facebook_page_plugin

Somogy, Tolna, Baranya ifjú természetjárói a Mecsekben

Gyerekzsivajtól volt hangos a Pécsbányatelepi Közösségi Ház környéke vasárnap reggel. A Dél-Dunántúli Regionális Természetbarát Szövetség által meghirdetett kétfordulós természet-és városismereti vetélkedő második fordulójára, a 10 km-es, feladatokkal tűzdelt túrára gyülekeztek Somogy, Tolna, Baranya legjobbjai.


Az üdvözlés után az indulási sorrend sorsolása, majd az indítás következett. 2-4 fős csapatok vették át a menetlevelet, a feladatokat tartalmazó leírást, valamint a szemétgyűjtéshez való kukászsákot és zacskót.
Először az Ezeréves facsonk és a mellette lévő emlékkő adott feladatot, majd le kellett gyűrni a Gesztenyés és Tripammer-fa közötti szintemelkedést. Itt ellenőrző pont volt, ahol a természetvédelemmel, jelképekkel kapcsolatos feladatokat oldottak meg a gyerekek. (Term.védelmi terület, pénzérméink madarai, növényei, a madárodú melletti emléktábla stb.) A zöld sáv jelzésű úton mentek tovább a versenyzők, s a Barátság-forráshoz is kitérőt tettek. A Melegmányi-völgyben, a vízesésnél volt a következő ellenőrző pont. Itt a mésztufa-képződéssel kapcsolatos kérdéseket válaszolták meg, s gyönyörködtek a mésztufa-lépcsőkön lezúduló víz látványában. Hosszú évek óta nem volt ennyire gazdag a vízesés. A következő szakaszon, a völgyből kijövet, a piros kereszttel jelzett úton a legfőbb feladat a csúszkálás okozta kibillenések ellensúlyozása és a nadrágfék használatának elkerülése volt. A Kereszt-kunyhónál újabb feladatokat kaptak: madár-és állatneveket tartalmazó szólások, közmondások párosítását, kiegészítését, jelentésük magyarázatát kellett megadniuk. Innét a Rábay-fáig sima volt az út, onnét a zöld kereszttel jelzett úton kellett visszatérniük a Fehérkúti kulcsos házhoz, ahol a célállomás volt. A Feketekő-forrásig minden rendben volt, de a további úton egy halvány, áthúzott régi zöld kör megtévesztett egy csapatot, s nem mentek tovább a 3-as- forrás elágazásáig. A célban növekedett a feszültség, amikor a 3.sz. csapat után az 5. számú érkezett be. Izgalmas percek (ne felejtsük el, hogy gyerekek indultak felnőtt kíséret nélkül az erdőbe, s voltak olyanok, akik ezt most először tették így),latolgatások,találgatások , majd a gondos nevelő felderítő túrája következett. Nagy megkönnyebbülés volt, amikor együtt, mosolyogva megérkeztek. A gyerekek dicséretére legyen mondva, hogy nem estek pánikba, s becsülettel teljesítették a hátralévő szakaszt is. Még viszik valamire e témában!
A célban összegyűjtöttük a feladatlapokat, a „kukászsákokat"(nem kevés szeméttel). Izgalmas volt a középiskolás kategória, mert az élen –egyenlő pontszámmal- egy kaposvári és egy pécsi csapat állt. Újabb feladat következett, amelyet a pécsiek nagyobb pontossággal oldottak meg, így övék lett az 1. hely. A különbség oly kicsi volt a két csapat teljesítménye között, hogy mindkét csapat számára felkínáltuk a kulcsosházi hétvégét, mindössze a jutalomválasztásnál vettük figyelembe a helyezést (a gyerekek az asztalra kitett tárgyak közül helyezésük sorrendjében választhattak).
Az általános iskolás korosztály versenyét egy szekszárdi csapat nyerte, így a regionalitás egyensúlya is megmaradt. Még az átélt élményeket taglalva ültek asztalhoz, s jólesően, megérdemelten fogyasztották el a kulcsosház „sparheltjén" főtt finom paprikás krumplit.
Az eredményhirdetés során a gyerekek értékes jutalmakat vehettek át. A vetélkedőt a NEA 2012-ben kiírt, szakmai programokat támogató sikeres pályázata segítségével, anyagi támogatásával tudtuk megszervezni. A győztesek eltölthetnek egy hétvégét egy-egy mecseki kulcsosházban(köszönet dr Gundrum Károlynak és Baronek Jenőnek a lehetőségért), de tárgyjutalmakat (tájoló, uzsonnás doboz, térképek stb.) és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága által rendelkezésünkre bocsátott kiadványokat is vihettek haza emlékbe. Beszámolóik szerint azonban a közösen átélt élmények, a feladatvégzés során szerzett tapasztalatok, a kora tavaszi nedves, csúszós talaj okozta megpróbáltatások, valamint a Mecsek e változatos, látnivalókban gazdag részén eltöltött szép nap teszi igazán emlékezetessé számukra e találkozót.
A győztesek:
Középiskolás korosztály:
1. Kátai Norbert, György Domonkos, Kovács Fábián
Iskola : Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma Pécs
2. Gorondi Balázs, Kántor Ádám, Bódis Máté, Mérei Attila
Iskola: Kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium
Általános Iskolás korosztály
1. Csötöny Bence,Tatai Mihály,Halász Bence,Mónus Ábel
Iskola: Szekszárd, Babits Mihály Általános Iskola
A Dél-Dunántúli Regionális Természetbarát Szövetség fennállása óta minden évben igyekezett olyan találkozási pontokat keresni, amelyek a régióban az együtt gondolkodást, a kapcsolatok gazdagítását, a „természetbarátság" erősítését szolgálta. Találkozók, konferenciák, kirándulások zajlottak e cél érdekében. Most ez a rendezvény is beilleszthető e sorba, s értékei között az is számon tartható, hogy az ifjúsági korosztályt érintette. Kb 100 gyerek vett részt a három megyében a vetélkedőn, vasárnap ebből 33-an élvezhették a szép tavaszi napot és egymás társaságát a Mecsek turistaútjain. Köszönet a régiós szövetség társelnökeinek, Dománszky Zoltánnak és Balázs Lászlónak, a felkészítő nevelőknek (Fodor Péter, Gergely Péter,Tarjányi József, Takácsné Hartmann Piroska), a házigazda rendezőgárdának (Rónaky Gizella,Szűcs Istvánné,Börcsök György,Kazal Márton, Gyenizse-Nagy Balázs Szabó-Dalecker Ibolya,Arató Tünde), valamint a rendezvény számára a Fehérkúti kulcsosházat rendelkezésünkre bocsátó POEÜ vezetőségének és Nagy Balázsnak a támogatásért, az önzetlen munkáért.

Tóth Klára