facebook_page_plugin

Felcsút és Alcsút

Március 19-én jött létre az az utazás, amelynek célpontja az Alcsúti Arborétum hóvirág mezeje volt. Kis Olgi túratársunk pár héttel ezelőtt kezdte szervezni az utazást. A kicsit lassan érkező tavasz miatt a hóvirágok is pihentek még a földben, így – az eredeti időponthoz (febr.28.) képest későbbre tettük a látogatást.


Ha már ott jártunk a közelben, nem hagyhattuk ki a szomszédban, Felcsúton található Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia és Pancho Aréna – Makovecz Imre, majd Dobrosi Tamás által tervezett – épületeinek megismerését sem. A létesítményben másfél órás sétát tettünk vezetővel. A labdarúgó utánpótlás-nevelő központot Puskás Ferenc 80. születésnapján, 2007. április 1-én avatták fel ünnepélyesen. A látogatás során végigjártuk a központi épületet, a szakmai és orvosi központot, a kb 100 tanulót befogadó kollégiumot, a XXI. század követelményinek megfelelő stadiont, s ráláttunk a számtalan szabadtéri futball-pályára is. A kollégiumban (egykor kúria volt, aztán varroda, s most Makovecz tervei alapján hotelnek is beillő szálláshely) is, és a stadion egyik szintjén is Puskás Ferenc fotóinak és hagyatékának értékes darabjait láthattuk. A létesítmény kiváló körülményeket, nagyszerű lehetőségeket biztosít a labdarúgásban tehetséges 12-18 év közötti fiatalok nevelésére, fejlesztésére, s a Puskás-hagyaték méltó bemutatására.
Az épített értékek megtekintése után látogattunk el az Alcsúti Arborétumba, a természet által kínált értékek közé. Ez a Vértes hegység lábánál elterülő természetvédelmi terület majdnem 40 hektár, s az ország legértékesebb élőfa gyűjteményeinek egyikeként tartják számon. A gyűjteményt József nádor 1825-től kezdte ide telepíteni, a kertet egy Schönbrunnból hazatért kertész, Jámbor Vilmos tervezte meg angolkert rendszerben. 300 olyan növényfajt ültettek el, amelyek Magyarországon addig ismeretlenek voltak. Sétánk során megcsodáltuk az óriás tuját,mocsárciprust, körülöleltük a hatalmas platánokat, tisztelettel néztük a romjaiban is fenséges, klasszicista stílusú kastély maradványait, az egykori istállóból kialakított kápolnát, a Babaházat, az Oroszlános kutat , s amiért éppen most mentünk : a csodálatos látványt nyújtó, két és fél hektáron elterülő hóvirágmezőt. Ez valóban egyedülálló az országban. A hóvirágok mellett gyönyörű példányait láttuk a májvirágnak, a fekete hunyornak, a szártalan kankalinnak, ibolyának.
A hóvirág ünnep nekünk is ünnep volt. Az ott látott szépségek még sokáig élnek bennünk, felidézhetők és örömet hoznak hétköznapjainkon is. Köszönjük Olginak a szervező munkát, a kalauzolást, a kedves társaságot! Reméljük, lesz még hasonlóban részünk!

Tóth Klára