facebook_page_plugin

Bazsarozé-túra

Bazsarozé-túra, Hosszúhetény, 2016-04-16

 

Hosszú sor várakozott a 9:00-ás szekszárdi buszra, több túracsoport is a Keleti Mecsek felé indult ezen a szombaton. A VOLÁN tüneményes gyorsasággal intézkedett, egy különbusz megállás nélkül repített bennünket Hosszúheténybe. Ezúton is köszönjük a segítséget.

A Mediterrános túratársak és a KSH-s munkatársaim is eljöttek a túrára, összesen 62-en indultunk el Vásártéri gyülekezőpontról a Nagymező felé. Útközben a Hármashegy és a Zengő csodálatos panorámájában gyönyörködtünk. Mellettünk kéklő gyöngyköles szegélyezte a bokrokat, aztán megpillantottuk az első bazsarózsát is. A majomkosborok most kezdenek nyílni, de az agárkosborok már a legjobb formájukat hozzák. A héricsek többsége elvirágzott, de az árnyasabb helyeken még találni szép példányokat.

Az Aranyhegyi erdősarok árnyékában tartottunk ebédszünetet, közben gyönyörködtünk a bodzaszagú ujjaskosbor sárga és piros példányaiban. Magasra nyúló zergevirágokat is találtunk a környéken. A Zengő felé indultunk tovább a Bazsarózsa tanösvényen, errefelé a bíboros kosborok hívták magukra a figyelmet. Kis keresés után a ritka szennyes ínfű néhány példányát is megtaláltuk. Rövid emelkedő után ráfordultunk a Zengő oldalán haladó erdei útra, és pincesor felől értünk vissza Hosszúheténybe.

Elég időnk maradt a busz indulásáig, így aztán egy ismerős pincénél megkóstoltuk a túra névadó borát, a Pinot Noirból készült Bazsarozét. A fehér bort kedvelőknek a Chardonnay ízlett, vörösből az Oportó csillogtatta meg a szemeket. Miután a túrakiírás minden pontját maradéktalanul teljesítettük, jó érzéssel indultunk haza.

 

Jónás István (POEÜ)

 

Baumann József képei itt.