facebook_page_plugin

Beszámoló az "Üvegesek útja" című túráról

Már korán reggel lehetett érezni, hogy nagyon meleg lesz a mai nap. Ismerve a tervezett turistautat, bíztunk abban, hogy számunkra nem lesz megterhelő a hőség, ugyanis utunk csörgedező patak mellett és árnyat adó lombok alatt vezet.
6.25-kor indult a buszunk a távolsági buszpályaudvarról, Óbányán szálltunk le. Innen indult kis lelkes csapatunk 21 fővel. A túratervnek megfelelően végig az „Üvegesek útjá”-n haladtunk. Útközben megismerkedtünk a környék üvegkészítésének történetével. Végig az út mellett kihelyezett táblákról olvashattuk, láthattuk őseink mestermunkáit. A huták működéséről, az üvegkészítés kellékeiről is kaptunk ismeretet. Rövid pihenőt tartottunk a Szent Margit szobor parkjában, majd a bekerített pisztrángos tó mellett folytattuk utunkat.
Kisújbányáig csörgedező patak mellett haladtunk, közben gyönyörködtünk a mésztufalépcsőkön bukdácsoló vízeséseken. A Ferde vízesés még ilyen kevés vízzel is lenyűgöző.

 

Utunk során láthattuk a JÁRGÁNY-t, melyet hajdanán gabonacséplésre használtak ma már alig elképzelhető módon.
Kisújbánya főterén nem csak láttuk, de hallottuk is az üvegharang hangját.
Tovább haladva az üvegesek útján eljutottunk a Miske-tetőre, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a környékre. Itt egy kicsit kimelegedtünk, amíg újból be nem értünk az erdőbe.
Pusztabányára érve nagyobb pihenőt tartottunk, majd megtekintettük a felújított üveghutát, innen folytattuk utunkat Hosszúheténybe.
Itt szálltunk buszra l2.32-kor.
Püspökszentlászlót a felújítási munkálatok miatt kihagytuk.
Tartalmas, szép túra volt.


Dr.Németh Gézáné Túravezető