facebook_page_plugin

.Általában a kulcsosházakról

A Mecsekben az 1970-es években kezdték kialakítani a természetbarátok az ún. kulcsosházakat. Legtöbbjüket kis hegyi falvak, régi megszűnt iskoláiból, használaton kívüli erdészházakból alakították ki. Több szállást önkormányzatok és magánszemélyek üzemeltetnek. A mecseki turistaházak első építője és üzemeltetője Kiss Lajos pécsi természetjáró, aki évtizedeken át gondnoka volt több kulcsosháznak is. A kulcsosházak ismertetése két célból történt: az egyik a kivehető szálláshelyek elérhetőségének biztosítása, a másik, hogy némely turistaház a "Mecseki barangolások háztól házig" túramozgalom érintendő pontja is. Ezek megismerését is szolgálja az összeállítás.

 

Amit a kulcsosházakról tudni kell:

 

Mi is az a kulcsosház ?

 

A magyarországi turistaszálláshelyek egyik jellegzetes és sokak által kedvelt formája a kulcsosház. Eltérően a turistaházaktól és a turistaszállóktól nincs állandó személyzete, így ára is jóval olcsóbb azoknál. A kulcsosházakat többnyire egyesületek, szakosztályok tartják fenn, felügyelője legtöbbször a ház közelében vagy a házhoz legközelebb eső településen lakó gondnok. Érkezéskor általában tőle kell átvenni és távozáskor neki kell leadni a ház kulcsait. Saját érdekünkben is érdemes tehát értesíteni a gondnokot érkezésünk pontos időpontjáról.

A kulcsosház félig-meddig önellátó intézmény !

Alapfelszereléséhez az ágyakon (általában emeletes) kívül vegyes tüzelésű kályhák, felszerelt konyha, közös helyiség (étkező), mosdó, wc, latrina tartozik. A legeldugottabb házakat kivéve ma már villanyvilágítás is általános. Élelmiszer nincs a házban, legfeljebb néhány nem romló alapanyag (só, cukor, egyéb fűszerek, teafű, stb.). Mindenkinek magával kell tehát hoznia a szükséges élelmet. Az adott ház sütési-főzési lehetőségeiről célszerű előzetes tájékoztatást kérni. A kulcsosházak tehát speciális helyet foglalnak el a turistaszállások között.

 

Az ide érkező vendéget a falra függesztett házirenden kívül az várja, amit az előző csoport otthagyott. Ebből az alapvető tényből következik a legfontosabb írott-íratlan házszabály.

A házat mindenki olyan állapotban hagyja el, amilyen állapotban maga is szívesen találná ! 

 

Mit is jelent ez ?

 

Távozás előtt a következőket kell elvégezni:

1. A házat ki kell takarítani.

2. Az ágyakat rendberakni /paplanokat, takarókat összehajtva helyére tenni.

3. A konyha felszerelését tisztán, elmosogatva hagyjuk ott. A megmaradt élelmiszerből semmilyen romlandó ételt ne hagyjunk a házban. Ezeket, ha nem visszük magunkkal haza, akkor az erre a célra kijelölt szemétgyűjtőbe kell elhelyezni, a többi háztartási hulladékkal együtt.

4. A kályhákat indulás előtt ki kell hamuzni, majd tűzgyújtásra alkalmas tüzelőanyagot kell bekészíteni a házba érkező következő csoport számára.

5. A tüzelőről a csoportnak kell gondoskodni / erdőből száraz fa /. Mit kell tenni, ha csak ideiglenesen hagyjuk el a házat? A kályhákban a tüzet el kell oltani, a villanyt le kell kapcsolni, az ajtókat pedig gondosan be kell zárni.

A házban való tartózkodásról !

A házak elsősorban a pihenést szolgálják, ezért illik kerülni a hangoskodást. Bár a kulcsosházak berendezése többségében régi, használt darabokból áll, ezek mégsem felesleges, kidobásra itélt tárgyak. Vigyázni kell tehát rájuk. Ha mégis tönkremegy valami, azt illik pótolni, vagy anyagilag kell kárpótolni a kezelő szakosztályt. A kulcsosházak többségében van vendégkönyv. Ez, és csak ez szolgál a nevek, vélemények megörökítésére.

E szabályok betartása közös érdek, azt szolgálja, hogy a kulcsosházat még sokan, sokáig kedvükre használhassák.