facebook_page_plugin

Főoldal

"Török kori séta Pécsett”

A szeptemberi Természetbarátok Klubja a hagyományos keddi időpont és Tímár utcai foglalkozás helyett egy szombat délelőtti/kora délutáni sétát kínált az török kori Pécs emlékeinek felfedezésére.

 

torokkori seta

 

Túravezetőink: Polgár Tamás és Oláhné Urbán Orsolya - a kor történelmének és irodalmának jó ismerői - kalauzoltak bennünket ezen a gyönyörű szeptemberi, hétvégi napon. A séta útvonala a Jakováli Hasszán dzsámitól indult és a Memi pasa fürdője, majd a Sétatéren keresztül a Török-kút és az Idrisz baba türbéje volt a végcél. A klubfoglalkozáson 24 résztvevő kapott értékes „morzsákat” a török-kori Pécs történelemi hátteréről, a kor irodalmi alkotásairól, vallási életéről, építészetéről, fürdőkultúrájáról. A túra a Jakováli Hasszán dzsámi megtekintésével indult. A múzeumban a NÖF munkatársai tárlatvezetése jó alapot adott vezetőinknek, Tamásnak és Orsolyának, a téma alaposabb kibontására.

 

Fenyvesi Angelika meglepetéssel is szolgált: a Ferencesek utcájában működő Balkán Bisztróban egy hagyományos török kávéra invitált bennünket. A kávé kortyolgatása közben ismertetőt hallgathattunk a kávé történelméről, elkészítésének módjáról is. A Memi pasa fürdője volt a következő helyszínünk. Részletes ismertetőt kaptunk a keleti fürdőkultúra eredetéről, jellemzőiről, irodalmi vonatkozásairól. A sétát megszakító „megállások” arra is jók voltak, hogy újabb és újabb ismeretet kapjunk túravezetőinktől. Így jutottunk el a Rókusdomb aljáig, a Török kúthoz.

Innen indultunk Idrisz baba síremlékéhez. A türbében a NÖF munkatársa ismertetőjét követően Oláhné Urbán Orsolya és Polgár Tamás irodalmi és történeti vonatkozású kiegészítéseit hallgathattuk meg. Ezt követően megköszöntük túravezetőinknek a tartalmas, érdekes programot.


Köszönjük a szervezőknek, a túravezetőknek, a múzeum munkatársainak, hogy ilyen szép hétvégi programot nyújtottak a résztvevőknek. A sétán készült fényképek itt!


Szöveg, képek: Schóber József