facebook_page_plugin

1998. szeptember 61. szám

MECSEK HÍRADÓ

61. szám                                                                                                                   1998. szeptember

 

 

KITÜNTETÉSEK

A Magyar Természetbarát Szövetség elnöksége az 1998. évi Természetjárók Napja alkalmából Dr. Téry Ödön Emlékérem kitüntetésben részesítette Kovács Szabó Jánost, Dr. Thirring Gusztáv Emlékérem kitüntetésben pedig Baronek Jenőt. A kitüntetéseket szeptember 26-án Dobogókőn, a Természetjárók Napja ünnepségének keretében adják át.

Július 4-én a Kaposváron megrendezett Országos Meteor Találkozón Hattayer Béla Emlékplakettet adtak át dr. Gundrum Károlynak a Meteor családért végzett munkájáért.

Kitüntetett sporttársainknak ezúton is gratulálunk!

 

 

KÖZHASZNÚ TERMÉSZETBARÁT SZERVEZETEK

Baranya megyéből két természetbarát szervezet kapta meg ezidáig a "közhasznú" minősítést. A Baranya Megyei Bíróság 1998. június 29-iki hatállyal a Baranya Megyei Természetbarát Szövetséget (Pécs, János u. 22), illetve a Pécs Városi Természetbarát Szövetséget (Pécs, Kőrösi Csoma S. u. 2/c) közhasznú szervezetté nyilvánította.

A "közhasznúság" feltételeinek megfelelően szövetségünk a június 23-iki rendkívüli közgyűlésén módosította az alapszabályt, melyet az alábbiakban teszünk közzé.

 

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség Alapszabályát - amelyet a Szövetség 1998. június 23-án megtartott közgyűlése fogadott el - lasd külön lapon.

 

 

Volt egyszer egy TEDOT

Mint már annyiszor, ebben az évben is megrendezték a Természetjáró Diákok Országos Találkozóját. Ezúttal a patinás Esztergom adott otthont a rendezvénynek. A környék lenyűgözően gyönyörű volt, a találkozóról ugyanez sajnos nem mondható el.

1994-től követem a TEDOT-ok eseményeit. Akkor ugyan a "másik oldalon" (rendezés) álltam, de kezdő létemre is meg tudtam ítélni, hogy valami hasonlót kell tenni a cél érdekében. Azóta folyamatosan mint kísérő veszek részt a rendezvényeken, és sajnos azt tapasztalom, hogy egyre gyengül a rendezés színvonala. Ez nem csak a saját véleményem, hanem a velem együtt résztvevő gyerekeké és kollégáké is. Az orfűi TEDOT még mindig a "szuper" jelzővel emlegetettek között szerepel.

A szervezés nagyon gyengén alakult. A résztvevők száma évről évre csökkenő tendenciát mutat. A támogatási rendszer ugyan kiépülőben van, de erről sajnos későn értesülnek a részt venni kívánók. Az idei találkozót is igen gyengén sikerült megrendezni. Az az igazság, hogy én többet vártam, hiszen ezt a tábort a budapestiek rendezték, és színvonalasabbnak reméltem a szakmai programokat. Sokadik gondként a rendezők alacsony létszámát szeretném kiemelni. Furcsa volt számomra, hogy a kísérők közül kértek embereket a pontokra.

A rendezvénynek természetesen voltak jó és kellemes pillanatai, köszönhető a jelenlévőknek: a régi kedves ismerősökkel való találkozás, illetve a félreértéseken alapuló "haragok" feloldása.

Megyénket két csapat képviselte: az AKELA és a PITE. A PITÉSEK szép eredményeket mondhatnak magukénak, míg az AKELA a középmezőnyben végzett a versenyeken.

Börcsök György

 

Természetbarát találkozó Pusztabányán

Régi hagyományt újított fel a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség a megyei természetbarát tábor megszervezésével, melyet utoljára a 90-es évek elején rendeztek meg. A táborozás június 24-26 között a Keleti-Mecsekben, Pusztabányán volt. Közel 100-an vettek részt, s a Baranya megyei természetbarátokon kívül a Tolna megyeiek is képviseltették magukat.

Az időjárás nem volt túl kegyes a táborozókhoz; szombat éjjel esett az eső és több sátor beázott. A programban nappali és éjszakai túra is szerepelt, péntek este pedig diavetítés és egy ezzel kapcsolatos vetélkedő. A szombat esti hangulatos tábortűz után vasárnap délelőtt volt táborbontás.

A találkozón Baranyából a komlóiak elég nagy számban képviseltették magukat, sajnos a pécsi szakosztályok közül a vártnál kevesebben voltak. Jövőre a PTTE szakosztálya hívta meg a természetjárókat Majláthpusztára, az új turistaházukhoz.

Dr. Vedrődi Csongorné

 

A Hargitában jártunk

Szövetségünk augusztusban erdélyi túrát szervezett, melynek fő úticélja a Hargita hegység volt. Augusztus 8-án hajnalban indultunk autóbusszal, baranyai természetjárók 25-en és a Gemenci Erdészettől 13 fő. Idegenvezetőnk Kovács József volt, aki sajnos keveset beszélt. Túráinkat a tusnádfürdői Szász János, székely fiatalember vezette, aki úgy ismerte a környéket, mint a tenyerét, de nem szeretett jelzett utakon járni.

Szombaton este érkeztünk a szállásunkra, a hargitafürdői Ózon Hotelbe. 2-3-4 ágyas, fürdőszobás szobákban helyeztek el bennünket, ahol mindig volt meleg víz. Reggelit és vacsorát kaptunk, amely mindig nagyon finom és elegendő volt. A hotelben bár és szauna is rendelkezésünkre állt.

Vasárnap a vezetőnk szerint "könnyű gombász túrára" indultunk. Felmásztunk a Bagolykőre, majd a Csicsói-Hargita csúcsára (1755 m). Hallottunk egy borvíz forrásról, amit két évvel ezelőtt az Árpádtetői Erdészet túrázói találtak, és elhatározták, hogy kiépítik, és Mecsek-forrásnak fogják elnevezni. Felkerestük, úttalan utakon, meredeken fel, majd le. Sajnos a kis forrás majdnem elapadt. Kisebb kapaszkodás után, már jelzett úton tértünk vissza a szállásunkra.

Hétfőn autóbusszal Kézdivásárhelyre mentünk Megnéztük a múzeumot, amely a régi céhemlékeket mutatja be, és ami a legérdekesebb volt, több, mint 100 egyforma baba a különböző vidékek népviseletébe felöltöztetve. Majd a Szent Anna-tóhoz utaztunk. Nagyon szép ez a krátertó és környéke. Néhányan fürödtek. Délután egy kisebb, de nagyon érdekes túrát tettünk a közeli Büdös-hegyre. Láttuk a Buffogó-lápot, a Madártemető nevű mélyedést és a Gyilkos-barlangot; ezekből kénes gáz tör fel.

Kedden a Madarasi-Hargita (1804 m) megmászására indultunk. Szép fenyőerdőben haladtunk. A csúcsról gyönyörű kilátás volt a környező medencékre, kis falvakra. A csúcscsoki elfogyasztása után indultunk lefelé, Csíkrákos felé. Legnehezebb volt az utolsó 14 km, egy makadám úton, erős napsütésben. Csíkrákoson találkoztunk a többiekkel, akik közben a Békás-szorost és a Gyilkos-tavat nézték meg.

Szerdán a Déli-Hargitában túráztunk. Kalibáskőnél indultunk; először Kirulyfürdőre értünk. Kis medence, üdülőházak találhatók itt. Majd a Kiruly-völgyön mentünk keresztül. Szép dombok kísérték utunkat, mindenütt fából készült szénapajták álltak, és sok ember kaszálta a füvet. A Vargyas-patak völgyében folytattuk utunkat. Később a völgy teljesen összeszűkült, hatalmas mészkősziklák között rohant a patak. Kis ösvényünk hol az egyik, hol a másik parton haladt. Hogy követni tudjuk, át kellett menni a kb. 4-5 m széles patakon. Levetettük bakancsainkat és átgázoltunk rajta. Ezt kb. 13-szor kellett megcsinálni, de minden problémát feledtetett a táj szépsége. Nagyon sok barlang volt arrafelé. A legnagyobb az Almás, vagy másképpen Orbán Balázs-barlang. Kiérve a szorosból még 14 km gyaloglás várt ránk Vargyasig, ahol a Segesvárt látogató társaink vártak bennünket.

Csütörtökön megnéztük a parajdi sóbányát, a korondi "kínálatot", majd a többség a szovátai Medve-tóban fürdött. Néhányan a környezetében lévő többi tavat néztük meg: a Rigó-, Vörös-, Fekete-tavakat. Este búcsúestet tartottunk, az erdészek finom pörköltet főztek, volt zene is, táncoltunk, énekeltünk.

Pénteken délelőtt ki erre, ki arra sétált, vagy aludt, pihent. Néhányan a mofettát néztük meg, és kúráltuk magunkat. Délután megtekintettük a csíksomlyói kegytemplomot, majd sétáltunk Csíkszeredán. Szombaton indultunk haza, kerékdefekt miatt csak éjfél után értünk Pécsre.

Lakatosné Novotny Sarolta

 

Kopjafaavatás a Hármashatárnál

1998. június 18-án Baranya, Somogy és Tolna megye határainak találkozásánál (északi szélesség 46°17'40"; keleti hosszúság 18°03'20") - az összefogás jelképeként - kopjafát avatott a három megye önkormányzatának elnöke: dr. Tóth Sándor, dr. Kolber István és Bach József. A kopjafát Tóth László, a vásárosdombói iskola igazgatója faragta akácfából. Az álló négy oldalú hasáb három oldalán a "Baranya", "Somogy" és "Tolna" felirat, míg a negyedik oldalán a fentebb leírt földrajzi helymeghatározás adatai olvashatók. A kopjafán megtalálható a készítőjének neve is. A kopjafa mellett egy magaslesre emlékeztető kilátót építettek.

Délután 17 órakor kezdődött az avatóünnepség népitáncos és fúfószenés műsorral, a környező falvak mintegy 250-300 fős nézőserege jelenlétében. A három megye természetjáróit Dománszky Zoltán Tolna megyei, Vukov Péter Somogy megyei elnök, valamint jómagam képviseltük. A Tolna megyei sporttársak Dombóvár-Gólyavártól a Kopjafa - Kerecse-liget útvonalon felfestették piros sáv turistajelzést. A turistaút mentén egy új fakeresztet állítottak, melyet a közeli falu plébánosa szentelt fel. A kereszt felirata:

BIKOS-ÚTI
FAKERESZT
AZ EREDETIT
ÁLLÍTTATTA
PINTÉR ISTVÁN
1920-BAN
FELÚJÍTVA
1998-BAN

A kopjafát a környező három falu plébánosa áldotta meg.

Baronek Jenő

 

Ismét ENDURO

A nyáron enduro motoros EB futam volt Orfű és a Jakab-hegy térségében. Sajnálatos tény, hogy a szervezők megkapták az engedélyt a verseny megrendezésére. "Jó taktikájukkal" nyertek: későn kértek engedélyt, így a verseny betiltása már nem volt lehetséges.

Káldy József, a Mecseki Erdészeti Rt. Vezérigazgatója és dr. Iványi Ildikó, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója a verseny előtti napon útvonalegyeztetésre hívta a főszervezőt, amelyen útvonal módosításokra került sor, valamint egy olyan írásbeli megállapodás született, mely szerint a következő öt évben a Mecsekben nem kerül sor ilyen versenyre.Úgy gondolom, hogy az ilyen, a természetet romboló technikai verseny megrendezése a Mecsekben különös veszélyekkel jár.

Érdemes még kihangsúlyozni, hogy a Mecseki Erdészeti Rt vezérigazgatója, valamint Nagy Gábor, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság mecseki tájegységvezetője kérte és igényelte a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség elnökségének véleményét az enduroversennyel kapcsolatban, és azt a döntés meghozatalánál fokozottan figyelembe vette. Köszönjük ezt az együttes munkálkodást természeti környezetünk védelme érdekében!

Baronek Jenő

 

Gyereknap a Mandulásban

Hagyományteremtő céllal, első ízben rendezte meg a Pécsi Ifjúsági Természetjáró Egyesület a nyárvégi gyereknapot a Mandulásban augusztus 21-én, pénteken a nagycsaládosok részére. Júliusban a pécsi Don Bosco napközi vezetőjétől érkezett a felkérés a rendezvény megszervezésére, melyet egyesületünk örömmel elfogadott. Az időjárás is kedvezett, így ragyogó időben összesen 31 gyermeket és 9 szülőt tudtunk vendégül látni.

A játékos vetélkedők közül kiemelném a célbadobást és a zsákbanfutást, mely nagy sikert aratott. A színes programokkal tűzdelt délelőtt után finom ebéd várt a résztvevőkre. A nap végén értékeltük a gyerekek teljesítményeit, és kiosztottuk a kiérdemelt ajándékokat.

A rendezvény létrejöttében nagy szerepe volt Bérces Viktóriának és Zöldi Miklósnak a Pécsi Zöld Körtől, valamint Ambor Máriának, a napközi vezetőjének. Továbbá megköszönöm azoknak a PITE tagoknak a munkáját, akik a helyszínen voltak és segítettek, hogy a rendezvény létrejöhessen. Név szerint: Csuport András, Csuzi András, Mislyenacz Péter, Nagy Gabriella és Szabó Tamás.

Bota János

 

ÍROTTKŐ 1988-1998

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség küldöttsége is részt vett augusztus 23-án a Magyar Természetbarát Szövetség és a Vas Megyei Természetbarát Szövetség által rendezett 10 éves írottkői találkozón. A találkozó megrendezésében a burgenlandi Rechnitz (Rohonc) település is részt vett, csakúgy, mint 10 évvel ezelőtt.

A program 11.30-kor kezdődött az írottkői kilátónál. Beszédet mondott Túróczi Lajos, a Magyar Természetbarát Szövetség tiszteletbeli elnöke. Ezt követően átsétáltunk Ausztriába, a közel 2 km-re lévő pihenőbe, ahol az ünnepség kezdődött. A megemlékezést Rechnitz polgármestere kezdte. Elmondta, hogy nagy örömmel üdvözli osztrák területen a magyar természetbarátokat, és szeretné, ha az Ausztriában működő természetbarát mozgalommal jó kapcsolat alakulna ki. A beszédet követően Kőszeg város polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. A visszaemlékezést követően elmondta, hogy lehetőség nyílt arra, hogy a turisták ne csak Ausztria felől közelítsék meg az Írottkőt, hanem közvetlenül a kék túra útvonalán is. A folytatásban a Vas Megyei Közgyűlés egyik tagja szólt az egybegyűltekhez. A polgármesterhez hasonlóan ő is megemlítette a határátlépés egyszerűsítését a turisták részére. Ezt követően az osztrák turistamozgalom vezetői mondták el ünnepi beszédüket, s az elnök úr átadta az ausztriai vándorutak leírását Lajos bácsinak. Végezetül Peták Ferenc, a Magyar Természetbarát Szövetség volt elnöke kapott szót, aki emlékezett a tíz évvel ezelőtti találkozóra és felhívta a figyelmet a jövőre, az együttműködésre. A köszöntők után a szombathelyi ugrókötélcsoport műsora következett.

A baranyai természetjárókat az ünnepségen Baronek Jenő, Börcsök György, Király László, Kiss Lajos, Kovács Szabó János, Márton Zoltán, Rónaki Gizella és Vámos Mihály képviselte. Az elnökség erre az alkalomra egy kirándulást szervezett. Kora reggel indultunk Pécsről. Sajnos az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk az út elején. Az első megállónk a Zala megyei Bucsuszentlászló volt. Ez egy búcsújáróhely, ahol a templom plébánosa, a ferences rendi szerzetes Albin atya tartott egy rendkívül érdekes tájékoztatót, mely tárgyilagos és világos volt, bár időnként kalandozó. Utunkat Bucsu felé folytattuk, ahonnan Ausztrián keresztül értük el az Írottkőn a kilátót. A megemlékezés után megtekintettük Léka várát, kis csapatunkat lenyűgözte a csodálatos környék és a vár. A következő állomás Bernstein (Borostyánkő) volt, ahol a bányamúzeumot néztük meg. A környéken - az elnevezés ellenére - nem borostyánkövet, hanem jadeitet (jádakő) bányásznak a középkor óta.

Utunk további részében megtekintettük a mariasdorfi templomot, ami mint egy gyöngyszem ékeskedik a település közepén. A templom a gótika jegyében épült, és érdekessége a pécsi Zsolnay kerámiagyárban készült főoltár, szószék és keresztelőmedence, valamint a stációk. A mennyezeten egy magyar címer is látható. Utolsó állomásunk a híres fürdőfalu, Bad Tatzmannsdorf volt. A park megtekintése után lehetőségünk volt gyógyvizek kóstolására, melyek különböző ásványi anyagokkal dúsított szénsavtartalmú vizek.

A bozsoki határátkelőn keresztül érkeztünk vissza Magyarországra, és indultunk haza Pécsre.

Börcsök György

 

 

ÚJ VíZITÚRÁZÓ EGYESÜLET ALAKULT:

NAJÁD Víz-, Sport és Természetbarát Egyesület

Egyesületünk idén alakult és kapcsolódott a Baranya Megyei Természetbarát Szövetséghez. Programjainkra várjuk mindazok jelentkezését, akik kedvelik a vízi túrázást, a kajakozást és a kalandosabb vadvizi sportok is érdeklik. Szervezünk túrákat hazánk túravizein, a gyakorlottabbaknak külföldi vadvizeken, a kezdőknek pedig nyári táborokban.

Ha szeretnél egy vizet kedvelő baráti körbe tartozni, jelentkezz egyesületünkbe!

Őszi programunk: "Még nyílnak a völgyben a kerti virágok"vadvizi (hazai viszonylatban) túra gyakorlott evezősöknek 1998. szeptember 18-20-ig a Rábán, Szentgotthárd-Körmend szakaszon. Szállás előreláthatóan 3000,- Ft, utazás egyénileg. Felszerelést biztosítunk. Részvételi létszám maximum 30 fő.

Jelentkezni lehet Bélaváry Zsoltnál a 72/241-464, vagy a Baranya Megyei Természetbarát Szövetségnél a 72/310-226 telefonoszámon (fax: 72/312-019).

 

HÍREK

  • "Érdemes" természetjárók: június 1-jén, a Pünkösdi Túrakerékpáros Találkozón kapta meg az "Érdemes Természetjáró" jelvényt és minősítést Eperjesi Balázs és Keményfi Balázs, a Pécsi Túrakerékpáros Klub tagjai. Teljesítményükhöz gratulálunk!
  • Túravezetői tábor: a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség - immár hagyományosan - nyári túravezetőképző tábort szervezett 1998. július 27 - augusztus 1-je között a koszonyatetői kulcsosházban. A tábor valamennyi résztvevője bronzjelvényes túravezetői minősítést szerzett.
  • Új kiadvány: Püspökszentlászló. Az arborétum és a Zengő. Nyár elején jelent meg a Baronek Jenő által írt és szerkesztett könyvecske, mely a falu történetének ismertetésén kívül bemutatja a Zengőt és részletesen az arborétumot, valamint olvashatók benne a környékhez kapcsolódó mondák is. A könyv érdekessége az arborétumról készült, minden egyes növényt felsoroló térkép. A könyv végén kislexikon található, valamint fekete-fehér és színes fényképfelvételek.
  • Felhívás munkatúrára: a "Felhőtlenek" természetjáró szakosztály közreműködésével dr. Koncz Eszter és Baumann József munkatúrát szervez a Darázs-kút és környéke rendbetételére. A kúthoz vezető út szinte járhatatlan, a környéke nehezen megközelíthető. Bokorvágó ollóra, metszőollóra, kapára lenne szükség. A Felhőtlenek biztosítják az építőanyagot. Szeptember 8-án, kedden a szövetségi ügyeleti napon várjuk mindazok jelentkezését, akik segítenének a Darázs-kút környéki munkákban. A munkatúra időpontjának egyeztetésére is akkor kerül sor.
  • A Mecseki Kóborlók szakosztály nyolc tagja és négy vendég júliusban elkezdte a Rockenbauer Pál Déldunántúli Kék Túrát. Előzőleg egy nap a Kőszegi-hegységben jártunk, majd Írott-kőtől tértünk rá a kék túra útvonalára. Egy hét alatt Zalalövőig jutottunk Megnéztük a nevezetes templomokat, népi műemlékeket is. Minden éjszaka kellemes sátorhelyet tudtunk találni. Esténként a sok szúnyog és nappali kánikula okozott csak gondot. Jövőre folytatjuk. (Lakatosné Novotny Sarolta).
  • Kérjük a szakosztályokat, hogy a felhasznált vasúti utalványok másodpéldányát adják le Lakatosné Novotny Saroltának.

RENDEZVÉNYEK

  • szeptember 5: "Mecsek 1800", "Mecsek 1000" teljesítménytúrák. Rendező: Fekete Bárány TE. Rajt: Zobákpuszta, Kárászi Erdészet táborozóhelye, 6.00-7.30. Nevezési díj: 200 Ft (TTT, BaBaT tagoknak 150 Ft). Információ: Szabó László Attila, tel.: 72/322-210 /este/.
  • szeptember 19: "Papi pipa 30" teljesítménytúra. Rendező: Dél-Zselic Természetbarát Klub. Rajt: Bükkösd, Általános Iskola, 7.00-9.00. Nevezési díj: 160 Ft (MTSZ, TTT tagoknak 130 Ft). Cél: Szigetvár, Szilvási csárda. Információ: Strasser Péter, tel.: 72/256-508. A túrán egyúttal a Providencia Életvonal gyalogtúra 30 km-es távja is teljesíthető.
  • szeptember 19: Providencia Életvonal gyalogtúra. Távok: 12 km, 30 km. Rendező: Baranya Megyei Szabadidősport Szövetség. Rajt: Bükkösd, Általános Iskola, 8.00-9.00. Nevezési díj: 200 Ft/fő. Információ: Papp Csaba, tel.: 72/211-331 (napközben), ill. 73/370-394 (este). A gyalogtúra egyúttal a "Víz az élet" akció rendezvénye is. A 30 km-es táv a "Papi pipa 30" teljesítménytúrán teljesíthető..
  • szeptember 26: Zsolnay-Tubes Kupa tájékozódási túraverseny. Rendező: Baranya Megyei Természetbarát Szövetség; Pécs Városi Természetbarát Szövetség. Kategóriák: "A" "A 50", "B", "C". Rajt: Pécsbányatelep, Ezeréves, 7.30-10.00 (elérhető a pécsi főpályaudvar elől induló 40-es számu autóbusszal). Nevezési díj: min. 200 Ft/fő (a nevezésből befolyt összeget a rendezők a Tubes Kilátó Alapítványnak utalják át). Nevezés 2-4 fős csapatokkal. Előzetes nevezés szeptember 17-ig a következő címen: Márton Zoltán, 7300 Komló, Fürst Sándor u. 17. Információ az esti órákban a 72/482-966-os telefonszámon kérhető.
  • szeptember 27: Zselic-Triász Kupa turisztikai akadályverseny. Helyszín: Terecseny, Aligvár kulcsosház. Rendező: Lőrinci Barangolók Egyesülete, Baranya Megyei Szabadidősport Szövetség. Kategóriák: "ÁI" (1984-ben és az után születettek), "F" (1983-ban és előtte születettek). Rajt: 8.00-10.00. Eredményhirdetés kb. 14.30-kor. Nevezés szeptember 18-ig a következő címen: Papp Csaba, 7940 Szentlőrinc, Március 15. tér 3/d. Tel.: 73/370-394. Nevezési díj: 100 Ft/fő.
  • Október 3: "Zselic csücskében" turisztikai verseny általános iskolásoknak. Rendező: Mindszentgodisai Természetjáró DSK. Részvétel: 2-4 fős csapatokkal. Rajt és cél: Mindszentgodisa, Általános Iskola. Indítás: 8.00-10.30. Nevezési díj: 50 Ft/fő. Információ: Schóber József; tel.: 72/378-045.

NYÍLT TÚRÁK

  • szeptember 6, vasárnap: Orfű - Lóri kulcsosház - Sárkány-szakadék - Szuadó-völgy - Éger-völgy (15 km). Találkozás: a pécsi távolsági buszpályaudvaron 7.15-kor. Túravezető: Kovács János.
  • szeptember 12, szombat: Komló, Kökönyös - Cserma-alja - Mecsekfalu - Kökönyös (11 km). Találkozás: reggel 8.30 órakor Komlón, a Petőfi téren. Túravezető: Király László.
  • szeptember 19, szombat: Bükkösd - Korpád - György-major - Gorica - Bükkösd (20 km). Találkozás a pécsi főpályaudvar csarnokában 7.00 órakor. Túravezető: Göbölös István.
  • szeptember 26, szombat: Nagymányok - Óbánya - Pécsvárad (17 km). Találkozás a pécsi távolsági autóbusz pályaudvaron 8.45-kor. Túravezető: Rónaky Gizella.
  • október 3, szombat: Kárász - Vörösfenyő kh. - Márévár - Barna-kő - Komló (16 km). Találkozás a pécsi távolsági autóbusz pályaudvaron 8.45-kor. Túravezető: Szreda Géza

A Komlói Hétdomb Természetbarát Egyesület nyílt túrái, komlói kiindulással:

  • szeptember 6: Nagymányok - Meleg-oldal - Kappenvasszer - Óbánya - Kisújbánya - Pásztor-forrás - Máré-csárda (18 km) Indulás 6.50 órakora a bonyhádi autóbuszjárattal. Túravezető: Miklovics György.
  • szeptember 13: Komló, Kökönyös - Gyöngykút - Vargahegy - Cserma-alja parkerdő - Vadásztanya - Mecsekfalu - Öreg-hegy - Dávidföld - Kökönyös (11 m). Indulás 8.40-kor a Petőfi térről. Túravezető: Király László.
  • szeptember 20: Zobákpuszta - Csengő-f. - Pusztabánya - Lakkeri-fenyves - Textiles-f. - Máré-csárda (11 km). Indulás 8 órakor a hosszúhetényi autóbuszjárattal. Túravezető: Kovács Árpád.
  • szeptember 27: Máza - Vörös-cser - Büdös-kút - Dobogó - Somosi-kút - Iharos-kút - Máré csárda (13 km). Indulás 6.50-kor a bonyhádi autóbuszjárattal. Túravezető: Iván Attila.
  • október 4: Szilvás SPAR - Jánosipuszta - Battyán-hegy - Pap-erdő - Kis-kút-orma - Jánosipuszta - Szöge-hegy - Szilvás (12 km). Indulás 8.40-kor. Túravezető: Stranszky Istvánné.

 


Mecsek Híradó. A Baranya Megyei és a Pécs Városi Természetbarát Szövetség információs kiadványa. Szerkeszti a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség elnöksége. A közlésre szánt anyagokat minden hónap 20-ig kérjük a szövetséghez eljuttatni. (7621 Pécs, János u. 22. Tel: (72) 310-226; fax: (72) 312-019. Ügyeleti idő: kedd 16-19 óra)