facebook_page_plugin

2006. május 139. szám

MECSEK HÍRADÓ

139. szám                                                                                  2006. május

Forrásfelújítások és javítások áprilisban

Ezt a szép tavaszi hónapot a kisebb javításokkal kezdtük meg, az elmúlt évben keletkezett károkat, repedéseket is igyekeztünk korrigálni, továbbá néhány forrást felújítani. Rengeteg forrást tisztítottunk meg a tavaszi hónapban melyeket nem sorolunk fel , így a jó idő beköszöntével tisztán és megújultan fogadják az erdőt járó barátainkat. Örömmel tapasztaljuk, hogy rajtunk kívül egyre többen keresik fel a forrásokat, és tisztítják is azokat. Régen a Barátság-forrás homlokfalán szerepelt ez a felirat márványtáblán: "Óvd a forrás tisztaságát!" Mi ma is ezt tesszük.

Vacak-forrás: új kiépített forrást találtunk a Nyáras-völgyben, mely a Szúnyog-forrástól kb. 500 m-re a Virágos-völgy irányában, a kövesúttól - a réten a magasles látható - kb. 200 m-re felfelé, a bekerített terület mellett található a rét felső harmadában. Mészkőből falazott foglalással építették ki, a kifolyócső felett megtalálható a márvány névtáblája is. A térképen név nélküli időszakos forrásjelzéssel van feltüntetve. Nevét a terület gazdájának kutyájáról kapta, melyet Vacaknak hívtak. A forráson a márvány névtáblán a betűket kifestettük. A munkát Baumann József végezte.

Farkas-forrás: a forrás falazatát javítottuk meg, kiesett fugáit cementes tömítőanyaggal pótoltuk. Az elfolyócsatornát és környezetét is megtisztítottuk. A munkát Baumann József, Baumann Józsefné, Biki Endre és Siklósi Gergő végezte.

Négybarát-forrás: a forrás falazatát javítottuk meg, a fagykár okozta repedéseket tömítőanyaggal pótoltuk. A munkát Baumann József, Biki Endre és Siklósi Gergő végezte.

Tixi-forrás: a forrás elfolyómedre teljesen eliszaposodott, pedig az elmúlt évben háromszor is kikotortuk. Most a medret lemélyítve biztosítottuk a csorgó víz elfolyását. A munkát Baumann József, Biki Endre és Siklósi Gergő végezte.

Bagoly-forrás: a forrás elfolyójának kivésése, a víz szabad elfolyásának érdekében. A munkát Baumann József végezte.

Lenke-forrás: a forrás foglalásának feltárása. A forrás az elmúlt egy évben újból kiapadt, csak hóolvadás után folyt rövid ideig, ezért tártuk fel, de nem találtunk a foglalás mögött ülepítőmedencét, így visszatemettük. Sajnos jelenleg sincs vize, nagyobb eső után folyik néhány napig. A munkát Baumann József és Biki Endre végezte.

Iharos-kút: a forrás csövén évek óta nem folyt a víz, helyette a lépcső sarkából tört elő intenzíven. A foglalást feltártuk, az ülepítőmedencét kitisztítottuk, a rést eltömítettük, így megszűnt a lépcsőnél a vízkifolyás. A forrás vize így ismét a csövön folyik a turisták nagy örömére. A munkát Baumann József, Biki Endre és Siklósi Gergő végezte.

Disznós-kút: a Réka-völgyben található forrás évek óta csak dagonya volt, tavaly tisztítottuk ki először, akkor ideiglenesen használhatóvá tettük. Most új formában építettük ki szép környezetbe illő kicsi kifolyós rendszerű foglalással. Új trapéz alakú névtábla került elhelyezésre a falazaton. A P+ jelzéstől a PO jelzés vezet le a forráshoz. A munkát Baumann József, Biki Endre, Kriston Barnabás, ifj. Kriston Barnabás, Kristonné Kenderik Magdolna és Baumann Józsefné végezte.

Kedves-forrás: a Réka-völgyben található elfeledett forrás most újra helyreállítva várja a kirándulókat. A forrásnak kis előfalat képeztünk ki, melyen a kifolyócső fölé illesztettük be a megtalált névtáblát. A P+ jelzéstől a PO jelzés vezet fel a metsződésben megbúvó forráshoz. A munkát Baumann József, Biki Endre, Kriston Barnabás, ifj. Kriston Barnabás végezte.

Vasas-forrás: a forrás törött márványtábláját új táblára cseréltük, a falazatot megerősítettük. A munkát Baumann József és Biki Endre végezte.

Biki Endre Gábor

 

KI KICSODA?  Bemutatkoznak túravezetőink

(Pál Krisztina sorozata)

Csiszár Gyula vagyok. A Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolán szereztem villamos üzemmérnöki diplomámat. Munkahelyeimen távközlési feladatokat végeztem. Először a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnál irányítottam a hírközlési csoportot, majd a Pécsi Postaigazgatóságnál, illetve az ebből kivált MATÁV-nál és utód vállalatainál folytattam távközléssel kapcsolatos tevékenységeimet.

A túrázást baráti körömmel már az általános iskolai években elkezdtük. Nagyon szerettem gyalogolni. Később családommal, gyermekeimmel is elég sokat túráztunk. A szervezett túrázásba a MATÁV-nál kapcsolódtam be. Először csak, mint a túrákon résztvevő, majd később a nagy átszervezések, leépítések miatt rám maradt a túrák szervezése. Beruházó­ként megszerettem a szervezési feladatokat, nagy élmény volt a különböző problémák megoldásával létrehozni valami hasznosat, és azt átadni használóik megelégedésére.

A túraszervezéssel is így vagyok. Jó megszervezni valami olyant, ami az egyéni túrákkal nem megoldható, és mégis mindenkinek ad valami újat.

Egyéb elfoglaltságaim miatt szinte már csak az évek óta hagyományos túráinkra van kapacitásom. Ilyen hagyományos túráink a tavaszi és őszi nagy túrák, a balatoni bringatúra, a villányi bortúra, a Mikulás túra és az évnyitó illetve évzáró túrák. A nem hagyományos túráim közé tartozik az évenkénti nyílt túrám, a kisgyerekes túrák, va­la­mint alkalmanként egy-egy szervezett és spontán létrejött túra. A feleségem peda­gó­gus, így alkalmanként a tanítványainak túráin illetve azok előzetes bejárásain is segítek.

A többnapos túráimmal kapcsolatos alapelveim közé tartozik, hogy a költségeink minél alacsonyabbak legyenek. A törzsgárda elfogadja a kollégiumi szállást. A busz akkor a legolcsóbb, ha tele van, ezért mindig szívesen látunk nem SE tagokat is. A közel 50 fő igényeit teljes mértékben nem lehet kielégíteni a programszervezésnél. Ezért templom, múzeum vagy egyéb látnivaló megtekintésére mindig meghatározom a látogatási időt. Ez az idő arra elég, hogy mindenki ízelítőt kapjon a látnivalókból, és el tudja dönteni, hogy ha majd egyedül ismét erre jár, akkor bemenjen-e három-négy-öt-hat órára, vagy sem. Min­den egyes nagy túrára pontos időtervet készítek, amit a résztvevők meg is kapnak, és most már be is tartanak. A résztvevők fizikai képessége is különböző, ezért ha lehetséges, két túra csapatot különböző távolsággal szervezek. Buszos túráink előnye az egyéni túrákkal szemben, hogy a busz általában jön velünk párhuzamosan, többször biztosított a túra megszakítása illetve folytatása, és nem kell visszamenni a kiindulási pontra az autóért.

A balatoni bringatúra nagy előnye, hogy nem kell félszáz embernek együtt kerekeznie. Adottak a szálláshelyeink, mindenki a neki megfelelő kapacitású társasággal indul útnak, azt néz meg amit akar, nem várnak reá, és ő sem vár másokra. A csomagokat mikrobusszal szállítjuk, ami szükség esetén útközben is elérhető.

Az egynapos túráim nyomvonalát mindig előzetesen bejárom. Felmérem a terep nehéz­ségeit, a túraútvonal jelzéseit, valamint az útba eső étel- és italvételezési lehetőségeket. Régebben, meg az egyéni túráknál kisebb eltévedések előfordultak, ami izgalmassá és emlékezetessé tette ezeket. Ma már nem akarom vállalni ennek a felelősségét idegen emberek részvétele esetén. Egy nyílt túránál nem tudom előre, hogy kik jönnek, milyen fizikai kapacitással, milyen felszerelésben és milyen lelki állapotban. Egy eltévedés nem biztos, hogy mindenkinek tetszene.

A kisgyerekes túrák hangulata teljesen más, mint a többi túráé. A szülői kísérettel történő kis séták a természetben mindenkinek mást adnak, mint a szokásos hétköznapi együttlétek. Társaik mellett a gyermekek is többet bírnak, mint a családi környezetben, a szülőknek is kikapcsolódás az új környezetben a más emberekkel kialakítható kapcsolat. Ez az iskolai kirándulásoknál is jobb, mert ott a pedagógusnak azért fegyelmezni kell a gyerekeket, akik azonban szeretnék kihasználni ennek az újabb szabadságnak a lehetőségét.

Túravezetői képzettségem nincs, de a túrákon a túratársaimmal való törődésem talán többet jelent ennél. Eddig úgy vettem észre, hogy programjaimra van igény, túráimra szívesen jönnek. Amíg így van, addig folytatom.  

Dél-dunántúli Regionális Természetbarát Találkozó

Immár hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Dél-dunántúli Regionális Természet­barát Találkozó. A Dráva TSE azzal büszkélkedhet, hogy ő nevezte el Regionális-nak a találkozót, meghívva a Somogy és a Tolna megyei sporttársakat is Mailáthpusztára, az akkori rendezvény helyszínére.

A Dráva TSE most ismét megrendezi a TALÁLKOZÓT! A helyszíne ismét Mailáthpuszta, a  Dráva kulcsosház, és annak környezete.

Az előre kiadott program és jelentkezési lap már tájékoztatta a résztvevőket, azonban több fontos információ van, amelyeket itt közreadunk:

1.  Személyes felszerelés: hálózsák, lepedőzsák, ivóbögre (tej-, teaivásra), szúnyogriasztó. Díj ellenében tudunk korlátozott számban ágyneműt biztosítani.

2.  Május 20-án szombaton Pécsről a DOMUS-parkolóból 8.15-kor indul egy busz a rendezvény helyszínére. Aki szombaton érkezik, vagy csak a szombati programon vesz részt, ezzel a busszal utazhat, oda-vissza, ugyanis az ormánsági buszos túrára béreltük az autóbuszt.

3.  A hajókirándulásra (vasárnap) igen nagy az előzetes jelentkezők száma, de a hajó csak 40 személyes, ezért ugyanezen a napon két csoportban fog megtörténni ez a kirándulás.

4. Programváltozás: a sétakocsikázás bizonytalan, és ha lesz is, akkor csak pénteken.

Jelentkezéseket még elfogadunk a részprogramokra, sátras elhelyezéssel. További információ a /20 989-1853-as telefonszámon kérhető.

A rendező egyesület nevében:

Gida Tibor
elnök

 

EGYMILLIÓ LÉPÉS még egyszer

Dél-dunántúli vándortúra Rockenbauer Pál emlékére

Egy fél országon átvezető út vezet valahol hazánk legnyugatibb végein, eldugott somogyi tájakon és mecseki hegyeken keresztül. Az útvonal, amit Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kék Túrának neveztek el. A nagy országjáró filmrendező éppen 20 évvel ezelőtt járta végig filmforgató csapatával ezt az óriási túrát  gyalogosan, ahogy illik. Gyalogoljuk hát végig mi is újból ezt a gyönyörű dunántúli túrautat az Ő emlékére.

A vándortúra szakaszai:

Vas megyei hét: július 22-28. (Írott-kő-Magyarszombatfa); Zala megyei hét: július 29-augusztus 4. (Magyarszombatfa -Homokkomárom); Somogy megyei hét: augusztus 5–11. (Homokkomárom-Simonfa); Baranya-Tolna megyei hét: augusztus 12-18. (Simonfa-Szekszárd).

A túra nyílt emléktúra, melyhez bárki csatlakozhat. Érdeklődni, jelentkezni lehet: Andrási Gábor,  1/363-6648; e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  HÍREK

        Taglétszám, MTSZ érvényesítések: a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség tagszervezetei közül többől még egyáltalán nem vásároltak 2006. évi tagsági érvényesítő betétlapokat, a többinél is az eddigi érvényesítések száma alatta marad a tavalyinak. Kérjük tagjainkat, hogy az érvényesítést mielőbb végezzék el, a természetjáró kedvezmények csak 2006-ra érvényes igazolványokkal vehetők igénybe!

        Helyszín változás: az előzetesen kiadottól eltérően a Baranya-Tolna teljesítménytúrák rajtjának helyszíne nem a komlói sportcsarnok, hanem a Kenderföldi Általános Iskola lesz (Komló, Gagarin u. 4.). Az iskola a vasúti és autóbusz állomástól gyalogosan kb. 10 percre van.

        Az Almamelléki Kisvasút Napja: a hagyományos rendezvényre ezúttal is Sasréten kerül sor május 13-án, szombaton. Az erdészettől kapott információk szerint a sasréti rendezvények ezúttal belépődíjasak lesznek, a kisvasút Almamellék és Sasrét között ezen a napon folyamatosan közlekedik.

        Túravezetők Klubja: június 6-án, kedden 17 órakor Nagy Tamás tart előadást Egészség és siker címmel, vetítéssel és gyógytermék-bemutatóval egybekötve.

        Kerékpártúrák Komlóról: A DÖKE túrakerékpárosai minden hétfőn és csütörtökön 15-40 km-es túrát indítanak Komlóról a Városház térről 2006. május 20. után. Találkozó 17 órakor. A túrákról információ kérhető: Iván Attila  20/911-4050. Internet: www.doke.hu

         Új Mecsek turistatérkép: megjelent a Mecsek térkép új kiadása, a térképsorozat új tagjainak sárga-kék színezetű borítójával.

Rendezvények

►  május 7, vasárnap: Az ismeretlen Mecsek túramozgalom 8. (záró) túrája. Rendező: Pécs Városi Természetbarát Szövetség. Helyszín: Dobogó, kopjafa (Keleti-Me­csek), 11-13 óra között. Itt adjuk át a teljesítőknek a jelvényeket, okleveleket. Infor­máció: Strasser Péter, 72/256-508.

►  május 13, szombat: Az Almamelléki Kisvasút Napja. Helyszín: Almamellék, Sasrét. Rendező és információ: Mecseki Erdészeti Rt. Szigetvári Erdészet. (Lásd még: hírek, nyílt túrák).

►  május 19-21, péntek-vasárnap: Dél-Dunántúli Regionális Természetbarát Talál­kozó. R.: Dráva TSE. Helyszín: Mailáthpuszta. Információ:  20/989-1853. (Lásd még az erről szóló külön írást.)

►  május 20, szombat: Baranya-Tolna 60, 30, 15 teljesítménytúrák.  R.: Komlói Hétdomb Természetbarát Egyesület. Rajt: Kenderföldi Általános Iskola, Komló, Gagarin u. 4, 6.00-7.00 (60 km), 7.00-8.30 (30 km), 8.00-9.00 (15 km). Cél ugyanott. Nevezési díjak: 700 Ft/fő (60 km), 600 Ft/fő (30 km), 550 Ft/fő (15 km). Információ: Tasnádi János  30/430-6392, Őri Zsuzsanna  20/376-6437.

►  május 20, szombat: DÖKE 75-50-25 országúti kerékpáros teljesítménytúrák. R.: Diák- és Ifjúsági Önkormányzatok Kulturális, Érdekvédelmi és Sport Egyesülete, Komló. Rajt: Komló, Városi Sportközpont (Eszperantó tér), 8.00-9.00 (75 km), 8.00-9.30 (50 km), 8.00-10.00 (25 km). Cél ugyanot. Nevezési díjak: 500 Ft/fő (75 km), 400 Ft/fő (50 km), 300 Ft/fő (25 km). Információ: ifj. Kovács János  20/331-6631, Iván Attila  20/911-4050. E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

►  június 3, szombat: Mecsek 1800, Mecsek 23 teljesítménytúrák. R.: Pécsi Ifjúsági Természetjáró Egyesület. Rajt: Zobákpuszta, erdészeti táborozóhely, 6.00-8.00. Cél ugyanott. Nevezési díjak: 500 Ft/fő (M 1800), 300 Ft/fő (M 23). Információ: Matécz Péter  70/238-4559, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Kovács István  30/378-3599, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Bota János 30/993-8595, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

►  június 3, szombat: 2 x 100 km Baranyában országúti  kerékpáros teljesítmény-túra. R.: Pécsi Túrakerékpáros és Környezetvédő Klub. Rajt: Pécs, Széchenyi tér, 7.00-8.00 (2x100 km), 7.00-9.00 (100 km). Cél ugyanott. Nevezési díj: 500 Ft/fő (diák, MTSZ, MKTSZ tag 350 Ft/fő). Információ: dr. Novotny Iván  20/336-2237.

►  június 5, hétfő: Pünkösdi Túrakerékpáros Találkozó. R.: Pécsi Túrakerékpáros és Környezetvédő Klub. Helyszín: Pécsvárad, vár, 12.00 óra. Információ: dr. Novotny Iván  20/336-2237.

NYÍLT TÚRÁK

        május 7, vasárnap: Szászvár-Dobogó-Farkas-árok  Mecseknádasd (16 km). Találkozás a pécsi távolsági autóbusz pályaudvaron 8.45-kor. Túravezető: Lakatosné Novotny Sarolta

        május 13, szombat:  Kisvasúttól a nagyvasútig  túra az Almamelléki Kisvasút Napján. Útvonal: Almamellék - Sas-rét (kisvasúttlal) - Nagytótváros - Szabás - Nagymáté - Hollófészek - Abaliget vasútállomás (24 km). Találkozás a pécsi főpályaudvar csarnokában 6.40-kor. Túravezető: Strasser Péter.

        május 20, szombatTolnából Baranyába a geresdi dombokon. Útvonal: Mórágy - István kunyhó - Feked - Erdősmecske (20 km). Találkozás a pécsi távolsági autóbusz pályaudvaron (9-es kocsiállás) 5.45-kor. Túravezető: Gőbölös István.

        május 27, szombat:  Írisz túra. Útvonal: Túrony - Máriagyűd-Siklós (12 km). Találkozás a túronyi templom előtt 9.00-kor. Túravezető: Tollas Tibor.

        június 3, szombat: Patacs-Babásszerkövek-Orfű-Remete-rét (17 km). Találkozás a pécsi uránvárosi autóbusz állomáson a 25-ös busz megállójában 9.00-kor. Túravezető: Pál Krisztina.

A Komlói Hétdomb Természetbarát Egyesület nyílt túrái,
komlói indulással

►  május 7, vasárnap: Túra a Közép-Mecsekben. Útvonal: Pécs, Mohácsi út-Szamár-kút-Lámpásvölgy-Kantavári-forrás -Rábay-fa -Kánya-forrás -Anyák-kútja -Meleg-mányi-völgy -mánfai Árpád-kori templom -Komló, Kökönyös (18 km).  (Rövid túra a Rábay-fáig ugyanazon az útvonalon, majd Árpád-tetőig, 11 km). Indulás a 7.30-as pécsi buszjárattal. Túravezető: Iván Attila.

►  május 28, vasárnap: Zengővárkony – Szelídgesztenyés -Kócsid -Legény-sír -Réka-völgy -Püspökszentlászló -Zobákpuszta (16 km). Rövid túra a Legény-sírig és vissza 10 km. Indulás a 8.30-as pécsi buszjárattal, átszállás a Budai vámnál Zengővárkony felé. Túravezető: Iván Attila.

►  június 4, vasárnap: volt Béta-akna -Koszonya-tető - Kőszegi-forrás -Bugyogó-forrás -Budafa -Kuizs-tanya-Komló, Kökönyös (11 km). Indulás a 9 órai bétai (3-as) busszal. Túravezető: Rácz János.

A Pécsi Túrakerékpáros és Környezetvédő Klub kerékpártúra-ajánlatai

(A túrákról információ kérhető:  20/332-5000; e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;
internet: http://ptkk.baranya.com)

Ľ     május 6, szombat: Dél-baranyai kör. Útvonal: Pécs- Pellérd -Görcsöny -Baksa -Bo­gádmindszent -Páprád – Vajszló -Kémes -Drávacsepely -Drávaszerdahely -Harkány -Siklós -Vokány -Újpetre -Kozármisleny -Pécs (95 km). Találkozás Pécsett a 48-as téren 9 órakor. Túravezető: Kasza Ernő.

Ľ     május 20, szombat: Hegyhát-Kelet-Mecsek. Útvonal: Pécs-Orfű-Magyar­hertelend-Magyarszék -Mecsekpölöske -Mecsekjánosi -Jánosipuszta -Magyar­­­­egregy -Püspökszentlászló -Hosszúhetény -Hird -Pécs (70 km). Találkozás Pécsett a Mecsek áruház előtt 9 órakor. Túravezető: Poór Balázs.

Ľ     június 5, hétfő: kerékpártúra a Pünkösdi Túrakerékpáros Találkozóra, Pécsváradra. Útvonal: Pécs -Bogád -Romonya -Hird -Dombay-tó -Pécsvárad -Zobákpuszta -Koszonyatető -Pécs (65 km). Indulás Pécsről a 48-as térről 9 órakor. Túravezető: Keményfi Balázs.

 

A Szivárvány Gyermekház programajánlatai

Kulcsosháztúra a Szekszárd-Geresdi dombság vidékén

Időpont: május 13-14.

Útvonal: 1. nap: Hidas - Ófalu (tájház) - halastavak - Szálka; 2. nap: Szálka - Grábóc (szerb kolostor) - Sötét-völgy - Szekszárd. Táv mindkét napon 18 km. Szállás: a szálkai művészeti táborban, kőházban. Hálózsák szükséges. Meleg vacsora, reggeli és fürdési lehetőség biztosított.               
Találkozó: május 13-án 8.45 kor a pécsi távolsági buszpályaudvar várótermében. Visszaérkezés Pécsre autóbusszal 14-én 18.35-kor.

Részvételi díj: diákoknak 2700 Ft (útiköltség, két étkezés, szállás); felnőtteknek 2000 Ft (szállás, étkezés) + útiköltség (kb. 1300 Ft). Jelentkezési határidő: május 8.Információ: Varga Ágnes, Szivárvány Gyermekház,  72/253-477

Boksa-tábor a Börzsönyben

A tábor időpontja: 2006. augusztus 2-9. A tábor célja: játékos formában megismertetni a résztvevőkkel a Duna-kanyar és a Börzsöny természeti látnivalóit, műemlékeit, ipartörténeti érdekességeit. A tábor vándortábor jellegű, három szálláshellyel (Kismaros: 3 éj, Diós­jenő: 2 éj, Kemence: 2 éj). A táborba 12 év fölötti diákok jelentkezhetnek. Részletes információt ad Varga Ágnes, Szivárvány Gyermekház   72/253-477.