facebook_page_plugin

3. „Vándortáborozók a Nyugat-Mecsekben” teljesítménytúra

Tripammer-fa a vándortábori útvonalak egyik legromantikusabb bázishelye volt. Se víz, se villany, a legközelebbi bolt több kilométerre, a forrásvízért is gyalogolni kellett. Volt viszont sátortábor, tágas nagy tér az évszázados fák alatt, lehetőség az esti tábortűzre és éjszakai túrára. Mindenre, amire a mai gyerekek talán sóvárogva gondolnak. Ha nem, akkor az azért van, mert nem is tudják, mit veszítenek azzal, hogy ma csak elvétve, egy-egy elhivatott pedagógus indul útnak tanítványaival, hogy hazánk egy-egy kisebb tájegységét gyalogolva megismertesse tanítványaival. Nincs „mozgalom”, nincs állami támogatás az effajta, valamikor nagy népszerűségnek örvendő, gyerekek százezreit megmozgató szabadidős tevékenységre.
A mecseki útvonalak (kettő volt) a legkedveltebbek közé tartoztak országosan. Olykor több évig kellett várni arra, hogy bejusson egy-egy csapat a mecseki útvonalakra.


E hasznos, szép mozgalom emlékére, az 1973-as első vándortábor megszervezésének 40.évfordulója alkalmából szerveztük 2013-ban az első teljesítménytúránkat, idén pedig már a harmadikat. Az első két alkalommal az egykori bázishelyet, Orfűt érintette a teljesítménytúránk, idén a Tripammer- fa is ellenőrző pont volt.
A négynapos hosszú hétvége 2. napján, aug.21-én vártuk a vállalkozó kedvű teljesítménytúrázókat Teca Mama Vendéglője előtt. Hogy ez az időpont jó, vagy rossz, az csak utólag derült ki.
Az időjárás kegyes volt hozzánk, igazi kirándulóidő volt. Reggel, s délután kissé hűvös, napközben éppen erdőjárásra való. Az ország mindenrészéből(Budapest, Semjénháza, Kaposvár, Dombóvár, Kalocsa, Kővágószőlős, Magyarsarlós, Mohács, Szajk, 

Nagynyárád, Vásárosdombó, Pellérd, Pécsvárad, Pécs, Siklós, Lánycsók, Baja, Bóly, Kiskőrös, Tolna, Pogány)érkező turisták érdeklődve szemlélték a menetlevelet, a mellékelt, fénymásolt térképet.
A rövidtáv 14,4 km-es volt, és 477m szintet kellett leküzdeni az Éger-völgy - Remete-rét – Büdös-kút – Cinke-tanya-emlékkő – Éger-völgy útvonalon.
A hosszú táv 31,6 km volt, s 834 m szintkülönbséget kellett megtenni az Éger-völgy – Remete-rét – Dömörkapu – Fehér-kút – Tripammer-fa – Nagy-Mély-völgy – Büdös-kút – Cinke-tanya-emlékkő – Éger-völgy útvonalon.
A rövid távot 27-en, a hosszút 44-en ( hárman a rajtidőn kívül indulva) teljesítették, s kapták meg a vándortábori emlékjelvényt és az emléklapot. A Müller Bt. ajándékaként mindenki magával vihette az ÉLMÉNYMAGAZIN augusztusi számát, szövetségünk pedig a nemrég elkészült Pécsi séták – Pécsi források című kiadványt adta emlékül a résztvevőknek. Kazal Marci jóvoltából átadhattuk a jövő hét végére szóló meghívót a Csanádi Imre emlékére szervezett teljesítménytúrára is.
Az ellenőrző állomásokon finomságokkal kínáltuk a túrázókat, édességek, csokik, cukorkák, friss gyümölcsök, gyümölcsszörpök formájában, s a célban a finom hagymás zsíros kenyér pótolta az elfogyasztott kalóriákat. A többnyire jóleső fáradtsággal, de vidáman beérkező túrázók beszámolói alapján tudjuk, hogy tetszett az útvonal. Egy-két, figyelmetlenségből adódó „keverés” előfordult, de –két résztvevő kivételével- mindenki rövidesen visszatalált a helyes útra. A két, nagyobb mértékben rossz irányban haladó turistatársunk telefonos segítséggel ért vissza a célba. Őket is teljesítőknek számítjuk, mert kilométerben bőven teljesítették a vállalt távot. Reméljük, hogy ők sem veszítették vállalkozó kedvüket, s legközelebb is nekiindulnak, e túra tanulságainak levonásával.
A túra szervezésében a Baranya Megyei Természetbarát Szövetséget tagszervezetei közül a Dél-Zselic Természetbarát Klub, a Dráva TSE, a POEÜ és a Mecseki Kóborlók Szakosztály tagjai segítették. Név szerint köszönet illeti Strasser Pétert, Futó Lacit, Jancsi Attilát, Szabó-Dalecker Ibolyát, Lakatosné Novotny Sárit , Dávid Macát, Soós Marikát, Nagy Balázst, Szőke Irént, Csábi Máriát, Papp Esztert. Köszönet illeti a Teca Mama Vendéglő lelkes személyzetét, dolgozóit az egész napos jelenlétünkből adódó „felfordulás” elviseléséért.
A vándortábori mozgalom szívünkben nagyon fontos helyen áll, ezért felelősséggel mondjuk, hogy folytatjuk:„Jövőre veletek újra ugyanitt”!

Tóth Klára

Ráadásként Lovas Ágnes képei, aki végigjárta a 30 km-es távot: