facebook_page_plugin

Orfűről-Mánfára

Az elmúlt héten a geocaching oldalt bogarászva lettem figyelmes arra, hogy van még egy elmaradt geoládám az egyik Koponya-kútnál (mert kettő van belőle, Koponya-kút I. és II.). Évekkel ezelőtt már jártam erre Baumann Józsi és Jónás Pista társaságában, de már nem nagyon emlékeztem a kutakra.
De a láda ismét idehozott. Mindkét forrás nagyon szép környezetben van, és vízhozamuk is jó !
Sajnos az ide jutás ma már egy kicsit körülményes . A régi jelzések szinte teljesen elkoptak és az utak egy részét visszavette a természet. (jó lenne felújítani!)    Készitettem útközben képeket is amiket itt lehet megnézni.
De megéri útba ejteni. A keresés közben eszembe jutott Baumann Józsi története a kutakról amit itt alábbi írásban el is olvashattok:

Baumann József képei  a forrás építése elött és után.

 

A Koponya-kutak története, titkai:

Sok-sok évvel ezelőtt családommal jártuk végig a Mecsek turistaútjait, és kerestük a térképen jelölt forrásokat. Szinte valamennyit megtaláltuk, de volt néhány, melyek nyomát sem leltük, mint például Vágotpuszta közelében a Józsi-forrást és a Koponya-kutat.
Ismét eltelt néhány év, amikor felújítottuk az Ordas tanyát és megépítettük a Csokonay-kutat, hogy a ház vízellátását biztosítsuk. Amikor a Csokonay-kút és kifolyója, a Csepegő elkészült, feleségem, Ági javaslatára elkezdtük a Mecsek romosabb, kisebb forrásainak a felújítását, kiépítését. Így került ismét a látóterünkbe a Koponya-kút.
Az akkori turistatérkép alapján meghatároztam a helyét, bejártam a bemért terület meredek völgyeit, és egyetlen vízfolyást találtam ezen a területen: egy magas homokkő sziklafal alatt a völgykezdet közelében egy vízfakadást. Nagyon megörültem, hogy végre megtaláltam. A magas sziklafallal szemben egy alacsonyabb homokkő tömb látszott, melyben kis képzelőerővel megláttam a „koponyát”. Nagyon szép környezetben van, sok a gímharaszt, mely a sziklákat borítja. Kiépítettségnek viszont semmi nyomát nem találtam. A vízfakadás vízhozama bíztató volt: több mint három liter percenként. Elkészítettem a forrás építéséhez a vázlataimat és az építést megbeszéltem Papp Kálmánnal, az Árpádtetői Erdészet akkori igazgatójával, aki az előző években több forrás építéséhez és felújításához adott anyagot szállítással, és ha kellett, erdészeti munkásokat is. 2004-ben a forrást az erdészet segítségével két nap alatt elkészítettük, a lépcsők kialakításával, ami a lejutást segítette a völgybe.
A forrás megépítése után néhány hónappal Strasser Péter túrázott arrafelé diákjaival, és a fölső erdészeti úton, közel egy kilométerre az új forrástól meglátott egy alig sejthető zöld kör turistajelzést. Ez felkeltette kíváncsiságát, és egy más alkalommal elment felkeresni a jelzés nyomvonalát. A jelzés irányát követve a völgy felé újabb jeleket talált, melyek láthatóan nagyon régiek voltak, de – figyelmesen keresgélve – még követhetőek. Néhány száz méter után egy völgytalpon erős fakadó vízfolyást talált, ide vezettek a jelzések. A vízfeltörésnél és környezetében emberi kéz alkotta építményt nem talált. Világossá vált, hogy a régi jelzéseket követve megtalálta az eredeti Koponya- kutat.
Péterrel leültünk és megbeszéltük, mi tévők legyünk. Úgy döntöttünk, hogy az újonnan kiépített forrást hagyjuk meg Koponya-kútnak, mivel könnyebb a megközelítése fentről és szép környezetben van, és ezt jelöltük meg a turistatérképen.
Néhány évvel később a Mecsek Egyesület forrástáblát helyezett el az eredeti Koponya-kútnál és egy kisméretű beton vályús kifolyót is beépített a nagyobb vízhozamú ágba. Így az újabb kiadású Mecsek turistatérképek már mindkét Koponya-kutat feltüntetik.
2014-ben a Mecsek Egyesület megnyitotta a Természetjárók Múzeumát Pécsett, a Király utcában (Király u. 40.). Sok értékes természetjáró relikvia került ide, hogy minél többen láthassák. Csokonay Sándor forrásépítő 1961-ben faragott egy táblát a Koponya-kúthoz, ami nem került beépítésre, és ez idáig nem is volt ismert. Nemrég került elő Navratil Géza hagyatékából, egy másik vésett táblával, térképtáskával és egy könyvvel együtt, melyek a múzeumba kerülnek. A tábla hatszög alakú, és benne a felirat: Koponya-forrás 1961. A tábla – feltételezésem szerint – azért nem lett beépítve, mert a forráskataszterben a forrás „Koponya-kút” néven szerepel, a táblán viszont a „Koponya-forrás” felirat olvasható.
Bízom benne, hogy sok-sok titokra lelünk még a régmúlt megőrzött emlékei között.


Baumann József forrásépítő