facebook_page_plugin

IX. Desztinációs túra élménybeszámoló

2019. január. 12. szombat.

 

Útvonal: Orfű - Abaligeti elágazás – Kutya sír – Bodó-hegy – Abaliget – Tekeres - Orfű.

Táv: 12 km, szintemelkedés: 200 m

Résztvevők száma: 45 fő

Túravezető: Baumann József

 

A túra rövid leírása: A busz megérkezése után a túra útvonalának és látnivalóinak ismertetése. Szép havas útvonalon haladtunk a Gubacsos-erdészházhoz, majd felfele megnéztük a Vadásztacskó sírját. Felérve a tetőre víznyelők közt haladunk a fiatal erdőben, amit később szép szálerdő követett.

Az Abaligeti tóhoz és barlanghoz, famatuzsálemek között ereszkedtünk le. Itt egy kis pihenőt tartottunk és a reggelit elfogyasztottuk, majd ismertetőt meghallgattuk a barlang történetéről, élővilágáról, külön a denevérek szaporodásáról, életéről. A BMTSZ 2019 évi nyílttúra programfüzetét adtuk át az érdeklődőknek. Innen a tavak mentén érünk Abaliget település központjába, ahonnan felsétálunk a temető aljáig. Innen a továbbiakban szép nyitott panorámában gyönyörködhetünk a Várhegy mellett elhaladva.

 

2019 desztinacios tura

 

 

A viszonylag tiszta téli időben szemünkkel messze elkalandozhattunk a távoli messzeségekbe. A volt Bába-kút felett megnéztünk egy szép kőkeresztet, ahol ismertettük a keresztény emlékhelyek építésének történetét. Ismertettük a keresztény emlékhelyek felkeresésére meghirdetett túrasorozatot, melynek kísérőfüzete hamarosan átvehető lesz a BMTSZ irodájában. Innen egy szurdok útón felfele haladva értünk a tetőre, ahonnan az É-i oldal távoli tájait, fürkészhettük, mint például a Napszentély kilátót, és a környék településeit.

Innen hamarosan a Kis-hegyre értünk, ahonnan ismét szép kilátásba volt részünk. Leereszkedünk a hóval és jéggel borított úton a Herman Ottó-tóhoz. Itt a fáradtabbaknak és sietősebbeknek lehetőségük volt a korábbi buszt elérni. A túrázók nagyobb része a Herman Ottó-tó mentén tett egy kis kitérőt a kőkeresztig, ahol sok szép fotót készítettek a téli környezetről. A csónakkikötőtől néhány perc séta után Tekeres főutcáján a Lovas Panzióhoz értünk, ahol kellemes meleg helyiséggel és finomságokkal kínáltak bennünket. A kellemes pihenés után a Pécsi-tó Északi oldalán folytattuk utunkat a falu központjáig, ahol buszra szálltunk a kellemes túra után.


Egy élményekben gazdag szép téli napot töltöttünk el immár a kilencedik Desztinációs túra alkalmával.


Baumann József túravezető