facebook_page_plugin

Sasrétről az ibafai földvárhoz

Túraajánló: Sasrétről az ibafai földvárhoz – a Zselic lankáin

Ibafáról a legtöbb embernek a híres pipamúzeum jut eszébe. Kevesen tudják, hogy egykoron a település határában egy földvár állt. Ennek nyomait is felkeressük az október 3-án, szombaton szervezett nyílt túra keretében.

turista

Találkozás reggel 8.20-8.30 között Almamelléken, a kisvasút végállomásán. (Utazás egyénileg, gépkocsikkal, hiszen a zselici „zsákfalukban” hét végén jóformán egyáltalán nincs tömegközlekedési lehetőség!)
Először megtekintjük a régi vasútállomás épületében a kisvasút és a zselici erdőgazdálkodás történetét bemutató kiállítást, majd a „Zselici csühögővel” 9 órakor Sasrétre utazunk, ahonnan túránk indul. Felkeressük az egykori Németlukafa maradványait (ma a zárt szarvaskertben található), majd Szabásra, a kihalás szélén álló kis településre megyünk, ahol ma már csak ketten laknak. Végigsétálva a romos házak között felkeressük a Dél-dunántúli Kéktúra egykori bélyegzőhelyét, majd Kisibafán keresztül az ibafai földvárhoz vezet utunk. Túránk Ibafán ér véget, ahol a múzeumban megtekinthetjük a földvárról készített makettet, majd a – ma már turistaberkekben nevezetessé vált – „buszkocsmában” pihenhetjük ki a 16 km-es túránk fáradalmait. (Pihenés után még vár ránk egy kis gyaloglás, hiszen vissza kell sétálni az országúton Almamellékre, az ott parkoló autókhoz). A túra 17-18 óra körül ér véget.
A túrán a kisvasúti jegy ára: 700 Ft (diák és nyugdíjas kedvezményes jegy 400 Ft).

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Strasser Péter
túravezető
(20/522-2953)