúrázó Egyesülete. Rajt: Pécs, Éger-völgy, Teca Mama Kisvendéglője, 6.00-8.00 (40 km), 8.00-10.00 (20 km), 8.00-12.00 (10 km). Cél ugyanott. Nevezési díjak: 700, ill. 600 Ft (Magyar Turista Kártyával 100 Ft kedvezmény). Információ: Jávor Zoltán, ( 1/292-2074, 30/241-8522. E-mail: javor.zoltáEz az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

November 10, szombat: Pécs Városismereti Verseny. R.: Pécs Városi Természetbarát Szövetség. Rajt: Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma, Pécs, Széchenyi tér, 8.00-9.15. Cél ugyanott. A verseny témája:Pécs belvárosának keleti része, a Széchenyi tér – Hunyadi út – Kálvária u. – Ágota u. – Alsó Havi u. – Lánc u. – 48-as tér – Rákóczi út – Irgalmasok u. által határolt terület (épületek, köztéri szobrok, utcák névadói stb.). Kategóriák: általános iskolás, középiskolás, családi–felnőtt. Előzetes nevezés október 31-ig írásban (Pécs Városi Természetbarát Szövetség, 7624 Pécs, Ifjúság u. 5/b, IV. em. 14), vagy e-mailben: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. Információ: Strasser Péter, ( 20/522-2953.

NYÍLT TÚRÁK

Október 6, szombat: Misina Állatvédő Egyesület – Vasas – Koszonya-tető – Mánfa (13 km). Találkozás a Budai Állomás autóbusz végállomáson, a 15-ös busz megállójában 9.00-kor. Túravezető: Pál Krisztina.

Október 13, szombat: Kistótfalu – Pogány (14 km). Találkozás a pécsi főpályaudvar csarnokában 6.40-kor. Túravezető: Csiszár Gyula.

Október 21, vasárnap: Villány – Szőlőhegy – Ördög-árok – Vylyan szőlészet – Vokány vasútállomás (16 km). Találkozás a villányi vasútállomáson 8 órakor (Pécsről 7.00-kor indul vonat). Túravezető: Andrasek Csaba.

Október 23, kedd: „Takács Gyula” emléktúra. Útvonal: Hősök tere – Tripammer-fa – Rábay-fa – Kánya-forrás – Hősök tere (16 km). Találkozás a pécsi főpályaudvar előtt a 31-es autóbusz megállójában 8 órakor. Túravezető: Becze László.

A Komlói Hétdomb Természetbarát Egyesület nyílt túrái,
komlói indulással

Október 7, vasárnap: Sikonda – Malomi-erdő – Vágotpuszta – Büdös-kúti kulcsosház – Vágotpuszta – Kecskehát – Sikonda (17 km). Rövid túra: Büdös kúttól Remete-rétig, onnan busszal Pécsre, majd Komlóra (10 km). Indulás a 6.50-es sikondai busszal. Túravezető: Őri Zsuzsanna.

Október 14, vasárnap: Hosszúhetény – Zengő – Püspökszentlászló – Pusztabánya – Hidasi-völgy – Zobákpuszta (14 km). Indulás a 8 órai hosszúhetényi busszal. Túravezető: Horváth Attila.

Október 28, vasárnap: „Eperjesi Ernő” emléktúra. Útvonal: Árpádtető – Fehér-kúti kukcsosház – Lapis – Tubes – Zsidó-völgy – Sikonda (17 km). Indulás a 7.30 órai pécsi busszal. Túravezető: Horváth Attila.

 

Mecsek Híradó. A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség és a Pécs Városi Természetbarát Szövetség információs kiadványa. Szerkeszti: Strasser Péter. A közlésre szánt anyagokat minden hónap 20-áig kérjük a szövetséghez eljuttatni (7621 Pécs, Apáca u. 2/1). (72/525–376 (napközben); 72/525–377 (ügyeleti időben). Fax: 72/525–377. Ügyeleti idő: kedd 16–18 óra.
Internet:
www.baranyatermeszetbarat.hu; e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.