facebook_page_plugin

A „Dunától a Dráváig” – Balázsy Péterrel

Valljuk be: a mai – gyors, olykor könnyen jött sikerekre épülő, felszínes szinteket felvillantó - világunkban üdítő színfolt, ritka kincs, megbecsülendő érték, ha valaki a „belső utak” felfedezésére, bejárására buzdít, ad vonzó programtervet, vállal eszmei és kétkezi (két lábi?!) feladatot csak azért, hogy mások is lássák azt, amit ő – egyéni indíttatásból, örök kíváncsiságból, örökmozgó személyiségének is megfelelni akarva - már felfedezett, bejárt.
Szövetségünk örömmel fogadja, támogatja az ilyen ötleteket, hisz a céljainkkal maximálisan harmonizáló, azokat szolgáló terveknek, s az azokat megvalósító,önkéntes segítőtársaknak - valljuk be – olykor híján vagyunk. Így szabad kezet adtunk, örültünk Balázsy Péter felajánlásának, hogy a „Dunától a Dráváig” című kidolgozott túratervét beillesszük a 2017-es év nyílt túráinak programjába. Ez az út valóban a „belső utak” közé tartozik, s az ötletgazda szándékai szerint talán egyszer majd jelzett útkén szeli át Tolna és Baranya megyét a „Dunától a Dráváig”.

 


Februári közgyűlésünkön Balázsy Péter már a mérnöki precizitással kidolgozott tervet ismertette. Aztán Nagy Balázzsal még egyszer bejárták az utat, pontosan rögzítve a műszerekkel a távolságokat, szinteket, egy-egy (geoládák keresése közben talált) új szinfolttal is gazdagítva az eredet tervet. Honlapunkra kisfilm készült , amely hangulatosan mutatja be a tájat. Mivel „kétlaki” életet él Balázsy Péter, Szeged és Pécs között minden fűszálat ismer, mecseki túráinkról is régóta ismerjük, nem teljesítettük azt a kívánságát, hogy legyen azért minden túrának „képzett” túravezetője is, hisz nála jobban a legmagasabban képzett, tapasztalt túravezető sem készült volna fel a látnivalókból. Nagy tudását, felkészültségét,fáradhatatlanságát csodálhatta mindenki, aki részt vett ezeken a túrákon. S amire gyakran nem futja a túravezetők energiáiból : az összegzés, az értékelés és jutalmazás is olyan alapos, precíz, mint maga a folyamat volt májustól szeptemberig. Íme, a bizonyíték: Balázsy Péter „adatszolgáltató” írása:

I. szakasz: Május 6. Bátától Palotabozsokig: vigasztalan sár, a végén zápor a faluban.
19 km 370 m 12 túrázó, +1 egyéni 20-25 C fok
II. szakasz: Június 3. Palotabozsoktól Hímesházáig - száraz az út , esőmentes
15 km 190 m 20 túrázó 25-30 C fok
III. szakasz : Július 2. Hímesháza – Máriakéménd , - Sarlós Boldogasszony búcsú . Száraz eső mentes
19 km 390 m 29 (58) túrázó 25-30 C fok
a Mecsek Egyesülettel együttes túra a kéméndi búcsúra (Liptód-Máriakéménd között Baumgärtner Norbert. zarándokaival)
IV. szakasz: Augusztus 5. Máriakéménd – Kiskassa - „bűnvallató” út, táj és hőség
18,5 km 190 m 9 túrázó 30-35 C fok
V. szakasz: Szeptember 9. Kiskassa – Máriagyűd - csendes ősz elő, száraz
20 km 350 m 14 túrázó 20-25 C fok

Az öt hónapos úton "Gyöngyvirágtól lombhullásig" mindent láttunk az "ó természet, ó dicső természet"-ben.
A gyalogláson kívül jártunk Bátán a szivattyúházban, Máriakéménden búcsúban, Újpetrén traktor múzeumban, bejutottunk Bátán, Palotabozsokon, Szebényben, Himesházán, Erdősmárokon, Liptódon, Máriakéménden a kegy- és a Szent Márton templomba , Nyomján, Szederkényen, Kiskassán, Újpetrén, Vókányon és Máriagyűdön a katolikus templomokba.
Na és nem ülünk a babérjainkon, van „jövőképünk”!
A jövő évben a teljesség (Duna és a Dráva szó szerinti érintésével) kedvéért Baja-Báta, Máriagyűd-Matty és Matty-Dráva-part-Drávaszabolcs kiegészítő nyílt túrákon válik teljessé a mozgalom.
Ez évben még pótlólagos túrán (több alkalommal) segítjük a részben teljesítőket meghirdetett nyílt túrákkal.
Segédanyagokkal egészítjük ki a honlapról letölthető dokumentumokat, a továbbiakban már egyénileg elindulóknak.
Szeptember 12-én kedden az ügyeleti napon a szövetségben, "gyorsított eljárásban" az eddig sikeresen teljesítőket ( sorszámozott!) diplomával és kitűzővel szereltük fel, ezzel is inspirálva a további 4-5, részben teljesítőt, illetve az ezután útra kelőket.
Név szerint: Balázsy Péter, Nagy Balázs, Schmidtné Samu Szilvia, Balázsy László és Biros Béláné Márta. A rögtönzött kis ünnepségen azzal a szekszárdi vörös borral koccintottunk, amit Dománszky Zoltán , a Tolna Megyei Természetbarát Szövetség elnöke ( aki maga is több alkalommal túrázott a csapattal) ajándékozott a túravezetőnek.
A honlapon az idők végtelenéig (!?) megtalálható, és letölthető anyagok és a reklám videó, a további indulókat szolgálja, annak érdekében is, hogy egyszer a forgalmi adatok igazolják a megálmodó azon fóbiáját, melyet a reklám film kezdőlapja sugall : "a piros túraút", melyet szíves felfestene a csekély 80 km-en.

Magam is – hamarosan - kiérdemlem a kitűzőt és a diplomát, előkelő helyet foglal el gyűjteményemben. Számtalan fotó is készült az úton, de emlékezetünkben is élénken megmaradnak a látottak. Köszönjük Péter, várjuk további terveidet, ötleteidet!

Tóth Klára