facebook_page_plugin

NYÍLTÚRA AJÁNLÓ

Kedves Túratársaim!

Június utolsó szombatján tartalmas kikapcsolódása várlak benneteket, ahol az egyik legrégebbi mesterségre, az üvegművességre emlékezünk.

A K-i Mecsekben több mint száz éven keresztül folyt üveggyártás. Ennek emlékére a Zengővidék civil szervezetei idén hatodik alkalommal rendezik meg az ÜVEGES HÉTVÉGÉT, melynek központi rendezvénye csodálatos környezetben, a Püspökszentlászlói Arborétumban lesz.

A programok egyike hagyományosan a JEGENYÉS JÁNOS EMLÉKTÚRA, ami egyben szövetségünk nyílt túrája is. A túra a Keleti Mecsekben egykor működő üveghutáknak és az üveges mesterségnek emléket állító Üvegesek Útján halad az

 

ÓBÁNYA - KISÚJBÁNYA – PUSZTABÁNYA- PÜSPÖKSZENTLÁSZLÓ - HOSZÚHETÉNY

 

 

 

 

útvonalon.

 

A túra időpontja: 2013. június 29. (szombat)

 

A túra hossza 14,5 km.

 

A túra során festői szépségű tájon gyalogolunk, közben megismerkedünk a hajdani üveghuták történetével, és betekintünk az üvegfúvás rejtelmeibe.

Óbányán megtekintjük az „ÜVEGBE FESTVE”… a Keleti Mecsek védett növényei c. kiállítást, Kisújbányán megkoszorúzzuk az üvegesek emléktábláját, Pusztabányán megtekintjük a régi üveghuta romjait és annak rekonstruált változatát. Püspökszentlászlón üvegművészek üvegfúvó bemutatóiban gyönyörködhetünk. Megfigyelhetjük, hogy a művészek hogyan formálnak a vörösen izzó masszából törékeny üvegtárgyat.

Óbányára a 6.25 órakor induló bonyhádi járattal utazunk.

 

Találkozás 6.10-kor a pécsi autóbusz pályaudvaron a 8-as kocsiállásnál.

 

Hosszúhetényből a 14.52 órakor érkező Szekszárdi, vagy a Komlóról 15,10-kor érkező járattal utazunk haza.

Ha valakit elbűvölnek a látnivalók, vagy csábítják az egyéb programok és tovább szeretne maradni, hazautazásáról magának kell gondoskodnia.

Az Üveges Hétvége három napos programja itt tekinthető meg.

 

A TÚRÁRA ÉS A PROGRAMOKRA MINDENKIT SZERETETTEL VÁROK.                                                                                      

 

 

                                                               Rónaky Gizella

                                                                    túravezető