facebook_page_plugin

A Cinke tanyánál emlékezünk

Baranyai Aurél gyógyszerész, gyógynövénykutató, tudomány-és helytörténész 1903. január 8-án született. Városunk köztiszteletnek örvendő, Érdemes gyógyszerész és Augustin-emlékéremmel kitüntetett neves polgára születésnapja ad alkalmat arra, hogy rá és legendás barátaira, valamint a valaha volt Cinke-tanyára emlékezzünk így az év elején. Emléktúránkra a szentkúti buszfordulóból indulunk, hogy az általuk is járt úton feljussunk a helyre, ahol sok-sok szép órát töltöttek el, barátságban a természettel, egymással, kicsit hátat fordítva a városi zajnak, forgatagnak.

 

cinke tanya

 


Január 5-i túránkat az alábbiak szerint terveztem:

 

Útvonal: Szentkút buszforduló – Horvát Adolf Olivér emlékkő – Cinke tanya-emlékkő – Patacsi-mező – Pálos kolostor romjai – Zsongor-kő – Sasfészek - Babás-szerkövek - Kővágószőlős (az útvonal az időjárástól függően változhat)


Táv: 12km – Szintemelkedés: 410m


Találkozás: Az uránvárosi autóbusz-végállomáson 8.45-kor (a 24-es busz a Fagyöngy utcából 8.20-kor, az Árkádtól 8.40-kor, az uránvárosi buszvégállomástól 8.53-kor indul)


Hazatérés Kővágószőlősről a 14.30, vagy 15.48-kor induló autóbusszal

 

 

 

A zöld háromszöggel jelzett úton kapaszkodunk fel a hegyre. Rövid megemlékezésünket az erdészet által kialakított pihenőnél tartjuk. Ezután (ha csak nem lesz nagyon zord az időjárás) a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán kapaszkodunk fel a Jakab-hegyre. Innét a Sas-fészek felé, a babás szerköveket is érintve ereszkedünk le Kővágószőlősre, ahonnét autóbusszal térünk vissza a városba.
A túrán a téli túrák minden szépségével találkozhatunk, de egyes szakaszok miatt (emelkedők, leereszkedés a Sas-fészeknél) a túra közepesen nehéznek mondható. Az erdő áttekinthető, messzire látunk a fák között és fölött. A túra több szakaszán hó borítja a tájat, az utat. A talaj fagyos, de végig jól járhatók az utak. Bakancs, hótaposó az ideális lábbeli, s a leereszkedésnél jó szolgálatot tesznek a turistabotok. Sapka, kesztyű, réteges meleg öltözék fontos, s a hátizsákban a meleg tea, vagy egyéb szomjoltó, melegítő folyadék.
A bejárás képei ideális kiránduló időben készültek. Reméljük, szombaton is ilyen lesz! Ha véletlenül – az előrejelzéstől eltérően - mégsem hó esik, vagy erős szél lesz, akkor a Cinke tanyánál megfontoljuk, s eldöntjük a helyzethez illő ideális hazatérési útvonalat.

Mindenkit szeretettel várunk!


Tóth Klára túravezető (tel: 0620/527-8913)