facebook_page_plugin

Kockás liliom

Az alternatív szerdaiak lelkes kis csapatához társultam hetedik résztvevőként, hogy Nagy Balázs vezetésével felkeressük a 2016-ban "Az év vadvirága" címet elnyert gyönyörű virág, a mocsári kockásliliom élőhelyét.

kockas lilliom

 

Reméltük, hogy épp jókor érkezünk ahhoz, hogy a sakktáblaszerű mintát viselő, tulipánra emlékeztető, bókoló, harang alakú virágokat kinyíló állapotukban találjuk. Szerencsére Balázs előző években rögzített gps koordinátái elvezettek minket a Dráva-menti ártéri erdőben azokhoz a pontokhoz, ahol a hagymás kis növény megjelenésére számíthattunk. Az elragadtatás ez alkalommal se maradt el a művészi finomsággal mintázott, kecses, pepita mintás kelyhecskék láttán. Sokat fotóztunk, hogy a képeinken megörökítve hazavigyük a természet e ritka szépségét.


A túrát Siklósról indítottuk, szántók között vezető földutakon keresztül értünk a Dráva síkra, Alsószentmárton érintésével. ( Ez egyben a Dunától a Dráváig túramozgalom útvonala!) A civilizációt magunk mögött hagyva felszabadító érzés volt a gátat átlépve rátérni a Dráva menti tanösvényre, ahol csend, nyugalom és zavartalan béke honol, csak a madarak csicsergését hallani. 21 kilométeres túránkat a lefűződött Dráva holtágból kialakult Mattyi-tó érintésével Matty településen fejeztük be, ahonnan menetrend szerinti buszjárattal, siklósi átszállással a kora délutáni órákban értünk vissza Pécsre.


Szép túránkat köszönjük Nagy Balázsnak.

 

Szöveg, képek: Keresztes Zsuzsanna