facebook_page_plugin

Balatoni kerékpáros körtúra

A Dráva TSE és a Tenkes TE kis csapata 7 fővel vágott neki kerékpárjával a Balatoni körtúrának. A nyaralásnak, pihenésnek szánt hat napon kényelmesen belefért még egy kiruccanás a Káli-medencébe és a Tihanyi-félszigetet sem hagytuk ki.


Az utazás napjára került a leghosszabb táv (Fonyód – Siófok, Sóstó), bár a szinte szint nélküli kényelmes tekerés nem fárasztott ki bennünket. Utunk alatt, Szárszón megnéztük József Attila emlékművét, majd az estét egy kellemes kisvendéglőben töltöttük hangulatos zeneszó mellett.

Második napunkon a Tihanyi szállásunkig hajtottuk járgányainkat. Közben a magas part kilátó pontjairól csodálhattuk meg a Balaton keleti medencéjét és az itt elhelyezett szobrokat. A Tihanyi szabad strandon egy kis fürdőzés vagy pihi, kinek-kinek vérmérséklete szerint. A napot a Miska-csárdai vacsora után, esti séta követte az apátság körül.

Következő reggelünket az apátság megtekintésével kezdtük, ahol egy kb. tíz perces filmről ismerhettük meg a terület történelmi előzményeit, majd körbejártuk a templomot, az altemplomot és a többi kiállítást. Innen folytatva bringás utunkat láthattunk templomokat és romokat, működő vízimalmot, és az 1770-80-as években nyitott temetőt is. Az este fő programja a Kuti-pincészetben tett látogatás és borkóstoló volt. A Badacsonyi borvidékhez tartozó Balatonrendesi borászatban elfogyasztott kiváló borok jó hangulatot adtak a társaságunk tagjainak...

Negyedik napunkon kitekintettünk a Balaton mellől és a Káli-medencében hajtottuk drót szamarainkat. A medence szélén elterülő hangulatos kis települések fogadtak bennünket, megnéztük a kőtenger szikla képződményeit és kóstoltuk a Kékkúti vizet. Kékkúton találkoztunk egy ismerőssel is, Sanyi barátunk ép ásványvíz szállítását végezte kamionjával. A nap lezárását a strandolás, a „mindentbele" bab és dinnyeevés jelentette.

Következő és egyben utolsó szállásunk Keszthelyen volt. Az útvonalon megnéztük a Badacsonytomaji templomot, a Szent Donát kápolnát, és a Szigligeti várat. Este rövid séta a Keszthelyi kastély kertjében, ahol valószínű spórolás miatt a szökőkutak pihentek már. Hatodik, utolsó napunkon Fonyódra kellett eljutni az esti fél hetes vonatra. Fenékpusztán meg néztük a romokat, de az egykori kastély állapota elég lehangoló látvány nyújtott. Fonyódon még belefért egy kellemes fürdőzés és nézelődés is.

 

Kellemes és tartalmas hetet töltöttünk a Balaton körül, köszönhetően Rongyi szervezésének. Eloszlattunk egy rémhírt is, Keszthelyi szállásadónk ugyanis eddig csak olyan bringásokkal találkozott, akiknél a csomag és a bringa súlya több volt az embernél... Nem éppen könnyűsúlyú csapatunk nagyobb erőfeszítések nélkül teljesítette a Balatoni körtúrát, így most már újabb „kihívást" kell találni magunknak a jövő évre...


A MÁV is hozta a szokásosat, a vonat a hazaúton jó fél órával később indult és bár hozott a késésből már elmúlott este 10 óra mire beértünk a Pécsi állomásra...

 

Képek: Balog Árpád, Jancsi Ibolya


Szöveg: atiKA