facebook_page_plugin

„60 éves az Országos Kéktúra mozgalom”

– azaz 3 nap Kőszegtől Sárvárig

 

kektura

 

 

 

A budapesti Lokomotív Turista Egyesület hirdette meg a saját túramozgalmát, amelyben 60 órán belül 60 km-t kell megtenni a kéktúra útvonalán, egyénileg kiválasztott szakaszon, igazolva a kilométerek megtételét és az időtartamot is.


A pécsi Biros Béláné és a komlói Feketéné Móró Erzsébet korábban már végigjárták az Országos Kéktúrát. Most nosztalgiából vállalták a 3 napos vándortúrát, ami a teljes felszerelés cipelését jelenti. Dél-Dunántúlról indulva szinte minden messze van, de legalább legyen a szakasz a Dunántúlon, és a Kemeneshát azért is szimpatikusnak tűnt, mert kevés az emelkedő. Azt is hallották, hogy az útvonal itt jelentősen megváltozott, ami kíváncsiságot keltett.
A régi és új szakaszok jelölésével bizony sok a gond, szerencse, hogy az ő haladásukat GPS segítette, sok kereszteződésben egyáltalán nem volt jel, hosszabb szakaszokon sem volt felfestve a kék. Változatos volt az útvonal, kellemes, szép földutak, erdők, de elvadult bozótos, csalános, országút is bőven.
A családi programok egyeztetése és a szállások megrendelése után már hiába hirdettek országos hőségriadót, ez nem rettentette vissza az elszántakat.
6 óra 40 perces utazás után érkeztek meg turistáink Kőszegre, ahonnan Tömördre gyalogoltak. Az önkormányzat vendégházában kellemes körülmények között, olcsón alhattak.
Másnap Szeleste volt a célpont, ahol a Zsuzsanna Hotel területén strandolni lehetett.
Az 5 órai ébresztő tette lehetővé, hogy még elviselhető hőmérsékleten haladjanak.
Az első nap rókát, másnap nyuszikat, az utolsón őzeket láttak. A madárdal végig az úton kísérte a vándorokat, sajnos a rovarok zümmögése, döngicsélése is, támadással párosulva.
Szelestéről Bögötre vitt az út, ahol nagyon szép faluközpont található. Csénye következett, ahol jellegzetesség a szép fafaragás, a mesepark. Országúton jutottak Csénye-Újmajorig, ahol az 1911-ben készült kápolnánál lehetett pecsételni. A Gyöngyös-patak gátján vezetett az út Sárvárra. A városközpontban ballonból jó hideg vizet vételezhettek az átmelegedett saját helyett.
A GPS mérése szerint megvolt a 60 km, de a hivatalos szakaszhossz kevesebbet ad meg, így a túrázók még hozzátették az eddigiekhez a Sárvár–Hegyközség szakaszt is, így ténylegesen 65,5 km-t téve meg. Busszal érkeztek vissza a vasútállomásra, ahol a pecsételés, fényképezkedés után boldogan zárták le a túrát. Jöhetett a megérdemelt fürdőzés a híres sárvári fürdőben, és a negyedik nap közvetlen pécsi busszal 5 órás utazással érkeztek haza.
A túramozgalom 2013. július 28-ig teljesíthető, a példa követhető!

 

Feketéné Móró Erzsébet